Pereiti į pagrindinį turinį

Suomija vilioja ne tik Laplandija

2009-08-15 23:59
Pasiūla: Tymo turguje buvo siūloma įsigyti ir suomiškų produktų.
Pasiūla: Tymo turguje buvo siūloma įsigyti ir suomiškų produktų. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Tymo turgaus lankytojai vakar galėjo išmėginti tikrų suomiškų patiekalų skonį. Čia buvo surengta Suomijos popietė.

Renginyje dalyvavusi Suomijos ambasadorė Marja Liisa Kiljunen teigė, kad ši popietė – tai proga pakeisti lietuvių nuomonę apie jos atstovaujamą šalį. "Neseniai paskelbto tyrimo rezultatai rodo, kad lietuviams Suomija pirmiausia asocijuojasi su šalčiu. Mes norime parodyti, kad Kalėdų Seneliu ir Laplandija garsėjanti šalis yra šilta bendraudama su visomis gretimomis valstybėmis", – kalbėjo ambasadorė.

Suomiškoje popietėje jos organizatoriai pasiūlė paragauti tradicinių suomiškų patiekalų: žuvienės, burokėlių salotų "Rosolli", "Fredrikos" pyragėlių ir pyragų. Jie buvo ragaujami su suomių itin mėgstama tekšių uogiene.

Tekšės – tai saldžiarūgščio skonio, riešuto dydžio, oranžinės spalvos aviečių formos uogos, augančios Šiaurės Suomijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Kanadoje ir Rusijoje. Jos – vienos brangiausių uogų pasaulyje, jų kaina Suomijoje net derliaus laikotarpiu siekia 15 eurų už litrą. Suomiai taip mėgsta šias uogas, kad netgi jų dviejų eurų vertės moneta papuošta tekšių uogų žiedais.

Kokia Suomija be lašišos? Ji naudojama daugelyje tradicinių patiekalų. Vienas jų – žuvienė, gaminama iš daržovių, pieno arba grietinėlės ir lašišos bei pateikiama su tamsia rugine duona.

"Rosolli" salotos dažniausiai gaminamos Kalėdoms. Jos labai primena lietuvišką raudoną mišrainę, tačiau patiekiamos su plakta grietinėle.

Pamėginkite pasigaminti suomiškų patiekalų patys.


Salotos "Rosolli" (4–6 porcijos)

Reikės:

4 virtų bulvių, 4 virtų morkų, 4 ar 5 virtų arba marinuotų burokėlių, 1 ar 2 marinuotų agurkų, 1 ar 2 rūgščių obuolių, 1 svogūno, žiupsnelio druskos ir žiupsnelio cukraus, pipirų.

Padažui: 100–150 ml grietinėlės, 100–150 ml acto, 1–1,5 arbatinio šaukštelio cukraus, burokėlių sunkos.

Kaip pasigaminti:

Nulupkite bulves, morkas, burokėlius, agurkus, svogūną, obuolius. Iš šių pašalinkite sėklalizdžius. Visas sudedamąsias dalis supjaustykite nedideliais kubeliais. Juos sumaišykite ir pagardinkite pipirais ir druska. Išplakite grietinėlę, sumaišykite ją su actu ir cukrui, kad būtų saldžiarūgštė, nuspalvinkite burokėlių sunka. Padažą patiekite atskirai.


Suomiška lašišų sriuba (10 porcijų)

Reikės:

0,8–1 kg lašišų filė be odos ir kaulų, 1,2 kg bulvių, 1,8 l žuvies sultinio arba vandens, 250 ml grietinėlės, 1 nedidelio lauro lapo, 10 žirnelių kvapiųjų pipirų, 100 ml šviežių susmulkintų krapų, 200 g smulkintų svogūnų, 70 g šalto sviesto, jūros druskos.

Kaip pasigaminti:

Bulves ir lašišą supjaustykite vienodo dydžio, maždaug 2 cm, gabalėliais. Sultinį supilkite į didelį puodą ir į jį suberkite supjaustytus svogūnus, lauro lapą, pipirus, žiupsnelį druskos. Pavirkite 5 minutes. Tada sudėkite bulvių gabalėlius ir virkite apie 10 minučių, kol jie suminkštės. Paskui sudėkite lašišos gabalėlius ir virkite dar 5 minutes. Patikrinkite sūrumą ir, jei reikia, įdėkite druskos. Supilkite grietinėlę, užkaitinkite, įdėkite sviesto, o prieš patiekdami sriubą apibarstykite krapais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų