Pereiti į pagrindinį turinį

Kuršių marių ledą draskys ciklonas

2013-03-18 12:15
Kuršių marių   ledą   draskys ciklonas
Kuršių marių ledą draskys ciklonas / Vytauto Jusio nuotr.

Rytoj į pajūrį įsiveršiantis ciklonas kėsinsis vartyti ledus Kuršių mariose, o pajūrį turėtų pasiekti smarki pūga. Tačiau sudėtingiausia padėtis turėtų būti Nidoje, nes čia prognozuojamas ledonešis, o ledo lytys net gali paliesti arčiausiai marių stovinčius namus.

Hidrometeorologai pranašauja, kad šiandien po pietų pajūryje ims stiprėti vėjas, o rytoj sustiprėjęs ciklonas gali išjudinti ledonešį Kuršių mariose.

„Naktį į pirmadienį kils rytų vėjas. Jis išjudins nuo pakrantės jau atšokusius ledus ir stums juos į Nidos pusę. Gali atsiverti didelės vandens properšos“, – aiškino Hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių centro hidroprognozistė Judita Navašinskienė.

Iš pietų pamarį pirmiausia pasiekiantis ciklonas įsisuks Nemuno žiotyse. Čia jau savaitgalį lede atsivėrė didžiulės properšos.

„Ties Vente jau prasidėjo ledo grūstis. Naktimis spaudžiant šaltukui naujai susidaręs ledas nėra labai tvirtas. Jis – nestabilus, nes yra nukritęs vandens lygis. Sėsdamas ledas trūkinėja, atsiranda plyšiai“, – teigė J.Navašinskienė.

Ties Nida vietomis ledo storis maždaug 30 cm, o kai kur net 37 cm, ties Vente – 24 cm.

„Tačiau saulės šildomas ledas yra jau porėtas, jis nėra tvirtas. Todėl, kilus vėjui, jis gali sluoksniuotis ir gali būti, kad pasieks krantą ar net lips ant krantinių. Tikėsimės, kad nidiškių tvorų nenuneš“, – vylėsi Jūrinių prognozių centro hidrologė.

Kovo 19–20 dienomis Kuršių mariose laukiamas priešalo sulaužymas gali paskelbti ir pavasarinį potvynį.

Tikslesnes ciklono judėjimo prognozes sinoptikai numatys šiandien, tačiau spėjama, kad pietinėje Kuršių marių dalyje jis bus stipresnis nei ties Klaipėda, kur pūs 12–17 metrų per sekundę vėjas.

„Oras bus labai prastas, artėja sniegas, pūga, pūs stiprus vėjas. Tad pajusime tikrą žiemą“, – perspėjo specialistė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų