Šiuo metu, kai natūraliai lysvėje užaugintų daržovių pasirinkimas minimalus, puiki išeitis – burokėliai. Jie per žiemą išsaugo ne tik skonį, bet ir visą naudingųjų medžiagų vaistinėlę.
• Burokėliuose gausu B, PP grupės vitaminų, betaino, mineralinių medžiagų, tokių kaip jodas, magnis, kalis, kalcis, geležis, bioflavonoidų. Nenustebkite, kad burokėliuose aptinkamas nemažas kiekis vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą, fosforo, o lapuose gausu vitamino A.
• Burokėliai teigiamai veikia kaulų, arterijų būklę, suteikia švytėjimo ir elastingumo odai.
• Padeda pašalinti toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas iš organizmo.
• Mažina vėžio riziką ir piktybinių auglių formavimąsi.
• Tinka žmonėms, kenčiantiems dėl besikaupiančių skysčių organizme, ir tiems, kurie turi problemų dėl antsvorio.
• Burokėliai – idealus pasirinkimas turintiesiems problemų dėl kraujo, pavyzdžiui, kai nukritęs hemoglobino kiekis, įtariama anemija, leukemija.
• Valo inkstus, kraują, mažina organizmo rūgštingumą, padeda iš kepenų pašalinti toksinus.
• Skanaudami burokėlius padedame ir smegenims.
• Burokėliai padeda praplėsti kraujagysles, užkerta kelią sklerozei, turi raminamąjį poveikį, kuris būtinas normaliam širdies darbui.
• Tinka hipertonijos, aterosklerozės ir kitų širdies bei kraujagyslių sistemos ligų profilaktikai ir gydymui.
• Saugo nuo radioaktyvių ir sunkiųjų metalų, nes juose gausu pektinų.
• Burokėliai nepakeičiami, kai esate išsekę, reikia atgauti jėgas, kadangi stiprina organizmą, imunitetą, gerina virškinimą, spartina medžiagų apykaitą.
• Juose gausu folio rūgšties, kuri svarbi formuojantis naujoms ląstelėms, tad puikiai tiks visoms damoms, kurios rūpinasi išvaizda. Be to, burokėliai jaunina!
• Nors burokėliai – labai puiki daržovė, jos skanauti atsargiai reikėtų tiems, kurių skrandžio veikla jautri ar itin padidėjęs rūgštingumas.
• Net ir virti burokėliai išsaugo naudingąsias medžiagas ir mineralus.
• Gerdami burokėlių sultis būkite atidūs, o dar geriau – maišykite jas su kitomis, pavyzdžiui, morkų. Padauginę galite pajusti galvos svaigimą, pykinimą, todėl nepersistenkite.
Įdaryti burokėliai
Reikės
6 vidutinio dydžio virtų burokėlių,
6 rūgščių obuolių,
6 valg. š. biriai virtų ryžių,
2 valg. š. razinų,
2 valg. š. sviesto,
100 g 15 proc. riebumo grietinėlės,
1 valg. š. kapotų graikinių (galima ir kitokių) riešutų,
1 arbat. š. cinamono,
druskos,
pipirų.
Paruošimo būdas
Burokėlius nulupkite, išskobkite vidų, pabarstykite druska, pipirais.
Obuolius nulupkite, stambiai sutarkuokite ir sumaišykite su ryžiais, razinomis ir cinamonu. Šia mase įdarytus burokėlius sudėkite į karščiui atsparų indą, ant kiekvieno uždėkite po šaukštą grietinės, užberkite riešutų. Į indą įpilkite truputį vandens, įdėkite sviesto ir kepkite orkaitėje apie 30 min.
Naujausi komentarai