Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip pasirūpinti vieta Petrašiūnų panteone?

2014-08-08 02:00
Tomo Raginos nuotr.

Petrašiūnų kapinių panteonas – išskirtinė vieta. Čia laidojami Kaunui ir Lietuvai nusipelnę garsūs žmonės. Kai kurie žinomų veikėjų giminaičiai rado landą, kaip panteone įkurti šeimines kapavietes. Įtariama, kad jiems padeda miesto valdininkai.

Spaustuvininkai šokiruoti

Kad egzistuoja landa, jog Petrašiūnų panteone ateityje gali atsirasti ir mažai kam žinomų kauniečių kapų, patvirtina konfliktas dėl iškilaus lietuvybės puoselėtojo JAV, spaustuvės "Morkūnas ir Ko" mecenato Mykolo Morkūno kapavietės.
Dar 2010 m. sausio viduryje spaustuvininkai kreipėsi į miesto merą Andrių Kupčinską, kad iš JAV parvežta M.Morkūno urna būtų palaidota Petrašiūnų kapinių panteone.

"Tuo rūpinosi Rimgaudas Ungurys, kurį įgaliojo M.Morkūno našlė Zina Morkūnienė. Jis atgabeno ir urną su M.Morkūno pelenais. Spaustuvininkų pasirašytas merui prašymas leisti palaidoti M.Morkūną Petrašiūnų kapinėse buvo kaip priedas prie R.Ungurio analogiško prašymo kartu su Z.Morkūnienės įgaliojimu", – pasakojo spaustuvės "Morkūnas ir Ko" direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Zavadskis.

Pasitikėjo sūnėnu

Spaustuvininkai pasirūpino ne tik, kad būtų gautas leidimas laidoti Petrašiūnų panteone, bet ir M.Morkūno urnos iš JAV pargabenimu, iškilmingu palaidojimu, dalyvaujant prezidentui Valdui Adamkui, kapavietės sutvarkymo projektu.
Tais pačiais metais pagal projektą spaustuvininkai pastatė, paminklą savo mecenatui, atsižvelgę į velionio valią.

Dabar spaustuvininkai apgailestauja tik dėl vieno, kad atsakingą kapavietės priežiūrą atidavė į M.Morkūno brolio sūnaus Antano rankas.

"Tuomet net negalėjome pagalvoti, kad jis išdarkys kapavietę ir pabandys Petrašiūnų panteone suformuoti savo šeimos kapavietę. Nors pats su dėde net nėra bendravęs", – stebėjosi V.Zavadskis.

Naujos pavardės

Šį birželį Petrašiūnų kapinėse apsilankę spaustuvininkai apstulbo: M.Morkūno kapavietės paviršių dengę tašyti akmenys buvo nuardyti, išbetonuota duobė su iškilusiais virš žemės kraštais būsimoms urnoms sudėti.

"Dabar galime tik spėlioti, kur yra M.Morkūno urna. Birželį pamatėme tik tuščią išbetonuotą duobę. Vėliau jos kraštai buvo pažeminti. Ji uždengta nauja plokšte, atsirado M.Morkūno sūnėno ir jo žmonos pavardės. Taip garsių žmonių panteone kuriama šeiminė kapavietė", – stebėjosi spaustuvininkai.

"Kai telefonu A.Morkūno paklausiau, kokiu tikslu išbetonavo tokią duobę, jis paaiškino, kad ketina ten sutalpinti net aštuonias urnas. Mus pašiurpino tokia savivalė kapavietėje ir nesiskaitymas su mumis, ją įrengusiais. Mūsų nuomone, šis žmogus negali būti atsakingas už M.Morkūno kapavietės priežiūrą", – sakė V.Zavadskis.

Projektą išsaugojo

Spaustuvės "Morkūnas ir Ko" direktorius Tautvydas Majauskas dėl savivalės kreipėsi į savivaldybę ir jos įmonę "Kapinių priežiūra".

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad neaiškus ir urnos su M.Morkūno pelenais likimas. "Nežinia, ar ji liko savo vietoje", – nuogąstavo direktorius. T.Majauską nustebino ir vėliau atsiradęs antkapis su prižiūrėtojo ir jo žmonos pavardėmis. "Taip kapo prižiūrėtojas panteone įrenginėja nuosavą kolumbariumą", – miesto vadovus perspėjo spaustuvininkas.

Iš savivaldybės ir jos įmonės gauti atsakymai pribloškė M.Morkūno atminimu besirūpinančius visuomenininkus.

Įmonės "Kapinių priežiūra" direktorius Algirdas Verbickas pareiškė, kad "Morkūnas ir Ko" kapavietės paminklą 2010 m. esą pastatė savavališkai, o dabartinis kapo prižiūrėtojas A.Morkūnas turi visus reikiamus leidimus.

Tiesa, "Kapinių priežiūros" direktoriaus teiginiai kelia įtarimų. Dėl sudarkytos kapavietės pasipiktinę spaustuvininkai į jį kreipėsi birželio 19 d., o A.Morkūnui leidimas statyti naują paminklą išduotas tik birželio 25 d.

"Kauno dienai" spaustuvininkai pateikė ir dokumentus, kad 2010 m. paminklas buvo pastatytas pagal suderintą projektą.

Tik moralinė žala?

"Spaustuvininkai, paskyrę M.Morkūno brolio sūnų Antaną atsakingu už kapavietę asmeniu, kartu neteko teisės į ją. Jei būtų paprašę šią kapavietę įtraukti į Kultūros paveldo objektų sąrašą, ją būtų prižiūrėjusi "Kapinių priežiūra". Suprantama, tokių sprendimų, kokius priėmė A.Morkūnas, nebūtų. Dabar yra kaip yra. Tik teismas galėtų įpareigoti dabartinį kapavietės šeimininką atstatyti ją", – aiškino A.Verbickas.

Kartu pripažino, kad A.Morkūnas, įrengęs šioje kapavietėje kolumbariumą ir nieko apie kapavietės pertvarkymą nepranešęs spaustuvininkams, pasielgė nemoraliai.


Komentaras

Antanas Morkūnas

M.Morkūno brolio sūnus, kapavietės prižiūrėtojas

Pripažįstu suklydęs dėl to, kad nepasitariau su spaustuvės vadovais dėl savo ketinimų pertvarkyti kapavietę, tačiau visa kita dariau nepažeisdamas įstatymų ir galiojančių taisyklių. Kapavietės priežiūrą ketinu perrašyti savo palikuonims, o ne spaustuvei, nors jos darbuotojams esu dėkingas už jų atliktus gražius darbus dėl M.Morkūno atminimo.


Andrius Kupčinskas

Kauno meras

Suprantu spaustuvininkų pasipiktinimą, nors pagal taisykles M.Morkūno sūnėnas elgėsi teisėtai.

Jis yra oficialus kapavietės prižiūrėtojas ir realiai gali formuoti savo giminės kapavietę. Reikia pripažinti, kad taisyklėse aptikta landa.

Petrašiūnų kapinių panteonas yra išskirtinė vieta, todėl savivaldybės administracijos direktoriui siūlysiu keisti taisykles, naikinti landas, kad nebūtų "laidojami" gyvi ir nesusiję su nusipelniusiu velioniu žmonės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų