Pereiti į pagrindinį turinį

Lygiadienio pyragas

Lygiadienio pyragas
Lygiadienio pyragas / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Rudens receptas

Šeimininkėms ir liaudies tradicijų puoselėtojams žinomos Danutės Kunčienės vyro Vydo ir jo draugų mėgstamas saldus patiekalas yra lygiadienio pyragas. Jį Danutė kepa jau daugelį metų, kai su draugais savo namuose švenčia pavasario ir rudens lygiadienius. Šis itin skanus pyragas pravers ir dabar, kai dienos vis trumpėja ir norisi šeimą bei draugus kuo nors pradžiuginti. Beje, Danutė ir Vydas su draugais šio rudens lygiadienį sutiko savo kieme. "Pažymėjome šventę poezijos posmais, dainomis, kurios sklido prie liepsnojančio nedidelio aukuro liepsnos. Prie aukuro atsiprašėme gamtos už jai padarytas skriaudas, prašėme ugnelę globojančios Gabijos apvalyti mūsų sielas, kad į jas patektų daugiau šviesos. Po to prie aukuro dalijomės duona, gėrėme šaltinio vandenį, o namuose valgėme lygiadienio pyragą, kurio receptą siūlau ir "Kauno dienos" skaitytojams.

3 kiaušiniai,

1 stiklinė aliejaus,

2 stiklinės miltų,

šaukštelis kepimo sodos,

1/4 šaukštelio druskos,

1–2 šaukšteliai cinamono,

5 stiklinės smulkiai supjaustytų obuolių,

200 g rudojo cukraus.

Į dubenį įmušti kiaušinius, supilti cukrų, aliejų ir elektriniu plaktuvu gerai išplakti. Suberti druską, miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir, sumažinus plaktuvo greitį, sumaišyti. Tuomet nulupti obuolius, supjaustyti skiltelėmis, šias – taip pat supjaustyti griežinėliais, sudėti į tešlą, išmaišyti. Jeigu norite rudo pyrago, įdėkite 2–3 šaukštus kakavos. Galima paskaninti graikiniais smulkintais riešutais (100 g). Kepti orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 50–60 min. Iškepus atvėsinti, pabarstyti milteliniu cukrumi, kokoso drožlėmis ar uogomis. Galima kepti kekso formelėje. Tuomet į atvėsusio pyrago vidurį galima įdėti obuolį ar kitą vaisių, apibarstyti jį, pavyzdžiui, kokoso drožlėmis – atrodys tarsi apsnigtas vaisius.

Šį pyragą galima ilgai laikyti, tačiau jis toks skanus, kad dažniausiai suvalgomas tą pačią dieną. Šiltą pyragą galima patiekti ir su ledais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų