Pereiti į pagrindinį turinį

Svečiai Laplandijoje gali apsistoti neįprastame viešbutyje

2015-04-21 07:51
Scanpix nuotr.

Nuvykę į svečią šalį esame įpratę atostogauti be rūpesčių ir norime kuo didesnio ir malonesnio aptarnavimo. Tiesa, juk jums atostogos, per kurias norite negalvoti apie nieką. Šį kartą kviečiame skristi į Laplandijos miškus, kur stovi ir svečių laukia ledo viešbutis. Kaip nesušalti tokiame viešbutyje ir kokių pramogų ten yra?                    

Keliolika kilometrų už Rovaniemio miestelio, Laplandijos miškų gūdumoje, stūkso didžiulis ledo kalnas, prie kurio žmonės važiuoja iš viso pasaulio. Ir tai ne šiaip sau ledo luitas, o daugybės žmonių – architektų, statybininkų ir netgi dailininkų – kūrinys. Miškų tylumoje stovi ledo viešbutis. Pasak jo įkūrėjo, idėja sukurti nematytą viešbutį kažkur miškuose kilo dar studijuojant universitete.

„Tuo metu turėjome sniego ir ledo statymo kursą. Gavome nemažai teorinių žinių apie sniego ir ledo konstrukcijas. Lankant paskaitas ir kilo idėja: kodėl nesukūrus mums čia, šalia Rovaniemio, tokios ledo ir sniego vietos? Taip atsirado ir sniego saunos idėja. Pasitarę su sužadėtine, 2008 metais pastatėme pirmąją sniego viešbutį kartu su ledo koplyčia, kurioje mes ir susituokėme. Buvome pirmoji pora tai padariusi. Vis dar vedę – tai veikia. Nuo tų metų kasmet sulaukiame apie 1–1,5 tūkstančio svečių iš 30–35 šalių“, – sako sniego viešbučio įkūrėjas Ville Haavikko.

Kasmet amžiną meilę prisiekti ledo koplyčioje nori daugybė porų.

Apsilankę ten galėsite užsukti ir jaukiai pavakarieniauti ledo restorane ar smagiai pašokti bare, kur gėrimai pilstomi tik į taures, pagamintas iš ledo.

Sniego viešbutis – didžiulis kompleksas: jame vienu metu gali nakvoti iki 74 svečių: čia įkurti 29 kambariai. Vieni – paprasti: yra tik ledo lova, tačiau kituose – išsimiegosite gulbės formos lovoje ar galėsite prisėsti prie kambaryje pastatyto židinio, kuriame rusena ledinė ugnis, taip pat yra pokerio stalai ar svetainės foteliai. Eidami viešbučio koridoriais, galite grožėtis įvairiomis dailininkų ant sienų sukurtomis skulptūromis.

Įkūrėjas pasakoja, kad dažniausiai svečiai nakvoja vos naktį, tačiau kartą pora viešbučio kambarį užsisakė savaitei. Tai nustebino personalą, tačiau jie paaiškino, kad mieste nėra nė vieno laisvo kambario. Viską buvo užsakiusi viena bendrovė.

Ir nors Laplandijoje žiemą itin šalta ir gausu sniego – puikios sąlygos tokiam viešbučiui sukurti, šis ledo viešbutis pradedamas statyti dar rudenį.

„Visų pirma mes gaminame sniegą su sniego patrankomis. Specialūs įrenginiai skirti sniego gamybai. Iš viso pagaminama 25 tūkst. kubinių centimetrų sniego. Tuomet naudodami specialiai mūsų pagamintas formas iš medžio, plastiko, į hidraulinį presą sudedame sniegą bei ledą ir taip suformuojame sienos dalis. Visas pastatas yra tik iš sniego ir ledo. [...] Kai statome sniego viešbutį, dirba nuo 20 iki 25 žmonių apie 15–20 valandų per dieną. Viešbučio plotas užima apie 3 tūkst. kvadratinių metrų. Iš jų apie 1,3 tūkst. kvadratinių metrų galime išnaudoti viešbučio reikmėms“, – teigia V. Haavikko.

Pasak viešbučio įkūrėjo, viešėti ledo namuose svečiai kviečiami nuo Kalėdų iki pavasario vidurio. Vėliau jame lankytis tampa nesaugu.

„Viešbutį atidarome gruodžio 20 d., bet statybas pradedame jau lapkričio mėnesį, kai lauke pakankamai šalta. Statybos trunka nuo vieno iki pusantro mėnesio. Tenka uždaryti kovo pabaigoje, balandžio pradžioje. Šylant orui lauke, turime problemų dėl tirpstančio sniego ir vandens pertekliaus – jo ant grindų susikaupti gali nuo 10 iki 15 centimetrų, todėl vėliausiai viešbutis užveria duris balandžio pradžioje“, – pasakoja V. Haavikko.

Viešbučio vadovas pasakoja, kad visus labiausiai domina, kaip jo verslas veikia net pavasarį, kai lauke termometrai rodo pliusinę temperatūrą ir kaip naktį, miegodami ledo lovose, ten nesušąla svečiai. Atsakymas paprastas: kiekvienoje lovoje yra specialus čiužinys ir žiemą nakvoti lauke skirtas miegmaišis, o užsikloti siūloma natūraliais kailiais.

„Vidaus temperatūra visada išlieka tarp 0 ir -5. Netgi jei lauke ir labai šalta, vidaus temperatūra nesikeičia. Jau beveik tris savaites lauko temperatūra buvo aukščiau nulio, bet sienos viduje netirpsta, nes jų storis siekia nuo 1 iki 2 metrų. Jei sienos ir ištirpsta 25 centimetrus, tai nesukelia didelių problemų viešbučio patvarumui“, – tikina viešbučio įkūrėjas.

Kita Suomijoje itin populiari pramoga – maudymasis saunoje, tai suomiai daro bent kartą per savaitę. Tačiau čia Rovaniemyje įrengta kitokia, iš ledo luitų pagaminta sauna. Temperatūra joje siekia ne vieną dešimtį laipsnių, tačiau maudytis joje galima vos 25 minutes.

„Keletas dalykų, kurie nesiderina. Sauna – didelis karštis, siekiantis iki 70 laipsnių, ir ledas. Žinoma, ledas tirps, bet tik apie 3–5 milimetrus per 10–20 minučių. Saunos viduje yra naudojama elektrinė krosnis akmenims įkaitinti, ant kurių pilsite vandenį. Saunoje susikaups didelis kiekis garų, net savo ranką bus sunku įžiūrėti. Per visą laiką, praleistą saunoje, oda pasidarys labai švelni ir minkšta. Po 20 minučių atidarome duris pusvalandžiui ir vėl galime naudotis sauna. Taip viena ledo saunos patalpa yra išnaudojama apie 100 kartų. Ji nesugriūva, bet iš vidaus pasidaro vis didesnė ir didesnė, todėl temperatūra mažėja ir turime naudotis kita“, – sako V. Haavikko.

Ant ledo saunos stogo įrengta ir sūkurinė vonia, o greta viešbučio stovi ir ledo skulptūrų parkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų