Pereiti į pagrindinį turinį

Gyvulininkystės parodoje – sofos ūkininko triumfas

2024-09-26 17:17

Pakaunėje, Akademijos miestelyje, šiandien prasidėjo specializuota paroda „Gyvulininkystė 2024“, kurioje eksponuojami gyvūnai, technika, specialistai, pažintys, naujos bendradarbiavimo galimybės ir perspektyvos.

Pamatyti: parodoje eksponuojama daugybė įvairiausių gyvūnų.

Susirinko vienoje vietoje

„Didžiuojamės, kad esame viena iš Lietuvos mokslo institucijų, kuriose svarbią vietą užima gyvulininkystė. Ji yra viena svarbiausių žemės ūkio srities dalių“, – teigė Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (ŽŪA) kanclerė prof. Astrida Miceikienė.

Būtent ŽŪA kelioms dienos ir subūrė į vieną vietą ūkininkus, ūkio technikos kūrėjus ir pardavėjus, paslaugų teikėjus, ūkio produkcijos perdirbėjus ir mokslininkus.

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius akcentavo, kad paroda parodo sektiną sinerginį ryšį tarp ūkio, verslo, jaunimo, mokslo, technikos naujovių. Jis pasakojo, kad keliaudamas po šalį ir susitikdamas su ūkininkais dažnai išgirsta apie vieną ir tą pačią problemą – trūksta stambių galvijų veterinarijos specialistų, tad nudžiugo parodoje išgirdęs, kad daugėja besirenkančių šią sritį studentų.

Įvertinimas: vienas G. Migonio jaučių pripažintas geriausiu parodos gyvūnu. Edgaro Cickevičiaus nuotr.

„Gyvulininkystės sektoriuje skaičiukai, deja, traukiasi. Tačiau paroda padidėjusi, išsiplėtusi, pagražėjusi. Tie, kurie tiki gyvulininkystės ateitimi, gal jau susivienijo ir nori ne tik pasidžiaugti savo rezultatais, bet ir užsiimti edukacija, parodyti visuomenei šios šakos svarbą“, – kalbėjo Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Raimundas Juknevičius.

Neturi ko slėpti

Parodoje eksponuojami skirtingų veislių pieniniai ir mėsiniai galvijai, arkliai, ožkos, avys, triušiai, naminiai paukščiai ir kt. Prieš prasidedant parodai jie buvo įvertinti ir per atidarymą apdovanoti.

Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Du apdovanojimus už angusų veislės jautį atsiėmė kaunietis Gintautas Migonis, save vadinąs sofos ūkininku. Buvęs kelių didelių tarptautinių maisto perdirbimo įmonių vadovas įkūrė mėsinių galvijų ūkį.

„Auginame avis ir angusų veislės jaučius. Mes – sofos ūkininkai. Kur kas mieliau gulėti ant sofos, nei vaikščioti mėšlinais batais. Tačiau pastaruoju metu dažniau būna mėšlini batai“, – šyptelėjo G. Migonis, renginyje iš visų išsiskyręs kaubojiška skrybėle.

Parodai pristatytas vienas jo jaučių pripažintas ne tik geriausiu šioje kategorijoje, bet ir geriausiu iš visų vertintų gyvūnų.

Ko reikėjo, kad pavyktų pelnyti tokį titulą? „Penkiolika metų pavargti, plano, laiko ir nuolatinių pastangų. Tai labai lėtas procesas. Reikia penkerių–dešimties metų iki pirmų rezultatų. Svarbu žinoti, kaip ką daryti, ir pasirinkti tinkamos genetikos galvijus“, – teigė ūkininkas.

Jam itin pravertė ankstesnė darbo patirtis, įgytos žinios apie žemės ūkį,  taip pat duomenų analizės įgūdžiai, rinkti dar nuo mokyklų laikų.

„Galvijų auginimas – tai tik dar viena duomenų analizė. Kaupiame duomenis, juos analizuojame ir judame į priekį. Visi mūsų galvijai genetiškai ištirti Amerikos angusų asociacijoje, važinėjame po kitas šalis, vežame ir kitus ūkininkus, žiūrime kaip kiti dirba, semiamės patirties, žinių. Visi dalijasi žiniomis, nes neturime ko slėpti. Vieni kitiems labiau galime padėti“, – teigė G. Migonis ir pastebėjo, kad pažanga – akivaizdi.

Mugė ir edukacijos

Asociacijos ir ūkininkai paruošė pasakojimų apie įvairias gyvulių rūšis, veisles, priežiūrą, kviečia dalyvauti gyvūnų demonstravimuose, čia pat pamatyti, kaip gaminama varškė, sūris ir, žinoma, paragauti.

Naujovės: akį traukia ir įvairiausia technika. Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Lankytojus masina ir gyvulininkystės technikos ekspozicija, kurioje –  pašarų ruošimo įranga, krautuvai, melžimo ir mėšlo tvarkymo įranga. Dalyviai jau pirmą dieną sulaukė nemažai klausimų apie gyvulių ir paukščių pašarų priedus, įvairias paslaugas gyvulininkystės ūkiams.

Ne vienas skubėjo apžiūrėti inovatyviausiais eksponatais šiais metais pripažintą įrangą. Smalsuolių netrūko nei prie aerobinį puvimą skatinančios ekologiškos priemonės „Penergetic K“, skirtos mėšlui, kompostui ir bioatliekoms skaidyti (UAB „Bioenergy LT“), nei prie mėšlo surinkimo roboto „Lely Discovery Collector“ (AB „Lytagra“) ar teleskopinio krautuvo „Merlo TF42.7 TTCS-136“ (UAB „Rovaltra“).

VDU ŽŪA Parodų organizavimo skyriaus vadovė dr. Rima Pranaitienė atkreipė „Kauno dienos“ dėmesį, kad šių metų parodos naujovė – žemės ūkio produktų perdirbėjai. Parodoje vyks jautienos patiekalų degustacija. Savo žiniomis ir patirtimi dalysis kviestinis svečias iš Prancūzijos – Lucas Deliere, mėsos išpjaustymo ir paruošimo meistras.

Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Parodos rengėjai pasirūpino ir paskaitomis. Ūkinių gyvūnų asociacijų, Žemės ūkio ministerijos atstovai aptars ūkinių gyvūnų veislininkystės aktualijas, ūkių plėtrą ir paramos priemones. LSMU Veterinarijos akademijos mokslininkai pristatys inovatyvias technologijas gyvulininkystės ūkiams, aptars ligų prevencijos niuansus, pieno ūkių tvarumo užtikrinimą ekonominėje, socialinėje ir aplinkosaugos srityse, daug kitų klausimų.

Veikia sodinukų, amatininkų dirbinių, sodo ir daržo gėrybių ir kt. mugė.

Paroda veikia iki šeštadienio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų