Pereiti į pagrindinį turinį

Apleistų butų Kauno rezerve liko mažiau

2023-12-13 03:00

Šiemet Kauno aukcionuose didelių pastatų parduoti nepavyko, bet atsikratyta nebereikalingais butais. Tiesa, dėl infrastruktūros plėtros teko iš gyventojų išpirkti reikiamus žemės sklypus.

Smulkūs objektai

Šiųmetis aukcionuose parduotų objektų sąrašas gana kuklus. Viešai tokiu būdu Kauno miesto savivaldybė pardavė 64 nereikalingus nekilnojamojo turto (NT) objektus, didžioji dalis jų – gyvenamosios paskirties patalpos.

„Šiais metais viešajame aukcione buvo parduodami nereikalingi ar netinkami naudoti dėl nusidėvėjimo, išbraukti iš savivaldybės socialinio būsto fondo butai, kambariai, gyvenamųjų namų dalys. Didelių ir išskirtinių objektų nebuvo parduota“, – apibendrino Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas.

Jis pažymėjo, kad aukcionuose buvo parduotas tik pripažintas nereikalingu ar netinkamu naudoti dėl fizinio nusidėvėjimo, nenaudojamas savivaldybės funkcijoms ar veiklai vykdyti ir nenumatomos pritaikyti savivaldybės savarankiškoms funkcijoms vykdyti nekilnojamasis turtas.

Specialistas nurodė, kad iš 65 parduotų objektų 54 buvo butai, kambariai, gyvenamieji namai (jų dalys), dauguma jų – Šančių, Vilijampolės, Žaliakalnio mikrorajonuose.

„Viešame aukcione už 16,2 tūkst. eurų buvo parduotas 262,71 kv. m ploto inžinerinis statinys – pragarinimo kamera, esanti T. Masiulio g. 18“, – vieną ne visai aiškios paskirties objektą, kuriuo pavyko atsikratyti miestui, įvardijo D. Valiukas.

Laukia: kol kas buvusi T. Masiulio mokykla yra tik aukciono sąrašuose, bet pardavimo proceso dar nebuvo. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Ne iš pirmo karto

Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas „Kauno dienai“ aiškino, kad populiariausi objektai – esantys Centre.

Pirkėjai atidžiai vertino ir NT būklę, skaičiavo, kiek reikės investuoti, norint turtą prikelti antram gyvenimui, todėl ne visus objektus pavyksta parduoti iš pirmo karto. Tuomet tenka mažinti pradinę kainą.

„Iš pirmo karto parduota 50 proc. visų objektų. Aukcionui neįvykus, pradinė bendra nekilnojamojo turto ir jam priskirto žemės sklypo pardavimo kaina ar nekilnojamojo turto (jeigu žemė neparduodama) pardavimo kaina naujame aukcione buvo mažinama 10 proc. Jeigu pradinė pardavimo kaina pirminiame aukcione buvo lygi arba mažesnė nei 10 tūkst. eurų, to paties turto aukcioną skelbiant antrą kartą pardavimo kaina buvo mažinama 20 proc. Dauguma nekilnojamojo turto pirkėjų yra fiziniai asmenys“, – aiškino D. Valiukas.

Į Kauno miesto savivaldybės biudžetą už šių metų aukcionus gauta 1,77 mln. eurų. Tiesa, aukcionuose parduotų objektų bendra kaina yra didesnė, tačiau pinigai už žemės sklypus keliauja į valstybės, o ne į miesto biudžetą.

Pirko: savivaldybė įsigijo pastatą Pienių g. 14A, kuris bus panaudotas lopšelio-darželio „Klumpelė“ poreikiams. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Liko sąrašuose

Dar vasarą „Kauno diena“ rašė, kad savivaldybė planuoja parduoti tris buvusių mokyklų pastatus, bet šie objektai dar neparduodami. Gali būti, kad savivaldybė jiems ras naujų funkcijų, pritaikys visuomenės poreikiams, tačiau neatmestina prielaida, kad šie objektai ant prekystalio atsidurs kituose aukcionuose.

Viena mokyklų, likusių aukcione parduodamo turto sąrašuose, yra Pramonės pr. 35. Čia seniau veikė Tito Masiulio jaunimo mokykla. Už šį keturių aukštų pastatą savivaldybė norėtų gauti daugiau nei 441 tūkst. eurų. Būtent tiek pastatas įvertintas, tačiau jei naujuose aukcionuose neatsiras pirkėjų, kainą teks mažinti.

Iš pirmo karto parduota 50 proc. visų objektų.

Primename, kad Sausio 13-osios aukos – Tito Masiulio – vardu pavadintos mokyklos istorija prasidėjo 1994-asiais ir tęsėsi iki 2018 m., kai jaunimo mokykla buvo prijungta prie Kauno suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro. Po reorganizacijos Pramonės prospekte esantis pastatas tapo nebereikalingas. Į aukcione parduodamų pastatų sąrašą buvusi mokykla įtraukta 2021-aisiais.

Kita miestui nebereikalinga mokykla – Verkių g. 30. Čia seniau veikė Kauno „Žiburio“ pradinė mokykla. Nurodoma, kad likutinė pastato vertė – beveik 428 tūkst. eurų.

Dar viena švietimo įstaiga, įtraukta į viešai parduodamų objektų sąrašą, – buvusi Vinco Bacevičiaus pradinė mokykla. Savanorių pr. 91-uoju numeriu pažymėto medinuko pardavimą kauniečiai vertina nevienareikšmiškai, mat bendruomenė ne kartą viešai yra kėlusi klausimus dėl mokyklos išsaugojimo.

Atsikratė: savivaldybei už 16,2 tūkst. eurų pavyko parduoti pragarinimo kamerą. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Kone prieš dešimtmetį buvo skelbiama, kad mokykla bus išsaugota, čia pradinukai toliau galės mokytis, tačiau po kelerių metų savivaldybės planai pasikeitė, nes specialistai konstatavo, kad patalpos neatitinka tokioms įstaigoms keliamų reikalavimų. Mokiniai iškelti į Žaliakalnio progimnaziją, o pastatas liko tuščias, kurį laiką naudotas pagal panaudos sutartį su viešosiomis įstaigomis.

Dabar nurodoma, kad dviejų aukštų rąstinio pastato, kuriame ir buvo mokykla, taip pat ūkinio pastato ir kieme esančių statinių likutinė vertė nesiekia nė 42 tūkst. eurų.

Kauno miesto savivaldybė prieš kelerius metus skelbė, kad pastatas – avarinės būklės. Todėl 2020 m. kovą buvusi mokykla buvo išbraukta iš Kultūros vertybių registro, teisinė apsauga panaikinta, o 2021-aisiais pastatas įtrauktas į savivaldybės nekilnojamojo turto sąrašą, parduodamą viešajame aukcione.

Ką teko pirkti?

Savivaldybė ne tik parduoda nekilnojamojo turto objektus, bet juos ir perka. Dažniausiai tenka įsigyti žemės sklypus, kad būtų galima vystyti numatytus infrastruktūros projektus.

Į H. ir O. Minkovskių gatvės rekonstrukcijos teritoriją patenkantį turtą teko išpirkti iš gyventojų.

D. Valiukas informavo, kad dėl minėtos gatvės rekonstrukcijos savivaldybė pirko H. ir O. Minkovskių g. 39-uoju numeriu pažymėtą žemės sklypą su gyvenamosiomis patalpomis, 43-ajame name – dalį buto, 47-ąjjį minėtos gatvės gyvenamąjį namą ir ūkinį pastatą. Taip pat dėl rekonstrukcijos darbų teko įsigyti dispečerinę, esančią H. ir O. Minkovskių g. 53, dalį sklypo ir gyvenamojo namo, pažymėto 76-uoju tos pačios gatvės numeriu. Tam, kad būtų galima tinkamai rekonstruoti šią Aleksoto dalį, savivaldybė turėjo nupirkti dar vieną sklypą ir ūkinį pastatą, pažymėtą 136-uoju numeriu.

Sandoris: šiame name savivaldybės pardavė nereikalingą butą. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas nurodė, kad iš „Kauno energijos“ pirko 5,28 kv. m bendrojo ploto kitos paskirties pastatą Pienių g. 14A, esantį prie pat lopšelio-darželio „Klumpelė“. Šio objekto „Kauno energija“ savo veiklai jau nenaudojo, tad pastatas bus pritaikytas darželio poreikiams.

„Jį nupirkus, pastatas perduotas lopšeliui-darželiui valdyti ir naudoti patikėjimo teise aplinkos priežiūros technikos ir lauko darbams skirtiems įrankiams sandėliuoti. Tai išsprendė patalpų trūkumą lopšelio-darželio „Klumpelė“ pastate ir jo teritorijoje“, – dar vieno pirkinio būtinybę pagrindė D. Valiukas.

Nekilnojamojo turto miesto savivaldybė pirko ir Panemunėje. Čia jo prisireikė dėl planuojamo statyti baseino.

„Miestas pirko Vaidoto g. 19 žemės sklypą, kuris ribojasi su savivaldybės valdomu sklypu, ir jame esančius statinius: gyvenamąjį namą, ūkio pastatą ir kiemo statinius. Jame bus projektuojamos prieigos prie planuojamo statyti pastato – baseino Vaidoto g. 11 ir 50 vietų automobilių stovėjimo aikštelė. Nupirktas sklypas bus panaudotas visuomenės reikmėms – inžinerinės infrastruktūros plėtrai“, – dėstė D. Valiukas.

Šiemet už nupirktą turtą Kauno miesto savivaldybė sumokėjo 842,7 tūkst. eurų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų