Pereiti į pagrindinį turinį

Nuniokota skulptūra atgavo savo veidą

2008-10-10 09:00
Nuniokota skulptūra atgavo savo veidą
Nuniokota skulptūra atgavo savo veidą / Asmeninio archyvo nuotr.

Vandalų ir ilgapirščių nuniokoti Skulptūrų parko eksponatai pamažėl prikeliami naujam gyvenimui.

Unikalios galerijos po atviru dangumi lankytojai jau gali pasigrožėti vos praėjusią savaitę baigtu restauruoti Stanislovo Kuzmos darbu. Atgimęs kūrinys oficialiai buvo pristatytas vakar, menininko Šarūno Šimulyno atminimo vakaro metu.

1985-aisiais sukurta S.Kuzmos skulptūra "Žemė" tiesiogine prasme atgavo savo tikrąjį veidą. "Kada ji nuniokota – istorija nutyli. O buvo pavogtos bronzinės skulptūros detalės – veidas ir rankos. Tad tik žinant S.Kuzmos stilistiką, buvo įmanoma įsivaizduoti, kaip šis darbas turėjo atrodyti", – pasakojo Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriaus pavaduotoja Skulptūrų parkui Sondra Simanaitienė.

Prie savo senojo kūrinio nebenorėjęs sugrįžti S.Kuzma palankiai sutiko pasiūlymą, jog darbo imtųsi jo sūnus – skulptorius Algirdas Kuzma.

Saugumo sumetimais dekoratyvinėms "Žemės" detalėms nuspręsta naudoti ne bronzą, o epoksidinę dervą su bronzos dulkėmis. "Nors tai imitacija, tačiau ne žinovui šią medžiagą sunku atskirti nuo metalo. Taip pat jau įjungta viena stebėjimo kamera, kitų dar laukiame", – planais dalijosi S.Simanaitienė.

Skulptūrų parko globėjai kupini ambicingų planų ilgainiui atkurti visus piktavalių nusiaubtus meno kūrinius.

"Galbūt ši galerija po atviru dangumi ir nebebus papildoma naujais darbais, tačiau atkurti tai, kas buvo sukurta per 15 simpoziumų metų, – būtina. Tai unikalus parkas, kuriame eksponuojama 60 autorių darbai, jį galima vadinti Lietuvos skulptūros modernizmo lopšiu", – teigė S.Simanaitienė.

Kol bus visiškai išspręsti saugaus eksponavimo reikalavimai, dienos šviesos laukia dar dvi restauruotos skulptūros – Dalios Matulaitės "Dvylika brolių" bei Vytauto Naručio "Motina". S.Simanaitienė vylėsi, jog jos sugrįš dar šiemet.

Šiuo metu Skulptūrų parke eksponuojama per 100 kūrinių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų