Pereiti į pagrindinį turinį

Ženklas, įrodantis unikalumą

2009-03-31 09:00
Ženklas, įrodantis unikalumą
Ženklas, įrodantis unikalumą / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Statusas: Kauno pilies pastatų liekanų vertę įrodo ne tik lietuviškas užrašas, bet ir UNESCO ženklas.

Praeiviai klausiamai nužvelgia mėlynos ir baltos spalvų ženklą ant kai kurių pastatų. Jo reikšmę įmintų ne kiekvienas. Jis nurodo, kad karo atveju šie objektai turėtų būti labiausiai saugomi.

Mėlynos ir baltos spalvų kvadratas su žemyn nukreiptu smaigaliu – tai UNESCO skiriamasis ženklas, kuris suteikiamas tik išskirtinę kultūrinę vertę turintiems nekilnojamojo kultūros paveldo objektams. Jis įvardytas 1954 metų UNESCO Kultūros vertybių apsaugos ginkluoto konflikto metu konvencijoje, dar vadinamoje tiesiog Hagos konvencija.

Vyriausybės nutarimu, Lietuvoje šiuo ženklu pažymėta iš viso 19 objektų, 7 iš jų yra Kaune. Tai Kauno pilies liekanos, Ministrų kabineto pastatas, Maironio rūmai, Kauno valstybinis muzikinis teatras, Kauno meno mokyklos rūmai, Prezidentūros rūmų statinių kompleksas ir Karininkų ramovė.

Kiekviena valstybė, ratifikavusi Hagos konvenciją, turi užtikrinti jos įgyvendinimą. Lietuvos Vyriausybė 2006 m. patvirtino kultūros paveldo apsaugos ginkluotų konfliktų ir kitų ekstremalių situacijų atvejais programą bei šios programos priemonių planą.

Programos tikslas – išsaugoti nacionalinės reikšmės šalies kultūros paveldą ginkluotų konfliktų ir kitų ekstremalių situacijų atvejais. Vienas programos uždavinių – paženklinti objektus UNESCO skiriamuoju simboliu.

Mėlynos ir baltos spalvų ženklu taip pat pažymėti Vilniaus Žemutinės pilies bei Aukštutinės pilies pastatai ir jų liekanos, Trakų salos pilis, Trakų pusiasalio pilies liekanos, Medininkų pilis, Užutrakio dvaro sodyba, Signatarų namai Vilniuje, Lietuvos dailės muziejus, Šiaulių "Aušros" muziejus, J.Basanavičiaus memorialinis muziejus ir Lietuvos tautinio atgimimo ąžuolynas, Chaimo Frenkelio vila Šiauliuose. Vilniaus bastėjos ženklinimo darbai bus atlikti, baigus ją tvarkyti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų