Pereiti į pagrindinį turinį

Emigrantai šventėms veržiasi į gimtinę

2013-12-24 03:00

Kauno oro uoste vienas po kito leidosi lėktuvai su emigrantais. Kai kurie jų į gimtinę Kalėdoms šiemet grįžo pirmą kartą po daugelio metų. Anksčiau jų šventėms į Lietuvą neišleisdavo darbdaviai.

Kauno oro uoste vienas po kito leidosi lėktuvai su emigrantais. Kai kurie jų į gimtinę Kalėdoms šiemet grįžo pirmą kartą po daugelio metų. Anksčiau jų šventėms į Lietuvą neišleisdavo darbdaviai.

Šventėms negaudavo atostogų

Nešini krepšiais, tempdami lagaminus iš Dublino parskridę lietuviai neslėpė džiaugsmo, kad yra gimtinėje, kad šventes galės sutikti su artimaisiais.

32 metų Inga Šukevičiūtė Kalėdas Lietuvoje švęs pirmą kartą po aštuonerių metų. Iki tol darbe šiam šventiniam laikotarpiui niekuomet negaudavo atostogų. Moteris dirba kontaktinių lęšių fabrike.

"Airiai nelabai švenčia Kalėdas. Kūčių ten išvis nėra", – vos atsiėmusi bagažą pasakojo I.Šukevičiūtė, kilusi iš Jonavos rajono.

Per dešimt dienų, kurias praleis gimtinėje, ji planuoja apsilankyti ir pas medikus. Šie vizitai jau seniai suplanuoti.

Grįžo su tėvais

Kėdainiškė Agnė Belaglavytė užsienyje gyvena kartu su draugu ir tėvais, tačiau Kalėdų sutikti svečioje šalyje, nors ir šeimos rate, nenorėjo. Lėktuvo bilietais ji pasirūpino dar liepos pabaigoje.

"Daug draugų gyvena užsienyje, nedaug kas likę Lietuvoje, tad spėsiu visus juos aplankyti", – sakė 25 metų mergina. Ji džiaugiasi, kad artimiausi giminės gyvena tame pačiame mieste. Svečiuotis visiškai pakaks dviejų savaičių.

Produkcijos tikrintoja Airijoje dirbanti kėdainiškė planuoja rasti laiko aplankyti ir miesto šventes, renginius.

Abejojo, ar grįžti

Krepšius vos panešantis 45 metų elektrėniškis Tadas Žemaitis sakė iš pradžių abejojęs, ar verta Kalėdoms grįžti namo.

"Nemėgstu grūsčių, didelio šurmulio. Bet gaila buvo vaikų, tai šiaip ne taip atkentėjau eiles oro uoste ir grįžau", – sakė vyras.

Skristi atgal jis planuoja po šventinio šurmulio, sausio viduryje, kai dauguma emigrantų jau bus išsivažinėję.

Studentė Asta Šukaitė į užsienį išvyko vos prieš pusmetį. Iki tol visas Kalėdas yra sutikusi namuose, tad net neįsivaizdavo, jog per šiųmetes šventes galėtų būti kur nors kitur, o ne gimtinėje.
Į verslo vadybos niuansus besigilinanti mergina sakė artimiesiems parvežusi daug dovanų.

Daugėja skrydžių

Kauno oro uosto komercijos direktorė Jūratė Bubulienė "Kauno dienai" praėjusią savaitę teigė, kad reisų skaičių bendrovės didina trims savaitėms.

Įprastai per savaitę iš Kauno įvyksta 28 pigių skrydžių bendrovės "Ryanair" skrydžiai, o nuo šiandien iki sausio 6 d. jų padaugės daugiau nei dvidešimčia.

Keleivių srautas Kauno oro uoste akivaizdžiai padidėjęs buvo jau visą šią savaitę.

Papildomi autobusų reisai

Keleivinio pervežimo kompanijos "Kautra" Tarptautinių pervežimų vadovas Edmundas Pavlovas teigė, kad šiemet prieššventiniu laikotarpiu keleivių padaugėjo beveik tris kartus.

"Jeigu rudenį ar žiemą autobuse vidutiniškai važiuoja 25 keleiviai, prieš didžiąsias šventes vidutiniškai važiuoja apie 40 keleivių", – pastebėjo E.Pavlovas.

Tarptautiniais maršrutais prieššventiniu ir šventiniu laikotarpiu bendrovė suplanavusi 26 papildomus reisus.

Viešbučiai nepajuto

Viešbučio "Kaunas Europa Royale" direktorė Neringa Tumasonė teigė, kad viešbutis emigrantų antplūdžio beveik nepajuto. Panašiai kalbėjo ir kitų apgyvendinimo įstaigų Kaune atstovai.

"Turime keletą kambarių, kuriuose apsistoję trumpam grįžę emigrantai. Negaliu pasakyti, kad jų grįžimas šventėms labai paveikia viešbučių verslą. Dauguma važiuoja namo, pas šeimas ir artimuosius", – sakė N.Tumasonienė.

Ji spėjo, kad grįžusių emigrantų srautus labiau pajunta restoranai, pramogų verslo subjektai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų