Pereiti į pagrindinį turinį

Siūlo tapti garsenybės bendraautoriumi

2012-07-10 23:59

Netrukus pasirodysiančiame naujame Ernesto Hemingway romano "Atsisveikinimas su ginklais", parašyto 1929 m., leidime bus visos 47 jo pabaigos.

Amerikiečių rašytojas, pelnęs Nobelio literatūros premiją, 1958 m. duodamas interviu "Paris Review" pripažino, kad paskutiniai romano, pusiau autobiografinio kūrinio apie įvykius italų kariuomenės sanitariniame dalinyje Pirmojo pasaulio karo metais, žodžiai buvo perrašyti 39 kartus, kol E.Hemingway buvo patenkintas, kaip praneša telegraph.co.uk.

"New York Times" praneša, kad naujame romano leidime bus visos alternatyvios pabaigos, taip pat ankstyvi kitų fragmentų juodraščiai. Knyga išleidžiama E.Hemingway paveldėtojų ir leidyklos "Scribner" susitarimu. Tai, kad romanas turėjo 47 pabaigas, nustatė Seanas Hemingway, ištyrinėjęs visus Johno F.Kennedy prezidentinėje bibliotekoje ir Bostono muziejuje saugomus E.Hemingway raštus.

"Paris Review" žurnalisto George'o Plimptono paklaustas, kodėl romanui sukūrė tiek pabaigų, rašytojas atsakė: "Kad surasčiau tinkamus žodžius."

E.Hemingway taip pat buvo sudaręs ir alternatyvių pavadinimų sąrašą, kuriame buvo "Meilė kare", "Kiekvieną ir visas naktis", "Nuo žaizdų ir kitų priežasčių", "Žavesys", tačiau juos visus rašytojas išbraukė. Galutinis kūrinio pavadinimas "Atsisveikinimas su ginklais" pasiskolintas iš XVI a. anglų dramaturgo George'o Peele'io karalienei Elžbietai parašytos poemos.

Romano pabaigos, taip pat toji, kurią pasiūlė Scottas Fitzgeraldas, sudėti į 330 puslapių leidinio priedą. Knygos viršelyje – originali Rockwello Kento kurta iliustracija.

Po daugybės pataisymų E.Hemingway knygą, kurios gale miršta Frederiko Henri mylimoji seselė Ketrina Berkli, pabaigia tokiais žodžiais: "Tai buvo tarsi atsisveikinimas su statula. Po kurio laiko išėjau ir palikau ligoninę ir per lietų grįžau į viešbutį."

Tarp kitų 47 pabaigų, apie kurias svarstė E.Hemingway, buvo šios: "Tuo istorija ir baigiasi. Ketrina mirė, mirsi tu ir mirsiu aš, ir tai viskas, ką galiu tau pažadėti"; "Nėra jokios pabaigos, išskyrus mirtį, o gimimas yra vienintelė pradžia".

Be to, E.Hemingway "Atsisveikinimo su ginklais" pabaiga aistras kurstė ir tuomet, kai 1932 m. pagal knygą buvo kuriamas filmas. Kino studija "Paramount" po didelių ginčų nusprendė palikti originalią pabaigą ir juostą užbaigti Ketrinos mirtimi. Europiečiai ir išvydo tokią juostos versiją. O amerikietiškoje filmo versijoje ji lieka gyva.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų