Pereiti į pagrindinį turinį

Į Parodos kalną kopė šimtai kūrybingų personažų: „Fluxus“ vėl skleidė geras emocijas

2024-09-21 23:25

Vos prieš kelias savaites nutrūktgalviai leidosi nuo Parodos kalno, o šį šeštadienį jiems teko priešinga užduotis – kuo kūrybingiau užkopti į šią įkalnę. Savo kurtais fluksiškais kostiumais pasipuošė šimtai dalyvių.

Prieš septynerius metus Kaune prasidėjęs kaip nedidelis nuotykis, tikėjęsis suburti eksperimentavimo ir laisvumo dvasios pasiilgusius, šiandien „Fluxus“ festivalis yra viena didžiausių kiekvieną iš mūsų išlaisvinančių kūrybiškumo švenčių, kuri pritraukia beveik 10 tūkst. žmonių ir bendruomenių iš visos Lietuvos. Visą savaitę Kaune sklandė „Fluxus“ pradininko Jurgio Mačiūno dvasia, o festivalio vinimi tapo tradicinis kopimas į Parodos kalną.

„Šių metų „Fluxus“ festivalis siekė atgaivinti nuotykio ir atsitiktinumo dvasią, pakviesdamas pasikliauti netikėtumais ir atrasti save. Dalyviams turėjome vieną žinią – išdrįsti ir dalyvauti. „Fluxus“ kiekvienas yra menininkas, tad kvietėme atrasti menininką savyje, išeiti į gatves ir susijungti su kitais kopiančiaisiais“, – tikino renginio organizatorė, Kauno menininkų namų kultūros renginių prodiuserė Vaiva Marija Bružaitė.

Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Į organizatorių kvietimą atsiliepė šimtai žmonių, užpildę visą Parodos kalną savo pačių gamintais kostiumais. Vieni dalyviai sakė įdėję daug darbo kuriant fluksiškus kostiumus, kiti prigriebė tai, kas papuolė po ranka, todėl net ir patys negali įvardyti, kokiais personažais tapo kopiant į kalną.

Į kalną Laisvės statulą užstumti sunku nebuvo, tačiau tai labai atsakingas darbas.

Šventėje buvo galima sutikti ir vynuogių kekių, ir bananų ar grybų, kurie nešėsi ir plakatus „Jei ne grybai ir ne uogos, dzūkų mergos būtų nuogos“. Į Parodos kalną keturi žmonės užtempė ir improvizuotą Laisvės statulą.

„Laisvė yra trapi, todėl ir su taikiniu. Ją reikia saugoti. Į kalną Laisvės statulą užstumti sunku nebuvo, tačiau tai labai atsakingas darbas“, – kalbėjo Ugnė. Jos komandos narys pridūrė, kad šiam renginiui ruošėsi visą gyvenimą.

Dar kiti į fluksiškų kostiumų gamybą taip pat pasižiūrėjo labai atsakingai ir ruošėsi ne vieną mėnesį. Štai Evelina save „patubdė“ už grotų ir įkūnijo ateivę iš kitos planetos.

„Aš esu atvykusi iš NGC 6979 pulko. Esu įkalinta šio roboto, nes norėjau užgrobti Žemę. Atvykau iš tolimos planetos“, – kalbėjo labai išskirtiniu kostiumu pasidabinusi fluksė.

 

Edgaro Cickevičiaus nuotr.

 

Į Parodos kalną kopė ir draugų, ir įmonių kolektyvai. Pasitaikė ir pavienių fluksų, kurie tikino, kad nori įsilieti į bendrą minią ir įveikti šį kūrybos ir netikėtos kelionės iššūkį.

Šių metų festivalyje keliautojai kalnu buvo kviečiami ne tik mėgautis menu, bet ir patiems tapti jo kūrėjais. „Fluxus“ – tai žaidimas be griežtų taisyklių, kur kiekvienas gali išbandyti kūrybinę laisvę. Kaip ir tikroje kelionėje, kopiant į Parodos kalną laukė neištirtos teritorijos ir spontaniški posūkiai, skatinę išsivaduoti iš rutinos ir pažvelgti į pasaulį kitu kampu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų