Vieni populiariausių šakniavaisių – morkos – auginamos jau apie 3000 metų, tačiau Europos virtuvėje tvirtas pozicijas išsikovojo tik XII a.
Reikia pripažinti, kad anuomet morkos ir neatrodė vertos vietos ant stalo – buvo blyškios, violetinės, rausvos, juodos, liesos, sumedėjusios, karstelėjusios, tinkamos nebent arklių pašarui. Tik vėliau ispanai įsigudrino jas krimsti pagardintas aliejumi, actu ir druska, italai – trintas su medumi, o prancūzai – supjaustytas šiaudeliais ar griežinėliais su įvairiais padažais. Tačiau atsirasti tokioms morkoms, kokias pažįstame šiandien, – oranžinėms, sultingoms, mėsingoms, traškioms, – prireikė net septyniolikos amžių ir ilgų, tylių selekcininkų eksperimentų. Toks olandų kūrinys kaipmat okupavo ir Europos, ir kitų šalių daržus.
Morkos labai vertinamos dėl karotino, kuris organizme virsta vitaminu A, naudingu akims (kas gi nepamena priesakų iš vaikystės valgyti morkas, kad geriau matytume?). Jos ir puikus vitaminų C, B, D, E šaltinis, jose yra daug mineralų ir mikroelementų. Įdomu ir tai, kad morkos yra reta daržovių išimtis – virtos jos turi daugiau naudingųjų medžiagų nei žalios. Tik išvirtose morkose antioksidantų lygis padidėja 34 proc. ir didėja pirmą jų laikymo savaitę.
O virtuvėje morkos vertinamos dėl mažo kaloringumo, puikaus skonio ir ryškios, kitų produktų nedažančios spalvos. Morkos tinka viskam: užkandžiams, salotoms, antrajam patiekalui ar desertui. Portalas sveikata.diena.lt siūlo išbandyti keturis paprastus receptus, kurie puikiai gali prigyti kasdieniame valgiaraštyje. Skanaus!
Aštrios salotos
Reikės
500 g morkų;
1 v. š. alyvuogių aliejaus;
3 česnako skiltelių;
½ v. š. pomidorų pastos;
100 ml vandens;
1 a. š. kuminų miltelių;
druskos, pipirų;
1 aitriosios paprikos;
petražolių;
saujos alyvuogių;
4 virtų kiaušinių;
citrinų sulčių.
Gerai nuplaukite arba nuskuskite morkas, supjaustykite plonais griežinėliais ir pavirkite apie 5 minutes (geriausia garuose). Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite susmulkintas česnako skilteles, aitriąją papriką ir pomidorų pastą. Išmaišykite ir pakepinkire apie 3 minutes. Dėkite virtas morkas ir patroškinkite apie 5 minutes. Įpilkite vandens, įberkite druskos, pipirų, kumino. Troškinkite, kol skystis nugaruos. Nuėmę nuo viryklės patiekalą apšlakstykite citrinų sultimis. Prieš patiekdami užberkite smulkintų petražolių, alyvuogių ir į lėkštę sudėkite ketvirčiais supjaustytą kiaušinį.
Morkų ir lęšių sriuba
Reikės
600 g morkų;
140 g raudonųjų lęšių;
1 l daržovių sultinio;
2 a. š. kuminų sėklų;
3/4 a. š. aitriųjų paprikų miltelių;
1 v. š. alyvuogių aliejaus;
125 ml pieno;
druskos, pipirų;
natūralaus jogurto.
Nuskuskite morkas ir supjaustykite plonais griežinėliais. Nuplaukite lęšius. Sausame puode ant vidutinės ugnies minutę paskrudinkite kuminų sėklas. Pusę jų atidėkite į indelį. Ant likusių pilkite alyvuogių aliejų, daržovių sultinį, dėkite morkų griežinėlius, berkite aitriųjų paprikų, druskos, pipirų ir virkite apie 15 minučių. Tada sudėkite lęšius ir supilkite pieną. Virkite apie 15 minučių (lęšiai turi būti minkšti). Išvirusią sriubą sutrinkite trintuvu. Pagardinkite šaukštu natūralaus jogurto ir kuminų sėklomis.
Nekeptas sūrio tortas
Reikės
80 g sūrių sausainių;
60 g sviesto;
400 g morkų;
220 g Filadelfijos sūrio;
120 ml grietinėlės;
žaliosios citrinos sulčių ir žievelės drožlių;
3 želatinos lapelių (arba 6 g birios želatinos);
žalumynų (petražolių, svogūnų laiškų, kt.);
druskos, pipirų.
Pagaminkite pyrago pagrindą: susmulkinkite sausainius iki trupinių ir sumaišykite juos su minkštu sviestu. Į masę įmaišykite žaliosios citrinos sulčių. Masę gražiai išdėkite ant formos (ar formelių) dugno. Dėkite į šaldytuvą.
Supjaustykite morkas griežinėliais ir keletą minučių pavirkite. Atidėkite truputį vandens, kuriame jos virė. Į šaltą vandenį suberkite želatiną ir leiskite 5 minutes pabrinkti.
Nuvarvinkite morkas ir 150 g jų sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite 60 ml šilto vandens, kuriame virė morkos. Į skystį įmaišykite Filadelfijos sūrį ir išplakite. Masę padalykite į dvi dalis. Į pirmąją įmaišykite morkų masę, įberkite druskos, pipirų. Į antrąją įberkite susmulkintų žalumynų, druskos, pipirų ir įspauskite žaliosios citrinos sulčių. Išplakite grietinėlę iki putų, įdėkite keletai minučių į šaldytuvą. Pusę išplaktos grietinėlės įmaišykite į masę su morkomis, kitą – į sūrio masę. Iš šaldytuvo ištraukite formą su sausainių pagrindu, jos vidinius kraštus išdėkite morkų griežinėliais. Pilkite masę su morkomis ir palikite 10 minučių šaldiklyje (jei turite laiko, palikite valandai šaldytuve). Tada ant viršaus pilkite sūrio masę ir vėl palikite 10 minučių šaldiklyje. Po to pyragą laikykite šaldytuve mažiausiai 2 valandas. Ištraukę jį iš formos, papuoškite morkų griežinėliais, žalumynais.
Pyragas su džiovintomis uogomis
Reikės
5 vidutinio dydžio morkų;
2 stiklinių cukraus;
100 g džiovintų uogų (vyšnių, spanguolių, kt.);
3 v. š. grietinės;
100 g sviesto;
1 a. š. vanilinio cukraus;
šiek tiek cinamono, imbiero, muskatų, kardamono miltelių.
2 stiklinių miltų;
1 a. š. kepimo miltelių;
3 kiaušinių;
žiupsnelio druskos.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Džiovintas uogas pamirkykite. Nuskustas morkas smulkiai sutarkuokite. Ant jų užpilkite cukrų, leiskite pastovėti, kol iš morkų išsiskirs sultys. Į morkų masę įdėkite grietinę, džiovintas uogas ir išlydytą sviestą. Viską gerai išmaišykite. Į masę po vieną įmuškite kiaušinį ir gerai išsukite. Atskirame inde sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir prieskoniais. Suberkite juos į masę. Kepimo formą ištepkite sviestu, pabarstykite miltais, sukrėskite tešlą. Kepkite apie 40–50 minučių.
Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected].
Naujausi komentarai