Pereiti į pagrindinį turinį

Filmas apie partizanus į „Romuvą“ priviliojo šimtus

2011-09-05 15:39
Filmas apie partizanus į „Romuvą“ priviliojo šimtus Filmas apie partizanus į „Romuvą“ priviliojo šimtus Filmas apie partizanus į „Romuvą“ priviliojo šimtus Filmas apie partizanus į „Romuvą“ priviliojo šimtus Filmas apie partizanus į „Romuvą“ priviliojo šimtus Filmas apie partizanus į „Romuvą“ priviliojo šimtus Filmas apie partizanus į „Romuvą“ priviliojo šimtus Filmas apie partizanus į „Romuvą“ priviliojo šimtus Filmas apie partizanus į „Romuvą“ priviliojo šimtus Filmas apie partizanus į „Romuvą“ priviliojo šimtus Filmas apie partizanus į „Romuvą“ priviliojo šimtus Filmas apie partizanus į „Romuvą“ priviliojo šimtus Filmas apie partizanus į „Romuvą“ priviliojo šimtus Filmas apie partizanus į „Romuvą“ priviliojo šimtus Filmas apie partizanus į „Romuvą“ priviliojo šimtus Filmas apie partizanus į „Romuvą“ priviliojo šimtus Filmas apie partizanus į „Romuvą“ priviliojo šimtus Filmas apie partizanus į „Romuvą“ priviliojo šimtus

Po kelerių metų pertraukos trumpam atvėręs duris istorinis „Romuvos“ kino teatras sekmadienio popietę buvo sausakimšas. Dokumentinio filmo „Nematomas frontas“, pasakojančio apie Lietuvos partizanų kovas, premjera sulaukė anšlago.

Likus pusvalandžiui iki nemokamo kino seanso pradžios, prie „Romuvos“ būriavosi daugiausiai žilagalvės publikos minia. Netrukus prie kino teatro durų pasirodė vienas filmo režisierių, Lietuvoje gyvenantis švedas Jonas Ohmanas ir paprašė susirinkusiųjų pirmiausiai įleisti kviestinę publiką. Kilus nepasitenkinimo bangai, jis susirinkusiuosius lietuviškai ramino: „Nesijaudinkit, tilpsit visi.“

Vieni pirmųjų į kino teatrą pateko trys garbaus amžiaus vyrai, pasipuošę Laisvės kovų dalyvių uniformomis. „Aš – iš Lekėčių, Šakių rajono. Filme tikiuosi pamatyt, kaip Daumantas, slapstydamasis nuo sovietų, kelis kartus kirto Lietuvos sieną“, – užsiminė žilagalvis Zenonas Rakauskas. Daumantas, sugebėjęs Vakarų pasauliui perduoti žinias apie ginkluotą pasipriešinimą ir sovietų vykdomus žiaurumus Lietuvoje, tapo pagrindiniu filmo apie ginkluotą Lietuvos pokarį personažu.

Nors, ruošiantis premjerai, kino teatras buvo išvalytas, buvo juntama, kad jis kurį laiką stovėjo nenaudojamas. Žiūrovus pasitiko vienur kitur suskilusios fojė grindų plytelėmis, įžengus į kino salę tvokstelėjo priplėkęs oras. Netrukus 500 žiūrovų talpinanti kino salė tapo sausakimša. Tie, kuriems neužteko sėdimų vietų, ramstė sienas.

Filmo autoriai – užsieniečiai: J.Ohmanas – švedas, filmo prodiuseris Markas Johnstonas ir operatorius Markas Ryanas – amerikiečiai, antrasis filmo režisierius Vincas Sruoginis – JAV lietuvis.

J.Ohmanas prisipažino, kad „Nematomas frontas“ kol kas dar nėra visiškai pabaigtas. „Tačiau mes labai norėjome jį pristatyti Lietuvai šį savaitgalį. Nes kaip tik dabar suėjo lygiai 60 metų nuo garsiausio Lietuvos partizano J.Lukšos-Daumanto žūties. Be to, šiemet pažymimos ir 90-osios jo gimimo metinės, – simbolines datas vardijo švedas. – Lietuvos pokaris – labai skaudus ir sudėtingas. Įspūdinga, kad tokia maža 3 milijonų tauta 10 metų aktyviai priešinosi kur kas gausesnėms sovietų pajėgoms. Nors mes, pagrindinė filmo kūrybinė grupė, esame ne lietuviai, nusprendėm, kad reikia šį jūsų istorijos tarpsnį parodyti užsieniui“, – J.Ohmanas užsiminė, kad po dviejų savaitgalį įvykusių premjerų, metus laiko „Nematomas frontas“ nebus rodomas Lietuvojetikisi, kad juosta pateks į tarptautinių JAV ir Europos kino festivalių programas.

Kartu su publika filmą žiūrėjo J.Lukšos-Daumanto našlė JAV lietuvė Nijolė Bražėnaitė. „Dalyvavau filmo premjeroje Vilniuje, bet negalėjau atsisakyti ir kvietimo į Kauną. Tuo labiau, kad tai vyksta „Romuvoje“. Žinau, kiek daug kauniečiams reiškia šis kino teatras“, – tvirtino garbaus amžiaus moteris.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų