Pereiti į pagrindinį turinį

Geradarių dėka seniūnijų teritorijos tampa gražesnės, o šventės – turtingesnės ir įvairesnės

2024-10-21 09:36

Visi 25 Kauno rajono seniūnai vienbalsiai tvirtina: didžiausi pagalbininkai darbe yra bendruomenės, seniūnaičiai, ūkininkai, verslininkai, pavieniai gyventojai. Jų dėka seniūnijų teritorijos tampa gražesnės, švaresnės, saugesnės, o šventės – turtingesnės ir įvairesnės. Žiemą geru žodžiu minimi vietos ūkininkai ir įmonės, nuo kelių valantys sniegą.

Įamžinimas: Kulautuvos bendruomenė turi nepaprastą privilegiją – savo gyvenimo akimirkas patikėti talentingai fotografei I. Kaminskei. Įamžinimas: Kulautuvos bendruomenė turi nepaprastą privilegiją – savo gyvenimo akimirkas patikėti talentingai fotografei I. Kaminskei. Įamžinimas: Kulautuvos bendruomenė turi nepaprastą privilegiją – savo gyvenimo akimirkas patikėti talentingai fotografei I. Kaminskei. Įamžinimas: Kulautuvos bendruomenė turi nepaprastą privilegiją – savo gyvenimo akimirkas patikėti talentingai fotografei I. Kaminskei. Įamžinimas: Kulautuvos bendruomenė turi nepaprastą privilegiją – savo gyvenimo akimirkas patikėti talentingai fotografei I. Kaminskei. Įamžinimas: Kulautuvos bendruomenė turi nepaprastą privilegiją – savo gyvenimo akimirkas patikėti talentingai fotografei I. Kaminskei. Įamžinimas: Kulautuvos bendruomenė turi nepaprastą privilegiją – savo gyvenimo akimirkas patikėti talentingai fotografei I. Kaminskei.

Daugiau pramogų vaikams

Pernai Kačerginėje, Liepų parke, įrengtos sūpuoklės, šiemet vaikams atsirado dar viena pramoga – į žemę įkastas batutas. Idėja pasirūpinti mažųjų užimtumu kilo bendruomenei, darbus atliko seniūnija, o juos finansavo vietos gyventojai Eglė ir Laurynas Jokužiai. Dar seniau šalia dviračių tako bendruomenės iniciatyva įrengta rampa, kuri vaikams iki šiol nespėjo atsibosti, o seniūnijai telieka prižiūrėti statinį.

Dar vienas gražus pavyzdys – J. Biliūno gatvės gyventojai Edita ir Dalius Keblikai prisižiūri žaliąją zoną šalia jų gyvenamųjų pastatų; turistus ir vietinius gyventojus nuolat stebina Editos puoselėjami gėlynai.

„Aktyvūs ir seniūnaičiai: Dainius Sakavickas prisideda prie sporto renginių, laužo sukrovimo per Jonines, Gytis ir Gintarė Ramanauskai padėjo pasirūpinti Kalėdų dovanėlėmis, Ernesta Stackevičienė kupina idėjų viešosioms erdvėms tvarkyti, Regina ir Linas Gasiūnai gelbsti iškilus klausimų dėl elektros. Aktyvi, švytinčiomis gėriu akimis Kačerginės žolininkė Rūta Borutienė svečius visada pavaišina gardžia žolynų arbata, natūralia kepta duona, padovanoja smilkalų ar prieskonių. Pagalbos ranką per renginius visada ištiesia Teresė ir Regimantas Bindokai, – geradarius vardijo Kačerginės seniūnė Aistė Ivanovaitė-Petraitienė. – Bendradarbiaujame su bendruomenės „Vizija” vadove Jolanta Petryle dėl sporto ir kitų projektų, kaip viena šeima dirbame kartu su Kačerginės pradine mokykla-daugiafunkciu centru.“

Poilsiui: bendradarbiaujant Batniavos seniūnijai ir M. Grigaičiui dviratininkai ir pėstieji visus metus gali mėgautis poilsio zona Nemuno pakrantėje. / Organizatorių nuotr.

Turi būrį pagalbininkų

„Mūsų krašte gyvena daug šaunių pagalbininkų. Seniūnijai būtų sudėtinga be šių žmonių, kurie prisideda prie renginių, žaliųjų vejų puoselėjimo, kelių priežiūros, sniego valymo“, – patikino Taurakiemio seniūnė Danutė Glinskienė.

Aktyvus seniūnaitis Gintautas Simanaitis subūrė Viršužiglio bendruomenę ir Viršužiglio kaime, posūkyje link Kadagių slėnio, savo lėšomis įrengė stovus ir į vazonus pasodino gėlių. Pravažiuojantys žmonės čia mėgsta fotografuotis. Prieš kiekvieną šventę ši vieta vis kitaip papuošiama: prieš šv. Velykas – iš medžio išdrožtais zuikiais ir kiaušiniais, vasarą – žydinčiomis gėlėms, prieš Heloviną – šviečiančiais moliūgais.

Mūsų krašte gyvena daug šaunių pagalbininkų, seniūnijai būtų sudėtinga be šių žmonių, kurie prisideda prie renginių, žaliųjų vejų puoselėjimo, kelių priežiūros, sniego valymo.

„Žiemą, kai stiprus snygis, labai geros širdies ir draugiškas žmogus G. Simanaitis su savo traktoriumi valo sniegą, per Jonines sukrauna laužą, kituose renginiuose sprendžia problemas, kilusias dėl elektros“, – gražių žodžių negailėjo seniūnė.

D. Glinskienė šiltai atsiliepė ir apie kitus geradarius. Dobilijos bendruomenės pirmininkas, seniūnaitis Vidmantas Jocius parašė projektą, gavo finansavimą ir surengė Žolinės šventę. Tai buvo Dobilijos bendruomenės dovana vietos gyventojams. Susirinkusieji mėgavosi koncertu, kuris tapo pagrindiniu renginio akcentu, ugnies šou. Tai buvo puiki proga gyventojams pabendrauti, susipažinti ir kartu paminėti šią svarbią šventę. V. Jocius taip pat prisideda darbu prie Margininkų bažnyčios reikalų.

Justina ir Vitoldas Martovičiai ištiesia pagalbos ranką eglutės įžiebimo šventei, Lina ir Audrius Banioniai visada pavaišina kepta duona ar obuolių pyragu. Įmonė „Cosmoway“ renginių metu apdovanojimams paruošia prizų iš natūralios kosmetikos. Įmonė „Alevista“ suteikia finansinę pagalbą renginiams, seniūnaitis Kazimieras Martovičius prisideda darbo jėga ir transportu prie renginių, suveža inventorių. Seniūnaitė Vaidė Sakalauskienė „Piliuonos bendruomenės“ vardu rašo projektus kalėdiniams renginiams. „Seniūnaitė Jolita Abugelienė talkina seniūnijai kaip baltas pašto karvelis – iškabina skelbimus, viešina informaciją gyventojams, – vardijo seniūnė. – Eksperimentinė Dubravos miškų urėdija duoda malkų Joninių laužui.“

Bendrystė: Batniavos seniūnas Šarūnas Pikelis (dešinėje) džiaugiasi glaudžiu bendradarbiavimu su menininku T. Vosyliumi. / Organizatorių nuotr.

Nuolatiniai talkų dalyviai

Būriu šaunių pagalbininkų džiaugiasi ir Neveronių seniūnija. Pasak seniūnijos specialistės Ilonos Ylienės, aktyvi Neveronių bendruomenės centro narė Lina Tamkevičienė teikia iniciatyvas Dalyvaujamajam biudžetui, iniciatyvas gimnazijai, lopšeliui darželiui, yra aktyvi talkų dalyvė.

Talkose dalyvauja ir Deividas Pimpė, aktyvus Neveronių bendruomenės centro narys, nuolatinis Neveronių renginių fotografas, Gediminas Bagdonavičius, II Neveronių seniūnaitis, talkas ir pats organizuoja, telkia seniūnaitijos gyventojus, puoselėja erdves.

Ingrida Giraitienė, aktyvi Neveronių bendruomenės centro narė, gimnazijos tėvų komiteto narė, inicijuoja erdvių puoselėjimą, renginių apipavidalinimą ir puošybą, aktyviai dalyvauja talkose, o aktyvi Kristina Galaunienė telkia seniūnaitijos gyventojus.

Grožis: J. Biliūno gatvės gyventojai E. ir Keblikai prižiūri žaliąją zoną, esančią šalia jų gyvenamųjų pastatų; turistus ir vietinius gyventojus nuolat stebina Editos puoselėjami gėlynai. / Organizatorių nuotr.

Verslininkai neatsisako padėti

Kadangi Ringaudų seniūnijoje yra nemažai verslų, bene daugiausia pagalbos sulaukiama būtent iš jų. „Virtuvės Herojai“ antri metai iš eilės vaišina senolius vieno kąsnio ypač skaniais sumuštiniais per senjorų garbei skirtą vakarą, o per Kalėdų eglutės įžiebimo vakarą visus susirinkusius – karštais gėrimais, desertais. Gardžiais saldžiais kepiniais ir tortais per šventes palepina ir Ringaudų „Šeimos desertinė“, prašant pagalbos neatsisako padėti bendrovės „Rimga“, „Remitransa“, „Žali žali”, „Sparas” ir „Tabariškių žaluma“, – pasakojo Rindaudų seniūnė Rūta Slivinskienė. Asociacijos Ringaudų bendruomenės centro nariai gamina Kalėdų briedžiukus, kuriais šventiniu laikotarpiu puošiami Ringaudai.

„Mūsų akimirkos“ tapo ne tik paroda, bet ir svarbia bendruomenės kultūrinio paveldo dalimi, primindama, koks turtingas ir įvairus yra vietinis gyvenimas.

Seniūnės žodžiais, Gėlių gatvės gyventojai savanoriškai kasmet prižiūri gėles, kurios džiugina visus Ringaudų seniūnijos gyventojus, pastato vazonų prie namų savo gatvėje. Nijolė Vaičiūnienė geranoriškai kasmet rūpinasi gėlynais prie Šiltnamių ir Žaibo gatvių.

Svetingai leidžia pailsėti

Įvairiapusės pagalbos sulaukia ir Batniavos seniūnija. Pasak seniūno pavaduotojos Reginos Dantės, prie seniūnijoje vykstančių renginių finansiškai visada prisideda Arūnas Lukošius. Jis remia įvairius meninius projektus, sudaro sąlygas sportuojančiam jaunimui dalyvauti sporto varžybose. Seniūnijai į pagalbą visada atskuba ūkininkai Remigijus Šimoliūnas ir Saulius Sidekerskis.

„Mindaugas Grigaitis ypač daug prisideda prie Joninių šventės kūrimo leisdamas naudotis sklypu prie Nemuno ir suteikdamas elektros energijos. Seniūnijos ir Mindaugo bendradarbiavimo dėka dviratininkai ir pėstieji visus metus gali mėgautis poilsio zona Nemuno pakrantėje“, – vardijo R. Dantė.

Mažiesiems: šiemet vaikams atsirado dar viena pramoga – į žemę įkastas batutas. / Organizatorių nuotr.

Svarus menininkų indėlis

„Kauno diena“ jau rašė apie menininkus ir jų indėlį į seniūnijų veiklą. Kalbėdami apie geradarius, seniūnai pridėjo tąkart nepaminėtus.

„Batniavos seniūnija glaudžiai bendradarbiauja su menininku Tadu Vosyliumi, kuris ne vienus metus savo idėjomis, konsultacijomis ir darbais aktyviai prisideda prie seniūnijos kultūros puoselėjimo“, – pabrėžė R. Dantė.

Kulautuvos seniūnė Dalia Šiušienė negailėjo gražių žodžių fotografei Ingai Kaminskei. „Kulautuvos bendruomenė turi nepaprastą privilegiją – savo gyvenimo akimirkas patikėti talentingai fotografei I. Kaminskei. Jau daugelį metų Inga ne tik fiksuoja bendruomenės renginius, bet ir kuria gilų ryšį su žmonėmis, įamžindama jų džiaugsmus, šventes ir kasdienybės grožį. Jos darbai – ne tik nuotraukos, bet ir emocijos, kurios išlieka gyvos, leidžia iš naujo išgyventi svarbias bendruomenės akimirkas“, – sakė D. Šiušienė.

Neseniai bendruomenės gyvenimo metraštininke vadinama menininkė pristatė unikalią fotografijų parodą „Mūsų akimirkos“. „Tai Kulautuvos bendruomenės portretas, atspindintis žmonių tarpusavio ryšius, bendrą istoriją ir svarbiausias gyvenimo akimirkas. Kiekviena nuotrauka parodo tai, kas ne visada pastebima kasdien: šypsenas, apkabinimus, nuoširdžias akimirkas. „Mūsų akimirkos“ tapo ne tik paroda, bet ir svarbia bendruomenės kultūrinio paveldo dalimi, primena, koks turtingas ir įvairus yra vietinis gyvenimas“, – pabrėžė Kulautuvos seniūnė.

Pasak D. Šiušienės, Ingos indėlis į bendruomenę yra neįkainojamas – jos kūrybinės vizijos bendruomenės renginiams suteikia papildomos vertės, o fotografijos – galimybę išgyventi svarbias akimirkas iš naujo. Jos darbai atspindi ne tik Kulautuvos bendruomenės kasdienybę, bet ir atveria duris į platesnį supratimą, kas yra bendruomenė. Juk tai ne tik vieta, bet ir žmonių ryšiai, tradicijos ir akimirkos, kurios sukuria tapatybę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų