Pereiti į pagrindinį turinį

Kaunas turi naują arkivyskupą

2015-06-11 10:47

Kauno arkivyskupu paskirtas dabartinis Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas, ketvirtadienį pranešė Vatikano radijas.

Lionginas Virbalas
Lionginas Virbalas / V. Skaraičio / BFL nuotr.

Kauno arkivyskupu paskirtas dabartinis Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas, ketvirtadienį pranešė Vatikano radijas.

Popiežius Pranciškus L.Virbalą Kauno arkivyskupu paskyrė po to, kai priėmė iki šiol šias pareigas ėjusio Sigito Tamkevičiaus atsistatydinimą. Kol paskirtasis arkivyskupas perims arkivyskupijos valdymą, arkivyskupijai apaštalinio administratoriaus teisėmis toliau vadovaus S.Tamkevičius.

Apie savo atsistatydinimą arkivyskupas S.Tamkevičius Šventąjį Tėvą informavo 2013 m. lapkritį, sulaukęs 75-erių metų, kaip numato Bažnyčios Kanonų teisė. Atsistatydinantis arkivyskupas siūlo popiežiui savo įpėdinio kandidatūras – nuo vieno iki trijų vyskupų. Nei vieno kandidato pavardė nebuvo skelbiama viešai.

Šiuo metu S.Tamkevičius ir naujasis Kauno arkivyskupas L.Virbalas yra išvykę į užsienį. Jie abu priklauso Jėzuitų vienuolių ordinui.

L.Virbalas gimė 1961 m. liepos 6 dieną Biržuose. 1979 m. baigęs vidurinę mokyklą, dvejus metus studijavo Vilniaus inžineriniame statybos institute (dabar Vilniaus Gedimino technikos universitetas). 1983 m. bandė stoti į Kauno kunigų seminariją, bet dėl sovietinės valdžios trukdymo seminarijos vadovybė jo negalėjo priimti. Daugiau kaip dvejus metus dirbo zakristijonu ir studijavo filosofiją bei teologiją pogrindinėje kunigų seminarijoje.

1986 m. buvo priimtas į kunigų seminariją, o 1989 m. įstojo į Jėzaus Draugiją. Naujokyną atliko tęsdamas studijas seminarijoje, nes tuo metu vienuolijos dar negalėjo veikti viešai.

1991 m. buvo įšventintas kunigu ir išvyko į Romą tolesnėms studijoms. Studijavo dvasingumo teologiją Popiežiškajame Grigaliaus universitete Romoje, o 1994 m. įgijo teologijos licenciato laipsnį. Studijų metais bendradarbiavo Vatikano radijuje. Nuo 1994 m. dirbo jėzuitų naujokų vadovo padėjėju Austrijoje ir gilinosi į Šventąjį Raštą Insbruko universiteto Katalikų teologijos fakultete.

1995–1997 m. buvo Kauno jėzuitų namų vyresnysis ir Šv. Pranciškaus Ksavero bažnyčios rektorius, dėstė Kauno kunigų seminarijoje. 1997 m. išvyko į Salamanką (Ispanija), kur atliko baigiamąją jėzuitų ugdymo programą. 2003 m. davė amžinuosius įžadus Jėzaus Draugijoje. 1998–2005 ir 2008–2010 m. buvo Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčios rektorius, 1998–2005 m. Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijoje dėstė dvasingumo teologiją. 2005–2008 m. dirbo Lietuvos vyskupų konferencijos Generalinio sekretoriaus padėjėju. Nuo 2010 iki 2013 m. buvo Popiežiškosios Rusų kolegijos Romoje rektorius.

2013 m. rugpjūčio 10 d. konsekruotas Panevėžio vyskupu.

2005 m. L.Virbalas apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu. Jis buvo „Bažnyčios žinių“ redakcinės kolegijos, Vilniaus arkivyskupijos kunigų tarybos ir Visuotinės Lietuvių enciklopedijos mokslinės redakcinės tarybos narys.

Kaip skelbia Kauno arkivyskupijos kurija, birželio 24 d. švenčiant Kauno arkivyskupijos dangiškojo globėjo Šv. Jono Krikštytojo liturginę iškilmę, arkivyskupas S.Tamkevičius Kauno arkikatedroje aukos padėkos šv.Mišias bei atsisveikins su arkivyskupijos kunigais ir visais tikinčiaisiais.

Naujojo Kauno arkivyskupo L.Virbalo ingresas į Kauno katedrą vyks 2015 m. liepos 11 d. Naujajam arkivyskupui perdavęs pareigas S.Tamkevičius bus vyskupas emeritas.

Pasveikino prezidentė

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pasveikino naująjį Kauno arkivyskupą Lionginą Virbalą paskyrimo proga.

„Esu tikra, kad Jūsų patirtis, mokėjimas sutelkti ir įkvėpti tikinčiuosius prisidės ne tik prie Bažnyčios atsinaujinimo, bet ir prie visos Lietuvos stiprėjimo, atvirumo, kiekvieno žmogaus išsipildymo jausmo“, - rašoma valstybės vadovės sveikinime.

Naujajam arkivyskupui prezidentė palinkėjo kasdienės tvirtybės ir tikinčiųjų bendruomenės palaikymo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų