Pereiti į pagrindinį turinį

Vasara – uogienių virimo metas

2009-07-12 17:48
Pamokos: uogienę Tymo turguje virė profesionali konditerė R.Šiušienė, o V.Pauliukaitis talkino tepdamas ją ant prancūziško batono.
Pamokos: uogienę Tymo turguje virė profesionali konditerė R.Šiušienė, o V.Pauliukaitis talkino tepdamas ją ant prancūziško batono. / Jūratės Žuolytės nuotr.

Braškės, mėlynės, vyšnios – vasaros gėrybių dabar apstu. Kai atėjus šaltajam metų laikui ilgėsitės jų skonio, virtuvėje nerasite nieko geriau už uogienę. Tik nepamirškite jomis pasirūpinti, kol laikas.

"Mūsų mamos ir močiutės virdavo puikias uogienes, kodėl gi mes negalime to daryti?" – šypsojosi smaližius Vytenis Pauliukaitis, Tymo turguje padėdamas konditerijos cecho "Beatričės saldumynai" vadovei Rūtai Šiušienei. Ji turgaus lankytojams pasakojo, kaip gardžią uogienę galima išsivirti kuo paprasčiau.

Labiausiai darbą palengvina specialus uogienių cukrus. Įbėrus jo vietoj įprasto cukraus uogienę išvirti galima vos per penkias šešias minutes. Nors seniau buvo įprasta virti uogienes iš vienos rūšies uogų, dabar vis populiaresni tampa įvairūs mišiniai. Dedama nebe tik uogų, bet ir šviežių ar džiovintų vaisių, kartais pilama šiek tiek alkoholinių gėrimų.

V.Pauliukaičio mėgstamiausia uogienė – braškių, tačiau šiai žiemai jis bandys išsivirti ir kitokių. "Iki šiol uogienių pats nevirdavau, bet ponia Rūtelė mane tiek visko išmokė, tikrai reikės pamėginti", – džiaugėsi jis.


Braškių uogienė su vynu

Reikės:

2 l braškių, 200 ml vyno, 100 ml balzaminio acto, 1 kg uogienių cukraus.

Kaip pasigaminti:

Nuplautas ir susmulkintas braškes, vyną ir balzaminį actą supilkite į puodą. Virkite 5 minutes. Suberkite uogienių cukrų ir virkite 2 minutes. Puodą nukelkite nuo viryklės. Nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus, gerai išplautus stiklainius. Uždarykite. Laikykite šaltai.


Vasaros uogienė

Reikės:

250 g braškių, 250 g ananaso, 150 g juodųjų serbentų, 350 g mėlynių, 0,5–1 kg uogienių cukraus, 0,5 vanilės lazdelės.

Kaip pasigaminti:

Nuplautus ir susmulkintus vaisius su uogomis supilkite į puodą. Suberkite uogienių cukrų, įdėkite vanilės lazdelę. Virkite, kol masė sutirštės. Puodą nukelkite nuo viryklės. Nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus, gerai išplautus stiklainius. Uždarykite. Laikykite šaltai.


Persikų marmeladas su baltuoju vynu ir vanile

Reikės:

1 kg gerai prisirpusių persikų, 0,5 kg uogienių cukraus, 100 ml baltojo vyno, 2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus.

Kaip pasigaminti:

Persikus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite ir išimkite kauliukus. Supjaustykite smulkiais gabalėliais. Paskui sudėkite į puodą, supilkite vyną, suberkite uogienių cukrų ir virkite maišydami, kol masė užvirs. Tada dar virkite 3 minutes.

Puodą nukelkite nuo viryklės, nugraibykite putas. Suberkite vanilinį cukrų. Palikite stovėti 15 minučių. Išpilstykite į šiltus, gerai išplautus stiklainius. Uždarykite. Laikykite šaltai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų