Pereiti į pagrindinį turinį

Direkcija skęsta vis giliau

2017-02-10 07:04

Vidaus vandens kelių direkcijoje klesti ne tik chaosas, bet ir kyšininkavimas? Laiškas su tokiais kaltinimais pasiekė Susisiekimo ministeriją, tačiau, atrodo, kad naujojo ministro tai nedomina.

"Kauno dienos" žiniomis, po skundo ministrui,  direkcijos vadovai bandė iškvosti, kurie darbuotojai jį parašė, taip pat sužinoti, kas bendrauja su žurnalistais.
"Kauno dienos" žiniomis, po skundo ministrui, direkcijos vadovai bandė iškvosti, kurie darbuotojai jį parašė, taip pat sužinoti, kas bendrauja su žurnalistais. / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Sudėjo į laišką

"Kauno diena" rašė apie sudėtingą Vidaus vandens kelių direkcijos (VVKD) darbuotojų padėtį. Respublikinės jungtinės profesinės sąjungos pirmininkas Arvydas Dambrauskas, susisiekęs su direkcijos profsąjungos nariais, sakė įsitikinęs, kad darbuotojų padėtis šioje įstaigoje bėgant metams tik prastėja.

Žurnalistai direkcija susidomėjo po to, kai mažiau nei per pusmetį darbe žuvo net du šios įmonės darbuotojai.

Galbūt žurnalistų ir profsąjungos padrąsinti darbuotojai laišku, tiesa, anoniminiu, kreipėsi ir į susisiekimo ministrą bei viceministrą.

"Esame ilgamečiai valstybės įmonės Vidaus vandens kelių direkcijos darbuotojai. Mums dirbant pasikeitė ne vienas direktorius. Bet tokio chaoso, netvarkos ir kyšininkavimo, kaip dirbant Antanui Ivanauskui, mes dar nematėme", – tvirtinama laiške, kurio autorius ar autoriai prisistatė tiesiog Vidaus vandens kelių direkcijos kolektyvu.

Aiškinama, kad darbe vyrauja baimės atmosfera, "neaišku, kur kreiptis esant problemai". "Neaiškūs reikalavimai, vadovavimas botago ir saldainio principu, nesugebėjimas telkti darbui, neaiškumas, už ką neįtiksi. Ir tai kasdienė darbo įstaigoje atmosfera", – buvo rašoma ministerijai.

Galbūt dėl tokios atmosferos ir nevengiama girtauti? Girtavimo atvejų neneigia ir pati direkcija. Direktorius A.Ivanauskas yra patvirtinęs, kad dėl to buvo atleisti keli darbuotojai.

Besikreipiančiųjų nuomone, netvarka darbe nusinešė dviejų kolegų gyvybes pernai pavasarį ir rudenį. Abu nuskendo. Apie šias nelaimes "Kauno diena" yra rašiusi išsamiau.

Susimoka, kad galėtų dirbti?

Laiške taip pat skundžiamasi ir teigiama, kad VVKD darbuotojai gauna mažiausius atlyginimus iš visų susisiekimo sistemos įmonių. "Tačiau savo draugeliams rado galimybę isteigti net vienuolika naujų etatų. Nebūtų apmaudu, jei dirbantieji tais etatais ką nors dirbtų. Bet jie gauna daugiau už dirbančiuosius ir nieko neveikia", – tvirtina laiško autoriai.

Jie pridūrė, kad, net ir taupant darbuotojų atlyginimų sąskaita, vandens keliai yra apverktinos būklės. "Kauno diena" primena, kad dėl to merdi krovininė laivyba Nemune, į kurią sudėta tiek vilčių, o Marvelės prieplauka, kuriai pastatyti panaudotos milžiniškos lėšos, iki šiol nenaudojama.

Laiške vardijama, kad direkcijos skelbiamuose konkursuose darbams ir prekėms "stengiamasi prakišti savus". Nurodomos konkrečios pavardės ir firmų pavadinimai.

Labai atsiprašome, kad nepasirašome šio laiško. Bijome dėl savo darbo.

Bandoma atkreipti dėmesį ir į tvarką Uostadvario ir Žiemos uostuose, kur, kaip teigia laiško autoriai, "daug svetimų laivų stovi be sutarčių ir už stovėjimą moka grynais".

Didelė dalis upeivių dirba pagal terminuotas darbo sutartis, sudaromas laivybos sezonui. Kiekvienais metais šie upeiviai vis bijo kuo nors neįtikti ir yra priversti nerimauti, ar su jais bus sudaryta sutartis kitai navigacijai.

Upeiviai nėra graibstomi darbdavių dėl savo specifinės profesijos, tad susirasti kitą darbą daugeliui būtų itin sudėtinga. "Todėl personalo skyrius už įdarbinimą kitiems metams iš upeivių ima pinigus. Sako, su A.Ivanausko žinia", – tvirtinama laiške.

(Nuotraukoje – A. Ivanauskas)

Anot jo autorių, direkcijoje vyksta ir "dar daug kitų negerų dalykų". "Visko nesurašysi", – aiškina skundo autoriai.

Jie teigia besitikintys, kad naujoji ministerijos valdžia įmonėje sugebės nutraukti "negalimus toleruoti dalykus". Buvęs ministras Sinkevičius, neva į viską žiūrėjęs pro pirštus, nes jis ir VVKD vadovas yra tos pačios Socialdemokratų partijos nariai.

"Labai atsiprašome, kad nepasirašome šio laiško. Bijome dėl savo darbo. Bet labai tikimės Jūsų pagalbos. Reikia skubiausiai atlikti gilų direkcijos veiklos patikrinimą", – prašo besikreipiantieji.

Ėmėsi kvosti darbuotojus

Laiške nurodytą informaciją paprašėme pakomentuoti VVKD atstovų, klausėme, kaip vertina rašte išdėstytus teiginius.

"Vertinu kaip anoniminę informaciją, kurios forma nesuteikia galimybės realiai nagrinėti turinį. Esame atviri klausimams ir bendradarbiavimui. Kviečiu susiderinus laiką aplankyti mūsų įmonę, pakalbinti darbuotojus", – raštu atsakė VVKD Strateginio planavimo skyriaus viršininkė Justina Kugytė.

"Kauno dieną" pasiekė žinios, kad, laiškui pasiekus ministeriją, VVKD ėmėsi ieškoti išdavikų. Kvietėsi pokalbio darbuotojus ir bandė kvosti, kurie pogrindyje bando kelti bangas.

O norėtųsi tikėtis visai kitokios reakcijos. Net jeigu visi kaltinimai yra iš piršto laužti, atrodytų, kad vadovas, kolektyvui norėdamas gero, turėtų bent profilaktiškai suklusti ir imtis ne skundikų paieškų, o būdų pagerinti įmonės klimatą.

Netirs dėl anonimiškumo

Nemažai teiginių galima patikrinti ir nežinant skundo autorių, tačiau ko nors imtis atsisakė ir ministerija.

"Susisiekimo ministerija informuoja, kad skundas dėl galbūt netinkamos VĮ Vidaus vandens kelių direkcijos veiklos yra anoniminis, todėl nebus nagrinėjamas. Ministerija netiria anoniminių skundų, nes nėra galimybių objektyviam tyrimui: kai nėra žinomi skundo pareiškėjai, nenurodyta kontaktinė informacija, neįmanoma su su jais detaliau aptarti skundo turinį. Susisiekimo ministerija, tirdama skundus, vadovaujasi Lietuvos Respublikos viešojo administravimo įstatymo 23 str. nuostata, kad "asmenų prašymuose raštu turi būti nurodytas asmens vardas ir pavardė arba pavadinimas ir adresas arba kiti kontaktiniai duomenys, pagal kuriuos asmuo pageidauja gauti atsakymą", – gavome anoniminį ir pačios ministerijos Komunikacijos ir protokolo skyriaus atsakymą.

(Nuotraukoje – susisiekimo ministras R. Masiulis)

Teiravomės ir to, ar iki šiol ministerijai nekliuvo direkcijos veikla, ar jos rezultatai ministeriją tenkina, kaip vertina tai, kad merdi krovininė laivyba Nemune, o Marvelės prieplauka, kuriai panaudotos milžiniškos lėšos, iki šiol nenaudojama, tačiau buvo apsiribota tik skurdžiu atsakymu, kurį pacitavome aukščiau.

Rūpimus klausimus išsiuntėme pakartotinai. Tuomet ministerija jau teikėsi pakomentuoti situaciją kiek plačiau, tačiau ir vėl – gana skurdžiai, be to, vėl – anonimiškai.

Ministerija išvardijo, kada buvo pristatytas, kada patvirtintas direkcijos 2015–2017 m. strateginio veiklos plano projektas, kad pernai aptartas ir patvirtintas 2016–2019 m. strateginio veiklos plano projektas.

Informuojama, kad pernai ministerijoje sudaryta darbo grupė atliko VVKD įgyvendinamos valstybės biudžeto asignavimų programos vertinimą, taip pat buvo peržiūrėta VVKD veikla, susijusi su valstybės biudžeto lėšų planavimu ir efektyviu panaudojimu. "Po vertinimo pateiktos išvados ir patvirtintas rekomendacijų įgyvendinimo planas", – šis itin daug pasakantis sakinys komentarą tikrai praskaidrino.

"VVKD veiklai užtikrinti iš valstybės biudžeto skiriamas finansavimas nesikeičia jau ne vienus metus. Konstatuotina, kad ekonominiu sunkmečiu (2008 m.) VVKD sumažintas finansavimas į prieškrizinio laikotarpio lygį dar nesugrąžintas", –  apie neabejotinai daug pastangų reikalavusią išvadą rašoma atsakyme. Daugiau apie komisijos išvadas ir rekomendacijas – nė žodžio.

Autorius kvietė susitikti

Žlugus pirmajam Marvelės krovininės prieplaukos koncesijos konkursui, nes neatsirado nė vieno norinčiojo investuoti į prieplauką, kai sąlygos krovininei laivybai Nemune – tragiškos ir neaišku, kada jos pagerės, buvo paskelbtas antrasis konkursas.

Paraiškų laukiama iki birželio 3 d.

Ministerija buvo informuota apie VVKD darbuotojų žūtis, bet jų komentuoti ar bent jau apgailestauti, reikalauti VVKD imtis priemonių, kad ateityje nepasitaikytų tokių netekčių, neketina.

"Ikiteisminių tyrimų metu nustatyta, kad vienas darbuotojas žuvo ne darbo metu, o kitas žuvusysis netinkamai organizavo darbą. Ministerijos duomenimis, prokuratūra yra nutraukusi ikiteisminius tyrimus", – faktus išvardijo ministerija.

Galų gale gavome ministerijos Komunikacijos ir protokolo skyriaus vyriausiosios specialistės Audronės Filimanavičienės laišką.

"Taip pat informuojame, kad, Susisiekimo ministerijai gavus Vidaus vandens kelių direkcijos kolektyvo vardu atsiųstą skundą, susisiekimo viceministras Paulius Martinkus net dviem elektroniniais laiškais kvietė skundo autorius susitikti, žadėdamas užtikrinti konfidencialumą. Deja, į kvietimą, kuriame viceministras siūlė nurodyti skundo autoriams tinkamą susitikimo laiką, atsakymo negauta.

Profsąjunga: atrodo, kad skundas pasitvirtina

Respublikinės jungtinės profesinės sąjungos pirmininkas Arvydas Dambrauskas ketina pats kreiptis į ministeriją dėl situacijos Vidaus vandens kelių direkcijoje.

"Kalbant apie skundą preliminariai galiu pasakyti, kad, atrodo,  daug kas iš jo pasitvirtina", – tvirtino A.Dambrauskas.

Direkcija gumą tempia iki šiol.

Pasiteiravome, ar jis turi omenyje ir minimas galimos korupcijos apraiškas, kurių tyrimas lyg ir nėra profsąjungos veiklos sritis. "Bet matote, informacija pas mus, tarp žmonių, sklinda. Šie klausimai mums irgi yra aktualūs", – sakė profsąjungos vadovas.

Po "Kauno dienos" straipsnio pernai metų gruodį jis buvo susitikęs su direkcijos generaliniu direktorium Antanu Ivanausku. "Kalbėjomės apie tai, kad visų pirma būtų atnaujintas direkcijos profsąjungos darbas, kad į darbą būtų grąžintas profsąjungos vadovas. Direkcija gumą tempia iki šiol", – pasakojo A.Dambrauskas.

Prasidėjus sezonui, kai bus vėl įdarbinta daugiau upeivių, bus reikalaujama sušaukti visuotinį darbuotojų susirinkimą. "Susirinkimo metu surinksime visas problemas ir ieškosime būdų, kaip jas spręsti. Galbūt kai kurias pavyks išspręsti reikalaujant sudaryti kolektyvinę sutartį", – svarstė pirmininkas.

Anot jo, prioritetas – taisyklių nustatymas. "Negali kaltinti, kad pažeidinėjamos taisyklės, jeigu jų nėra nustatyta. Tie visi dalykai turi būti sunorminti. Įstatymuose yra viskas surašyta, kokios turi būti taisyklės, kas turi kontroliuoti jų laikymąsi, ir kad turi būti pradėta pagal jas dirbti", – aiškino A.Dambrauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų