Pereiti į pagrindinį turinį

Žaliasis pavasario ženklas

2015-04-01 15:00
Danutės Kunčienės nuotr.

Kadangi meškiniai česnakai įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą,  dėl gydomųjų ir kitų gerų savybių šie augalai jau auginami ir sodybų pavėsingose, drėgnose vietose. Jų skonį iki šiol puikiai prisimena buvę Sibiro tremtiniai. Įdomu, kad šiuos sultingus augalus labai mėgo ne tik jie patys, bet ir karvės, kurios, ankstų pavasarį prisiėdusios meškinių česnakų, duodavo juo kvepiantį pieną. Ilgai nevystantys ankstyvi česnakų lapai iki šiol pavasarį maišais plukdomi Jenisiejaus upe į šiaurę, kur nėra jokių žalumynų žiemos išvargintiems organizmams sustiprinti. Sakoma, kad meška po žiemos miego nesugeba tvirtai ant kojų atsistoti, jei neranda šios žolės, kvepiančios česnaku ir turinčios fantastinių galių.

Meškiniai česnakai vertinami dėl aterosklerozę gydančių, apetitą ir virškinimą gerinančių savybių. Kaip rašo žolininkas.lt, nedideliais kiekiais nuolat vartojant meškinių česnakų lapus, mažėja cholesterolio kiekis kraujyje ir kraujospūdis. Iš šio augalo svogūnėlių paruošti preparatai naudojami parazitinėms kirmėlėms organizme naikinti, kai kurioms kvėpavimo ir virškinimo ligoms gydyti. Sutrintų svogūnėlių tyrė naudojama išoriškai reumato ar artrito pažeistiems sąnariams gydyti. Meškinių česnakų nerekomenduojama vartoti esant dvylikapirštės žarnos ar skrandžio opoms.

Nemažai kauniečių šiomis dienomis traukia į Pravieniškių mišką, kur Lietuvos raudonojoje knygoje įrašytų meškinių česnakų augimvietėse galima prisiskinti jų lapų, tačiau labai blogai, kai šie augalėliai masiškai iškasami dėl ypatingo skonio svogūnėlių, o ne tam, kad, parinkus tinkamą meškiniams česnakams augti vietą, jie būtų pasodinami kitose vietose, tokiu būdu platinant šiuos augalus.

Be to, netrukus gamta pasiūlys kitų vertingų mūsų organizmui augalų: gysločių, trikerčių žvaginių, dedešvų, pievinių rasakilų, šalpusnių ir kitų, kaip sako sveikos mitybos šalininkė Danutė Kunčienė, valgomų skanėstų. Šį kartą ji siūlo meškinių česnakų mėgėjams jų užtepėlę, kurią labai lengva paruošti: tereikia plaktuvu suplakti nuluptą avokadą, pilną saują mešinių česnakų, po žiupsnelį dilgėlių ir garšvų, druskos. Ši užtepėlė tinka su duona ir pomidorais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų