Pereiti į pagrindinį turinį

Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

2024-10-20 05:00 diena.lt inf.

Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių mėsos patiekalų.

Jei ieškote idėjų, kaip panaudoti dosnų šiųmetį obuolių derlių, jums pravers TV3 laidos „Kotrynos burtai“ vedėjos Kotrynos Starkienės priminimas apie sentimentus žadinantį desertą – pyragėlius su obuoliais. „Maximos“ kulinarijos meistrai primena, kad obuolius kulinarijoje galima panaudoti pačiais įvairiausiais būdais.

Įdaryti obuoliai su kuskusu ir džiovintomis spanguolėmis

Redakcijos archyvo nuotr.

6 dideli obuoliai,

30 g graikinių riešutų,

70 g kuskuso,

80 ml verdančio vandens,

30 g ištirpinto sviesto,

1 šaukštas rudojo cukraus,

1 šaukštas džiovintų spanguolių,

žiupsnelis cinamono,

graikiško jogurto (patiekti).

Į nedidelę keptuvę sudėkite graikinius riešutus ir apie 4 minutes pakepkite ant žemos ugnies, nuolat maišydami. Pakepintus graikinius riešutus sudėkite į virtuvinį kombainą ir smulkiai sukapokite. Sudėkite kuskusą į karščiui atsparų indą ir užpilkite vandeniu. Palikite 5 minutėms arba tol, kol susigers visas skystis. Perpilkite kuskusą į dubenį, sumaišykite su sviestu, cukrumi, džiovintomis spanguolėmis, cinamonu ir graikiniais riešutais. Tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepimo skardą išklokite nelimpančiu kepimo popieriumi ir paruoškite obuolius: peiliu nupjaukite kiekvieno obuolio viršų ir sudėkite ant skardos, pašalinkite sėklas ir išskobkite obuolių viduriukus. Išskobtus obuolius taip pat sudėkite ant skardos. Į obuolių vidų sudėkite pasigamintą kuskuso mišinį. Kepkite orkaitėje apie 20 minučių, tuomet ant obuolių atgal uždėkite obuolių viršūnėles. Kepkite dar 20 minučių, patiekite su šaukšteliu jogurto.

Vištiena su obuoliais

Redakcijos archyvo nuotr.

1,5 kg višta,

4 obuoliai,

60 g sviesto,

majonezo pagal skonį,

česnako, druskos, pipirų ir paprikos miltelių pagal skonį.

Į dubenį sudėkite majonezą, įspauskite česnaką, įberkite pipirų, druskos, paprikos miltelių ir išmaišykite. Paruoštu marinatu gerai ištrinkite vištą tiek viduje, tiek iš išorės. Palikite marinuotis visai nakčiai. Obuolius supjaustykite į keturias dalis, sėklas išimkite. Puse obuolių prikimškite išsimarinavusią vištą, kitą pusę atidėkite. Kepimo formą padenkite kepimo popieriumi. Įdėkite vištą ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 70 minučių. Vištai kepant, kelis kartus ją dar galima aplaistyti susidariusiu skysčiu. Sviestą supjaustykite mažais gabaliukais, sudėkite ant vištos, o vištą apdėkite likusiais obuoliais. Kepkite dar apie 20 minučių. Vištieną patiekite kartu su iškeptais obuoliais.

Obuolių pyragas

Redakcijos archyvo nuotr.

400 g šaldytos tešlos,

150 g cukraus,

1 šaukštelis malto cinamono,

6 puodeliai plonai pjaustytų obuolių,

1 šaukštas sviesto.

Įkaitinkite orkaitę iki 230 °C. Mažame dubenyje sumaišykite cukrų ir cinamoną. Tešlą padalykite į dvi dalis: vienu tešlos lapu išklokite kepimo formą, kitą kol kas atidėkite į šalį. Į kepimo formą, ant tešlos, sluoksniais dėkite plonais griežinėliais supjaustytus obuolius. Kiekvieną sluoksnį apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu. Sluoksniuokite, kol sudėsite visus obuolius. Viršutinį sluoksnį apiberkite mažais sviesto gabalėliais ir viską uždenkite likusiu tešlos lapu. Įdėkite pyragą į orkaitę ir kepkite apie 10 minučių. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 175 °C ir kepkite dar 30–35 minutes, iki kol tešla taps auksinės spalvos, o įdaras pradės burbuliuoti.

Sausainiai su obuoliais

Redakcijos archyvo nuotr.

200 g cukraus,

115 g sviesto,

1 kiaušinis,

180 g miltų,

0,5 šaukštelio druskos,

0,5 šaukštelio maistinės sodos,

1 obuolys.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Skardą ištepkite sviestu. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir sviestu, iki kol masė taps puri. Įmaišykite miltus, druską ir maistinę sodą. Supjaustykite obuolius smulkiais gabaliukais ir sudėkite į tešlą. Tešlą šaukštu dėkite ant kepimo skardos, palikdami apie 5 cm tarpus tarp sausainių. Kepkite apie 8–10 minučių arba kol sausainiai taps šviesiai rudos spalvos. Kai sausainiai iškepus, išimkite iš skardos ir atvėsinkite ant grotelių. Laikykite dėžutėje su dangteliu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų