Danutė Kunčienė siūlo daugybę valgių receptų, kuriuos sukūrė, panaudodama mūsų protėvių sukauptas ir mokslo patvirtintas žinias apie sėklų gyvybinę galią.
Sveikos mitybos šalininkams
Sėkla yra stebuklas – taip teigia Žolinčių akademijos vadovė bei aktyvi sveikos gyvensenos ir mitybos propaguotoja D.Kunčienė. Ji siūlo kelis paprastus, bet labai vertingus mūsų sveikatai bei grožiui receptus, kurių, beje, gausu jos knygelėje "Slėpinys sėkloje. Siūlomų receptų sudedamųjų dalių lengvai surasime gamtoje, parduotuvėje, turguje, vaistinėje.
Autorės receptų verte nereikia abejoti – Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų prezidentas prof. Algimantas Kirkutis įsitikinęs, kad D.Kunčienė – tikra maistingųjų ir gydomųjų augalų savybių žinovė, todėl jos pateikti receptai pravers kiekvienam, bent kiek besidominančiam sveika mityba.
Skanskoniai turtingi skonių
Skanskoniai – tai sudėtiniai, iš įvairių maistinių ir vaistinių augalų sukomponuoti produktai. D.Kunčienė pataria bet kurį skanskonį kuo ilgiau palaikyti burnoje, gausiai suvilgant seilėmis. Po to užgerti vandeniu.
Skanskoniai visapusiškai praturtina mūsų organizmą nesočiųjų riebalų rūgštimis, mineralais, gamtiniais vitaminais, chlorofilu, gleivėmis, organinėmis rūgštimis, natūraliomis bioaktyviomis medžiagomis. Štai kokį skanskonį D.Kunčienė siūlo tiems, kurių kraujyje yra padidėjęs cukraus kiekis.
Kai didėja cukraus kraujyje
100 g tikrojo margainio sėklų miltelių
100 avižų sėklų miltelių
50 g erškėčio vaisių sėklų miltelių
Vartoti 1-2 šaukštelius per dieną (ypač tinka barstyti ant daržovių salotų). Mišinį galima užpilti nedideliu kiekiu šilto vandens, kad išbrinktų.
Su sėklų milteliais
Šis skanskonis tiks prie bulvių, daržovių, duonos, košių, sriubų. Skaninti tik jau lėkštėje esantį maistą (nevirti, nekepti).
150 g linų sėmenų miltelių
100 g moliūgų sėklų miltelių
100 g ruginių (miežinių, avižinių) iškaitintų sėlenų
50 g saulėgrąžų sėklų miltelių
25 g džiovintų jūros kopūstų miltelių
25 g sezamo sėklų miltelių
Sėklos nuo senų laikų vartojamos kaip vaistas nuo daugelio negalavimų. Jose yra daug biologiškai aktyvių medžiagų, vitaminų bei mineralų. Tai puikus energijos šaltinis, valo mūsų organizmą nuo toksinų ir šlakų. Sėklas tiesiog būna vartoti, nes jose gausu polinesočiųjų rūgščių, kurių organizmas pats negamina. Minėtos rūgštys skatina ląstelių atsinaujinimą, saugo nuo vėžio. Sėklose esantis lecitinas stiprina nervų sistemą, saugo nuo aterosklerozės, gerina kepenų veiklą, saugo širdies bei kraujagyslių sistemą nuo aterosklerozinių plokštelių susidarymo.
Šio ir kitų skanskonių mišinukai laikomi sandariai uždarytuose tamsiuose induose, kad šviesa nesunaikintų chlorofilo.
Vertingi sveikaskoniai
Sveikaskonis su spanguolėmis
1 dalis spanguolių
2 dalys razinų (geriau tamsių, didelių)
1 dalis pamirkytų ir nuvalytų migdolų
2-3 šaukštai svarainių ar pienių žiedų (kadagio spyglių) sirupo
truputis trintų erškėtrožių vaisių su medumi
Spanguoles sutrinti, razinas ir slyvas bei migdolus sumalti mėsmale. Viską sumaišyti, pasaldinti (jei mėgstate saldžiai) kuriuo nors sirupu (jei neturite jo, tiks medus) pagal skonį. Laikyti šaldytuve. Vartoti po šaukštą rytą ir pavakarį prieš valgį.
Sveikaskonis su abrikosais
stiklinė džiovintų abrikosų
stiklinė maltų saulėgrąžų
pusė stiklinės sezamo maltų sėklų
pusė stiklinės medaus
Nuplautus, pamirkytus abrikosus sumalti mėsmale. Saulėgrąžas paskrudinti ir sumalti kavamale. Sezamą paskrudinti ir sumalti kavamale. Viską sumaišyti, sudėti medų ir vėl gerai išmaišyti. Vartoti 1-2 šaukštus per dieną.
Gamtos konservai
Verta žinoti, kad, pavyzdžiui, sezamo sėklos stiprina kraujagyslių sistemą, greitina kraujo krešėjimą, gerina medžiagų apykaitą ir pan. Sezamos sėklos turi daugiau nei 80 maistingųjų medžiagų.
Saulėgrąžų sėklos vadinamos „gamtos konservais“. Šiose sėklose esančios naudingos mūsų organizmui medžiagos yra panašios kaip ir kitose sėklose, tačiau jose dar yra folio rūgšties ir vitamino B6. Dėl šių specifinių vitaminų saulėgrąžų sėklos stiprina nagus, plaukus. Įdomu, kad šimte gramų šių sėklų yra 300 mg magnio – šešis kartus daugiau nei rupioje duonoje.
Aliejai sveiktai ir grožiui
Aliejai – labiausiai paplitusi riebalų rūšis. Mūsų organizmui jų neturi trūkti, nes aliejuose yra medžiagų, reikalingų ląstelių statybai. Aliejai svarbūs ir mūsų grožiui.
Šveitiklis odai
Rupią druską (arba rudą cukrų) lygiomis dalimis sumaišyti su aliejumi. Toks šveitiklis pašalins negyvas odos daleles ir ją pamaitins.
Pagalba sausiems nagams
3-5 šaukštus aliejaus pakaitinti ir 10 minučių panerti pirštus į taip paruošto aliejaus vonelę. Ištraukti, pamasažuoti.
Beržo grybo aliejus
200 ml alyvuogių aliejaus
20 g sumalto beržo grybo
Į stiklinį indą suberti beržo grybo miltelius užpilti aliejumi ir kaitinti vonelėje, įklojus dugne audeklo gabalą, apie 4 valandas. Gatavas mišinys–– puiki pagalba raumenų ir sąnarių skausmams malšinti.
Raudonėlių aliejus
200 g aliejaus (saulėgrąžų ar alyvuogių)
2 šaukštai smulkintų raudonėlio lapų
Raudonėlį užpilti aliejumi ir tamsiame inde palaikyti 10 dienų šiltoje vietoje, kartkartėmis vis supurtant. Naudoti: skaudamiems sąnariams įtrinti, plaukų priežiūrai, paradontozės sukeltoms problemoms, grybelio pažeistai odai gydyti. Tinka ir valgiams pagardinti.
Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected].
Naujausi komentarai