Pereiti į pagrindinį turinį

Iš gyvenimo imti viską, ką jis duoda (Metų kaunietės rinkimai)

2024-02-02 03:00 diena.lt inf.

Šias projekto „Metų kaunietė“ dvidešimtuko dalyves, savo pasiekimais garsinančias Kauną ir Lietuvą, vienija aistra sportui, siekis išbandyti savo ribas, užsispyrimas įveikti bet kokius sunkumus ir kliūtis.

Gabrielė Čepavičiūtė (kairėje) ir Tėja Pakinkytė (dešinėje)
Gabrielė Čepavičiūtė (kairėje) ir Tėja Pakinkytė (dešinėje) / Asmeninio archyvo nuotr.

06. Gabrielė Čepavičiūtė – plaukikė, kuri paralimpinės svajonės siekia itin atkakliai ir optimistiškai. Baseine vien rankomis besiirianti gimnazistė pernai laimėjo pasaulio neįgaliųjų sporto žaidynėse, o pasaulio čempionate užėmė septintą vietą.

„Pradėjau plaukti vaikystėje, kai mama atvedė į baseiną sveikatai gerinti, nes gimiau su negalia. Tuo metu mane paprasčiausiai sužavėjo vanduo, jame jaučiausi gerai. Tik vėliau, kai pradėjau profesionaliai siekti rezultatų, atsirado noras save išbandyti ir fiziškai, ir psichologiškai. Tuo mane ir žavi plaukimas – sunkiu darbu, tikslų siekimu, bet, žinoma, viso šito nebūtų be meilės sportui“, – samprotavo kaunietė.

Jai tenka įdėti daug fizinių ir psichologinių jėgų. Aukštiems rezultatams reikia disciplinos, kartais tenka paaukoti ir šiek tiek asmeninio gyvenimo. „Žinodama, kodėl visa tai darau, į sunkias treniruotes žiūriu su meile ir dėkingumu“, – teigė G. Čepavičiūtė.

G. Čepavičiūtė ne tik Kauno, bet visos Lietuvos ir kitų šalių moteris ragina toliau daryti tai, kas joms suteikia visavertiškumo jausmą. „Jei tokios veiklos nėra, pabandykite ją atrasti. Gyventi aplinkoje, kuri varžo, yra blogis tiek pačiai asmenybei, tiek išoriniam pasauliui. Juk tiek daug moterų yra talentingos, tačiau savimi abejoja ir dėl šios priežasties visuomenė net nesuvokia, kiek daug aplink potencialo turinčių žmonių. Pasaulis yra kuriamas žmonių darbais, tad kodėl moterys neturėtų prie to prisidėti?“ – klausė sportininkė.

Kaip sportininkę ją labiausiai žavi įvykdyti užsibrėžti tikslai. „Suprantama, šis nuopelnas priklauso ne tik sportininkei (-ui), bet ir treneriams, visiems, kuri palaiko. Geri rezultatai parodo, kad einama teisingu keliu“, – sakė G. Čepavičiūtė, trenerės Rasos Mažutaitienės auklėtinė.

Gyventi aplinkoje, kuri varžo, yra blogis tiek pačiai asmenybei, tiek išoriniam pasauliui.

Kalbėdama iš savo, kaip kaunietės, turinčios judėjimo negalią, pusės, išskyrė projektą „Muziejus kiekvienam“ ir panašius, kurie stengiasi padaryti kultūros institucijas labiau prieinamas žmonėms su įvairiomis negaliomis.

„Smagu, kad Kaune po truputį atsižvelgiama į šią problemą, visuomenės, jaunimo sampratą ir žinias apie žmones su negalia. Žinoma, padaryti liko dar daug, bet galima džiaugtis ir mažesniais žingsniais“, – atkreipė dėmesį mergina, pridūrusi, kad kultūra, menas jos gyvenime atlieka labai didelį vaidmenį, todėl būtent Kauno muziejai, teatrai, erdvės menininkams visada arti širdies.

18. Tėja Pakinkytė rodo, kad disciplina, nuoseklumas ir talentas padeda peržengti daugybę ribų. Pasaulio jaunimo šiuolaikinės penkiakovės čempionate estafetėse iškovojo bronzą, yra Lietuvos jaunimo čempionė, Lietuvos čempionato bronzos medalio laimėtoja.

„Čia išmokau ne tik bėgti, plaukti, šaudyti, fechtuotis ar pereiti įvairias ekstremalaus bėgimo kliūtis, bet būtent čia formavosi mano asmenybė, kūrėsi mano vertybinis pasaulis. Sportas mane žavi, nes ne tik fiziškai formuoja žmogų, bet sukuria psichologiškai stiprią, atsakingą asmenybę“, – sakė savęs be sporto neįsivaizduojanti atletė, trenerio Pauliaus Aleksandravičiaus auklėtinė.

Ir pradžių penkiakovė T. Pakinkytei buvo tik laisvalaikis, vėliau tapo rutina, hobiu, o galų gale jos pačios dalimi.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto pirmakursei šiuo metu sunkiausia suderinti studentės ir sportininkės gyvenimus. Šios abi veiklos reikalauja nemažai laiko ir daug pastangų.

„Šiuolaikinė penkiakovė nėra eilinė sporto šaka, nes čia turime ne vieną, o net penkias rungtis. Per dieną turi skirti bent keturias valandas treniruotėms, ir taip šešias dienas per savaitę, o kur dar varžybos ar stovyklos. Todėl sunkiausia būna psichologiškai. Tampa sunku neužmiršti, dėl ko tai darai, dėl ko stengiesi, kodėl turi eiti į treniruotes, kai kiti maudosi jūroje ar slidinėja kalnuose”, – kalbėjo T. Pakinkytė.

Visoms Kauno moterims ir merginoms palinkėtų daug užsispyrimo profesinėje ir visuomeninėje veiklose. „Tikėkite savimi, tikėkite savo darbais ir jėgomis. Jūs esat nuostabios, jūs esat stiprios, todėl tikėkite savimi. Imkite iš gyvenimo viską, ką jis jums tik duoda“, – ragino čempionė.

Tikėkite savimi, tikėkite savo darbais ir jėgomis. Jūs esat nuostabios, jūs esat stiprios, todėl tikėkite savimi.

Ji labiau linkusi varžytis su savimi nei su kitais. Naujus savo rekordus, pagerintus rezultatus vertina labiau nei iškovotus medalius ar taures, nors laimėjimo džiaugsmas taip pat malonus. „Atmintyje išlieka tie momentai ant pakylos, kai teko spausti ranką savo autoritetams, kai ant kaklo buvo kabinamas medalis. Labiausiai didžiuojuosi savo pergalėmis Lietuvos čempionatuose ir bronzos laimėjimu estafetėse pasaulio jaunimo čempionate“, – vardijo mergina.

Šiuo metu koncentruojasi į sportą ir studijas. Siekia tapti puikia kineziterapeute, kad galėtų padėti sau, savo kolegoms ir kitiems žmonėms.

Neries krantinė, Nemuno ir Neries santaka – tai vietos, kur beveik kiekvieną dieną žiemą ir vasarą bėgioja, kitaip treniruojasi. Čia prasuka ir su dviračiu su draugais ir šeima.


Balsuoti galite:

• DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, „Kauno dienos“ laikraščio redakcija, I. Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialią balsavimo dėžę prenumeratos skyriuje I a. 1 kuponas = 10 balsų. Esant galimybei dienraščio iškarpas prašom į redakciją siųsti paštu.

• SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1679 su tekstu „MKA XX“. XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 Eur. 1 SMS = 10 balsų.

• PORTALAS: kaunodiena.lt rubrikoje „Metų kaunietė“. Portale už vieną kandidatę galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Nuo sausio 25 d. iki vasario 6 d. 12 val. balsuodami išrinksite dešimt šio titulo verčiausių kauniečių. Vasario 8 d. paskelbsime dešimtuką ir tęsime balsavimą iki vasario 20 d. 12 val.

Vasario 22 d. paskelbsime finalinį pretendenčių šešetuką.

Nuo vasario 22 d. iki kovo 4 d. 12 val. balsuodami iš šešių finalininkių rinksite nugalėtoją. Kovo 5–6 d. susumuosime rezultatus.

Kovo 7 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto pagrindiniams rėmėjams: „Kauno tiltai“, „Bosca be alkoholio“, „Vikonda grupė“; rėmėjams „Jukata“, „Kauno grūdai“, „Heiga Group“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „Mano būstas“; partneriams „Etapas Group“, „Centro kredito unija“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų