Quantcast

Vaisių salotų užpilai

  • Teksto dydis:

Pasigaminti gaivių vaisių salotų vasarą labai paprasta – tereikia gabalėliais supjaustytų mėgstamų vaisių (mangų, persikų, abrikosų, kriaušių, melionų, bananų, kt.), uogų ir užpilo. Būtent nuo pastarojo priklauso salotų skonio niuansai. Užpilai labai pagerina vaisių salotų skonį. Renkantis vaisius salotoms reikia pasitikėti savo skoniu. Geriausia maišyti švelnaus skonio vaisius su rūgščiais, pavyzdžiui, ananasus su braškėmis, melionus su apelsinais, vynuoges su kiviais ir bananais, obuolius su razinomis, kriaušes ir slyvas gardinti cinamonu.

Citrinų arba žaliųjų citrinų sultys

Šias sultis reikia sumaišyti su cukrumi ar medumi (kiekis – pagal skonį). Tai paprasčiausias ir tinkamiausias visų salotų užpilas. Jis padeda išsaugoti natūralią vaisių spalvą. Yra vaisių, kurie nuo oro tamsėja ir atrodo nepatraukliai. Ypač tai pasakytina apie obuolius, kriaušes, bananus, šviesiuosius kaulavaisius, avokadus ir vynuoges.

Apelsinų užpilas

125 g cukraus tirpinti ant silpnos ugnies, kol parus, įpilti 1/8 l šviežių apelsinų sulčių ir virti pagardinus 1 šaukšteliu plonais šiaudeliais supjaustytų apelsinų žievelių. Užpilą atvėsinti ir sumaišyti su 2 šaukštais apelsinų likerio, jei reikia, dar paskaninti.

Kokosų užpilas

4 šaukštus kokosų likerio sumaišyti su 1 citrinos sultimis ir 1 šaukštu rudojo romo. Jei reikia, pagardinti.

Serbentų užpilas

2 šaukštus serbetų drebučių pašildyti, kol ištirps, nukelti nuo ugnies ir sumaišyti su 120 ml rūgščios grietinės, 2 šaukštais serbentų likerio, 1 šaukšteliu šviežių citrinų sulčių bei trupučiu druskos. Jei reikia, pagardinti.

Lazdynų riešutų užpilas

25 g lazdynų riešutų branduolių sausai paspraginti ir sumalti. Sumaišyti su 6 šaukštais baltojo vyno, 2 šaukštais citrinų sulčių ir 1 šaukštu skysto medaus.

Varškės desertas

Išvydę šią taurę, pilną įvairiaspalvio kremo, seiles varvina ir vaikai, ir suaugusieji. Desertą galima valgyti nebijant nutukti, nes jame labai mažai kalorijų. Jo paruošimas trunka apie 30 min., bet šaldyti reikia valandą ar ilgiau.

Reikės (4 porcijoms)

4–5 šaukštelių želatinos,

500 g varškės sūrelių (neglaistytų) masės,

1/4 l pieno,

žiupnelio druskos,

4 šaukštų juodųjų serbetų sulčių,

2 šaukštų citrinų sulčių,

50 g miltelinio cukraus,

80 g susmulkinto karčiojo šokolado,

1 šaukšto lazdynų riešutų,

desertui papuošti – vyšnių, plaktos grietinėlės, šokolado drožlių.

Paruošimo būdas

Želatiną išbrinkinti šaltame vandenyje. Sūrelių masę, pieną ir druską ištrinti iki vientisos minkštos masės. Išbrinkusią želatiną ištirpinti 4 šaukštuose verdančio vandens, sukrėsti į kremą, gerai išmaišyti ir padalyti į tris dalis.

Vieną dalį kremo sumaišyti su juodųjų serbentų sultimis, pasaldinti ir sukrėsti į taures. Kitą dalį sumaišyti su citrinų sultimis, pasaldinti ir sukrėsti ant pirmojo sluoksnio. Trečią varškės kremo dalį sumaišyti su ištirpintu šokoladu (jį tirpinti galima prikaistuvyje ant silpnos ugnies), susmulkintais riešutais ir cukrumi. Palikti, kad atvėstų.

Viską papuošti plakta grietinėle, vyšniomis, šokolado drožlėmis. Galima įdėti biskvitinių sausainių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Ir lepeškos, ir grybų petražolės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ir lepeškos, ir grybų petražolės (receptai)

    Voveraitės, žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, yra vienos laukiamiausių grybų. Nors ir patys mokame jas skaniai paruošti, įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti ...

    1
  • Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
    Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais

    Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...

  • Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)

    Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...

    1
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)

    Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...

  • Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)

    Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...

    2
  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    2
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
Daugiau straipsnių