Quantcast

B. Galdikas į Lietuvą iš Indonezijos sugrįžo sodinti ąžuolų

Garsios gamtosaugininkės, antropologės Birutės Galdikas vardo giraitė Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode, pasipildė dar dešimčia ąžuoliukų.Pasak profesorės, būtent ąžuolai sieja ją, Lietuvą ir Indoneziją.

„Ąžuolai lietuviams nuo neatmenamų laikų buvo šventi. Indonezijoje jie neturi tokios reikšmės, tačiau jų gilėmis minta orangutanai, kurie man yra be galo svarbūs“, – kalbėjo orangutanų tyrinėtoja, fizinės antropologijos ir biologijos mokslų daktarė B. Galdikas.

Ąžuolus sodino ir pati B. Galdikas, į Lietuvą grįžusi vos savaitei, ir Indonezijos delegacijos nariai, kurie mūsų šalyje vieši diplomatinių santykių tarp Indonezijos ir Lietuvos dvidešimtmečio proga.

Indonezijos Atstovų rūmų pirmininkas Marzuki Alie padėkojo profesorei B. Galdikas už jos 42 metų pastangas stiprinti Indonezijos gamtosaugą. Profesorė net trimis kalbomis (lietuviškai, angliškai ir indonezietiškai) aiškino, kaip ji vertina palaikymą, kurio sulaukė ir iš Lietuvos, ir iš Indonezijos valdžios bei eilinių žmonių.

Antropologė pasakojo svajojanti, kad šiame ąžuolyne žaliuotų bent 100 medžių. Be to, čia ji norėtų pastatyti informacinį centrą apie gamtosaugą ir orangutanus, įrengti ekologišką vaikų žaidimo aikštelę.

Prof. B. Galdikas ąžuolų giraitės sodinukai yra gamtos paminklais paskelbtų šimtamečių ąžuolų palikuonys – genetiniai klonai. Šie klonai yra vertingas Lietuvos ąžuolų genofondas. Jie kaupiami ir saugomi Botanikos sode.

Ąžuolų sodinukai yra skiepyti ilgaamžių šalies ąžuolų įskiepiais, tarp jų – Stelmužės, Daukšos, Šventybrasčio, Šventragių ir kitų.

B. Galdikas gyvenimas ir darbai aprašyti šešiose knygose, apie ją sukurtas ne vienas dokumentinis filmas Indonezijoje, Japonijoje, JAV, Prancūzijoje, Italijoje, Australijoje. Žymiausia jos autobiografinė knyga „Atsiminimai apie rojų: mano metai Borneo saloje su orangutangais“ yra išleista anglų, vokiečių, prancūzų, lietuvių kalbomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas

tomas portretas
Saunuole moteriske. Daugiau galetu buti tokiu zmoniu!

dina

dina portretas
tik siek tiek subezdzionejusi, galetu susitvarkyt

Hm

Hm portretas
tai gal "Sugrizo" dalyvauti Prezidento rinkimuose:) juk Lietuvai kazkada labai tiko p. Adamkus.....pamenat vis ivaizdi Lietuvos kele kele... o dori zmones gyvenantys Lietuvoje vis sksurdo skurdo.......... Ka zinau... isbego isLietuvos tai tegu ir gyvena toje Amerikoje ir sodina ten azuoliukus, berzelius... ka tik nori.......
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių