Ar ragavote pienių žiedų medaus?

Ar ragavote pienių žiedų medaus?

2010-05-21 23:59

Pievos jau apsikaišė geltonais kiaulpienių, kurias įprasta vadinti pienėmis, žiedais. Sako, juos renkantieji jaučiasi tarsi saulytes liestų, o paskui, išsivirę jų medaus, tų žiedelių šilumą ir jėgą jaučia žiemą. Juolab kad pienė, kaip teigia Žolinčių akademijos vadovė Danutė Kunčienė, – vertinga vaistažolė.

"Kiaulpienių šaknys renkamos pavasarį arba rudenį, o stiebai – per žydėjimą. Švieži penki, šeši stiebeliai, suvalgyti per dieną, gydo lėtinį kepenų uždegimą, mažina padidėjusi cukraus kiekį kraujyje. Kol kiaulpienės žydi, diabetikai turėtų suvalgyti iki dešimties žiedų stiebų per dieną", – tikino Danutė.

Kiaulpienės padeda kovoti ir su kitomis ligomis. Senose vaistažolių knygose rašoma, kad kiaulpienių lapus ir šaknis moterys užplikydavo ir antpilą naudojo kaip grožio priemonę – prausdavo juo veidą, kad savo grožiu žavėtų.

Su norinčiaisiais pasigaminti garsiojo pienių vyno ar pienių medaus Danutė pasidalijo savo išbandytais receptais.

200–300 pienių žiedų reikia užpilti 1 l šalto vandens ir palengva užvirti – leisti kunkuliuoti tik vieną minutę. Tada puodą nukelti nuo ugnies ir palikti nakčiai. Kitą dieną viralą nukošti per kiaurasamtį, leidus nusivarvėti žiedams. Po to juos dar išspausti rankomis.

Į gautas sultis sudėti 1 kg rudojo cukraus ir pusę susmulkintos didelės citrinos (be žievelės). Tada puodą su taip paruoštomis sultimis silpnai pakaitinti, kad ištirptų cukrus. Kaitinama masė kelis kartus atvėsinama, kad būtų lengviau nustatyti ruošiamo sirupo tirštumą. Sirupas turi nei per daug tirštas, nei per daug skystas (antraip pradės rūgti). Žodžiu, vidutinio tirštumo.

Jei pasiruošėte pienių medaus, tai, matyt, norėsite paragauti ir pienių vyno. Jei nenukrypsite nuo D.Kunčienės recepto, tikrai nesigailėsite laiko, skirto šio pavasariniam vynui gaminti. Šiam gėrimui reikės: 10–12 l pienių žiedų be kotelių, 4 apelsinų žievelių, 30 g mielių, 3 kg cukraus, 18 l vandens.

Pienių žiedus laikyti užpiltus vandeniu ir cukrumi tris paras. Po to nukošti, stipriai nuspausti ir viską perkošti per natūralų audinį. Gautą skystį supilti į 20 l stiklinį indą, sudėti mieles, sutrintas su cukrumi, ir apelsinų žieveles. Įstatyti į kamštį žarnelę ir kiaurymę apie ją užsandarinti plastilinu. Po savaitės dar įdėti 2–3 kg cukraus (kuo daugiau cukraus, tuo saldesnis vynas), įberti saują ar dvi razinų. Kai skystis nusistovės (maždaug po dviejų mėnesių), išpilstyti vyną į butelius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų