Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno dramos teatras jubiliejinį sezoną pradės „Barboros“ premjera

2014-09-04 15:30 diena.lt inf.

Nacionalinis Kauno dramos teatras (NKDT), visada jaunas pats seniausias teatras Lietuvoje, gyvena jubiliejinio, 95-ojo, sezono nuotaikomis. "Istorija – naujai!" – jo devizą skelbia teatras, žadėdamas naujais rakursais pristatyti pažįstamus motyvus ir vardus.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Nacionalinis Kauno dramos teatras (NKDT), visada jaunas pats seniausias teatras Lietuvoje, gyvena jubiliejinio, 95-ojo, sezono nuotaikomis. "Istorija – naujai!" – jo devizą skelbia teatras, žadėdamas naujais rakursais pristatyti pažįstamus motyvus ir vardus.

Legendų sugrįžimas

Naująjį sezoną sceną išvys gilius pėdsakus teatro istorijoje ir kūrybinėje auroje palikę režisierių ir vadovų Jono Jurašo bei Gintaro Varno spektakliai, jiems antrins ieškojimų nebijantis režisierius Artūras Areima bei įvairų teatrinių projektų režisierė Agnė Sunklodaitė. Teatras žada tęsti edukacinę veiklą, skirdamas daug dėmesio bei renginių augančiai jaunųjų žiūrovų kartai.

Rugsėjo 25-ąją Didžiosios scenos tylą nutrauks premjera – režisieriaus Jono Jurašo režisuojamas spektaklis "Barbora" pagal Juozo Grušo dramą "Barbora Radvilaitė". Simboliška, kad po daugiau nei 40 metų pertraukos režisierius imasi lemtingiausios jo biografijoje dramos, juk su šiuo spektakliu susijęs atsisveikinimas su Kauno dramos teatru ir Lietuva.

Teatre tebesaugomi legendinį spektaklį su Rūta Staliliūnaite ir Kęstučiu Geniu menantys reliktai: Barboros ir Žygimanto Augusto kostiumų detalės bei garsusis paveikslas – Aušros vartų Madonos paveikslo kopija. Vis dėlto tai, anot teatro atstovų, nebus istorinio spektaklio rekonstrukcija. Režisierius grįžta su nauja spektaklio vizija: "Mane domina likimo, gyvenimo ir mirties žaidimas."

Jam talkinanti rašytoja ir dramaturgė Aušra Marija Sluckaitė, adaptavusi dramą nūdienos aktualijoms, sako, kad šį kartą nesiekiama atkurti romantiškos Barboros Radvilaitės legendos. Šis spektaklis apie aktorę, kuri, nepaisant neįveikiamų kliūčių, dega noru suvaidinti Barborą, suprasti ją kaip moterį, patekusią į meilės, ligos ir politikos žaidimų spąstus.

Nepakeliamas meilės lengvumas

Spalio 4 d. rampos šviesą išvys jautri prancūzų rašytojo Romaino Gary ir jo motinos istorija – inscenizacijos autorė ir režisierė A.Sunklodaitė. Vienas gražiausių autobiografinių rašytojo romanų "Aušros pažadas" atgimsta jo 100-ųjų gimimo metinių proga.

Spektaklyje bus keliami ne tik žmogaus-kūrėjo likimo klausimai: kada žmogus gimsta kaip kūrėjas, kokios aplinkybės paskatina jį ieškoti atsakymų į svarbiausius būties klausimus, bet ir pasakos apie motinos vaidmenį kūrėjo kelyje. "Kartu šis kūrinys yra odė mamai. Galbūt tik motina pajėgi nujausti sūnaus likimą", – sako režisierė A.Sunklodaitė.

Jubiliejinį teatro gimtadienį, kuris minimas gruodžio 19 d., planuojama sutikti režisieriaus G.Varno premjera. Tai šveicarų architekto, rašytojo ir dramaturgo Maxo Frischo pjesė "Biografija: vaidinimas". Sceniniam gyvenimui pasirinkta vėlyvesnė, 1984 m. autoriaus atnaujinta pjesė (pirminis variantas – 1967 m.). Ši pjesė jau buvo rodoma Kauno dramos teatro scenoje 1974 m. Tuometis režisieriaus Vytauto Čibiro spektaklis, kuriame neužmirštamus vaidmenis kūrė aktoriai Gražina Balandytė ir Kęstutis Genys – dar viena legenda, sulaužiusi tuomet nusistovėjusias teatro normas.

Mažiems ir jauniems

Nepamirš teatras ir jaunųjų žiūrovų. Gruodžio 1–5 d. teatre svečiuosis tarptautinis Asitežo vaikų festivalis "Cool/Jėga". Įvairiuose Lietuvos teatruose reziduojantis festivalis šiais metais atkeliaus Kauną. Jį pradės režisieriaus A.Areimos premjera vaikams ir jaunimui pagal prancūzų roko grupės "Dionysos" vokalisto, rašytojo ir režisieriaus Mathiaso Malzieu romaną "Mechaninė širdis". Dramos teksto autorė – Gabrielė Labanauskaitė. Ši neįprasta istorija apie berniuką su laikrodžiu vietoj širdies sudomino netgi Luco Bessono kino kompaniją, kuri 2011 m. išleido animacinį filmą.

Ambicingasis A.Areima žada intriguojantį vaizdą scenoje, nes vietoj įprastos dekoracijos bus pasitelkiamos modernios trimačio vaizdo kūrimo programos. Kuriant spektaklį dalyvauja ir jaunieji teatro žiūrovai.

Vasarį teatrą užtvindys jau penktasis tradicinis edukacinis festivalis vaikams ir jaunimui "Nerk į teatrą". Įgyvendinant vieną esminių šiuolaikinio teatro misijų edukuoti jaunąją kartą, bus rengiami užsiėmimai su teatro praktikais, rodomi jaunųjų aktorių diplominiai darbai, rengiamos kūrybinės dirbtuvės, diskusijos ir konferencijos.

Sezoną vainikuos vieno Europos teatro lyderių lenkų režisieriaus Krystiano Lupos režisuojama Thomaso Bernhardo "Didvyrių aikštė". Nors šis spektaklis bus repetuojamas Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, jį NKDT scenoje matys ir Kauno publika. Tai bendras didelės apimties dviejų nacionalinių teatrų projektas. "Didvyrių aikštės" premjera numatoma 2015 m. kovo 27 d. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.

Planuojama, kad sezono pabaigoje teatre darbus pradės vienas garsiausių Baltijos šalių jaunosios kartos režisierių Valteris Silis. Kūrybinės laboratorijos principu dirbantis menininkas, pasitelkdamas aktorių asociacijas ir patirtį, kartu su dramaturgu gvildens Antrojo pasaulinio karo kainos temą. Kas būtų, jeigu šiandien iš bunkerio išeitų žmogus, kuris ten slėpėsi nuo karo pradžios? Projektas bus realizuotas kitą sezoną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų