Grūdų kava Pereiti į pagrindinį turinį

Grūdų kava


Žiemos receptas

Žolinčiai, vadovaujami kaunietės Danutės Kunčienės, pataria pasigaminti ir gerti nuostabią gilių, morkų, kiaulpienių šaknų, trūkažolių, varnalėšų šaknų, varpučių, grūdų (miežių, kviečių, avižų ir kt.), cukrinių runkelių ir burokėlių kavą – tikrai skanu ir sveika, be to, kiekvieną dieną galime mėgautis vis kitokia kava.

Rupiai sutarkuoti morkas ir džiovinti orkaitėje ar specialioje džiovykloje maždaug 4–5 val. nekaitrioje orkaitėje. Kai gerai išdžius, lengvai paskrudinti, kad būtų gražesnė spalva. Morkų kava ruošiama kaip ir paprasta – porą arbatinių šaukštelių užplikyti verdančiu vandeniu, palikti kelioms minutėms, kad pritrauktų. Kava gan saldi, tad saldinti nereikia. Balinti grietinėle ar pienu. Ypač tinka vaikams.

Šios kavos galima paskanauti tik pas labai darbščius žmones. Mat rudenį, rugsėjį–spalį, reikia prisirinkti ąžuolo gilių. Kadangi ąžuolas yra tvirtas ir galingas medis, gilių kava itin tinka baikštiems, nusilpusiems, praradusiems apetitą ir besiskundžiantiems kepenų veikla žmonėms.

Sveikas giles reikia išlukštenti ir pamerkti į vandenį kelioms valandoms. Po to maždaug valandą virti piene arba vandenyje (iš piene virtų gilių kava bus skanesnė) ant lėtos ugnies. Virtas giles gerai nuplauti, sumalti mėsmale ir džiovinti orkaitėje ar džiovykloje. Išdžiovintas laikyti stiklainyje.

Ruošiant gilių kavą, reikia išdžiūvusios masės dalį sumalti kavamale, porą arbatinių šaukštelių užpilti stikline verdančio vandens, pavirti minutę ar dvi ir palaukti, kad pritrauktų. Balinti ir saldinti – pagal skonį.

Šių grūdų galima nusipirkti specializuotose parduotuvėse ar jų skyriuose, turguje. Prieš ruošiant grūdų kavą, juos reikia pamirkyti vandenyje vieną parą, po to – išdžiovinti. Prieš naudojant sumalti kavamale.

Labai skanu gerti grūdų kavą, pamaišius sumaltus grūdus, morkas, cukrinius runkelius ir giles. Žodžiu, kiekvienas galime atrasti norimo skonio ir kvapo, pasirinktą pagal savo sveikatą, kavą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų