Pereiti į pagrindinį turinį

Raudonskruosčių burokėlių valanda

2015-03-12 15:15
DMN inf.
Shutterstock nuotr.

Šiuo metu, kai natūraliai lysvėje užaugintų daržovių pasirinkimas minimalus, puiki išeitis – burokėliai. Jie per žiemą išsaugo ne tik skonį, bet ir visą naudingųjų medžiagų vaistinėlę.

• Burokėliuose gausu B, PP grupės vitaminų, betaino, mineralinių medžiagų, tokių kaip jodas, magnis, kalis, kalcis, geležis, bioflavonoidų. Nenustebkite, kad burokėliuose aptinkamas nemažas kiekis vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą, fosforo, o lapuose gausu vitamino A.

• Burokėliai teigiamai veikia kaulų, arterijų būklę, suteikia švytėjimo ir elastingumo  odai.

• Padeda pašalinti toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas iš organizmo.

• Mažina vėžio riziką ir piktybinių auglių formavimąsi.

• Tinka žmonėms, kenčiantiems dėl besikaupiančių skysčių organizme, ir tiems, kurie turi problemų dėl antsvorio.

• Burokėliai – idealus pasirinkimas turintiesiems problemų dėl kraujo, pavyzdžiui, kai nukritęs hemoglobino kiekis, įtariama anemija, leukemija.

• Valo inkstus, kraują, mažina organizmo rūgštingumą, padeda iš kepenų pašalinti toksinus.

• Skanaudami burokėlius padedame ir smegenims.

• Burokėliai padeda praplėsti kraujagysles, užkerta kelią sklerozei, turi raminamąjį poveikį, kuris būtinas normaliam širdies darbui.

• Tinka hipertonijos, aterosklerozės ir kitų širdies bei kraujagyslių sistemos ligų profilaktikai ir gydymui.

• Saugo nuo radioaktyvių ir sunkiųjų metalų, nes juose gausu pektinų.

• Burokėliai nepakeičiami, kai esate išsekę, reikia atgauti jėgas, kadangi stiprina organizmą, imunitetą, gerina virškinimą, spartina medžiagų apykaitą.

• Juose gausu folio rūgšties, kuri svarbi formuojantis naujoms ląstelėms, tad puikiai tiks visoms damoms, kurios rūpinasi išvaizda. Be to, burokėliai jaunina!

• Nors burokėliai – labai puiki daržovė, jos skanauti atsargiai reikėtų tiems, kurių skrandžio veikla jautri ar itin padidėjęs rūgštingumas.

• Net ir virti burokėliai išsaugo naudingąsias medžiagas ir mineralus.

• Gerdami burokėlių sultis būkite atidūs, o dar geriau – maišykite jas su kitomis, pavyzdžiui, morkų. Padauginę galite pajusti galvos svaigimą, pykinimą, todėl nepersistenkite.

Įdaryti burokėliai

Reikės

6 vidutinio dydžio virtų burokėlių,

6 rūgščių obuolių,

6 valg. š. biriai virtų ryžių,

2 valg. š. razinų,

2 valg. š. sviesto,

100 g 15 proc. riebumo grietinėlės,

1 valg. š. kapotų graikinių (galima ir kitokių) riešutų,

1 arbat. š. cinamono,

druskos,

pipirų.

Paruošimo būdas

Burokėlius nulupkite, išskobkite vidų, pabarstykite druska, pipirais.

Obuolius nulupkite, stambiai sutarkuokite ir sumaišykite su ryžiais, razinomis ir cinamonu. Šia mase įdarytus burokėlius sudėkite į karščiui atsparų indą, ant kiekvieno uždėkite po šaukštą grietinės, užberkite riešutų. Į indą įpilkite truputį vandens, įdėkite sviesto ir kepkite orkaitėje apie 30 min.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų