Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno Ąžuolyno bibliotekoje teks stiprinti apsaugą: atrastas unikalus leidinys

2024-10-23 16:26

Kauno Ąžuolyno bibliotekoje – istorinis atradimas dėl kurio teks stiprinti bibliotekos apsaugą. Iki antradienio niekas nežinojo, o trečiadienį euforija – biblioteka turi vienintelį pasaulyje baroko poeto Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus leidinį „Odė palaimintajam Stanislovui Kostkai“. Kūrinio svarba prilyginama Mažvydo „Katekizmui“.

LNK stop kadras

Knyga Ąžuolyno bibliotekos fonduose Kaune guli nuo tada, kai po karo leidiniai buvo perduoti iš Vytauto Didžiojo universiteto.

„Atrasta Sarbievijaus „Odė palaimintajam Stanislovui Kostkai“, jėzuitui vienuoliui. Knyga gulėjo fonduose, buvo įtraukta į XVII amžiaus knygų katalogą, tačiau nebuvo nustatyta autorystė“, – kalbėjo dokumentinio paveldo tyrimų ir sklaidos centro vadovė Ramunė Ruseckienė.

Unikalų leidinį atrado Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto tyrėja Ona Dilytė-Čiurinskienė. Moteris sako, kurį laiką negalėjusi patikėti tuo, ką rado.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Lietuvos jėzuitų auklėtinis Motiejus Kazimieras Sarbievijus – vienas žymiausių Baroko epochos lotyniškai rašiusių poetų.

Poetas buvo vadinamas Krikščionių Horacijumi. Buvo karaliaus Vladislovo IV Vazos rūmų pamokslininkas.

„Mano vadovaujamas studentas, Lukas Bieliauskas, rengė publikaciją šitos odės, rinko apie ją žinias ir aš pradėjau daugiau apie ją aiškintis, ir atsitiktinai aptikau“, – pasakojo Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto tyrėja O. Dilytė-Čiurinskienė.

1639 metų spaudinys – vienintelis pasaulyje.

„Pradėjus lyginti tekstus pasirodė, kad tai ta pati Serbiejaus odė, tik nenurodytas autorius. Tą odę jis pats liudija parašęs laiškuose Stanislovui Liubinskiui“, – tęsė O. Dilytė-Čiurinskienė.

Ąžuolyno bibliotekos direktorė aiškino, kad šitiek metų nežinojo, ką turi, dėl didelio kiekio retų leidinių.

„Šis leidinys neturėjo autoriaus. Įrašai, kuriais metais leistas, apie ką, viskas aišku, bet nuodugnesnių tyrinėjimų apie šį leidinį neatlikome, nes senų, retų spaudinių fondas siekia 230 tūkstančių“, – aiškino Ąžuolyno bibliotekos direktorė Edita Urbonavičienė.

Nedidelis, vos keturių lapų proginis leidinys – tai pagarbos ženklas jėzuitams. Pagal svarbą lyginamas su Katekizmu.

„Kaunas ir kauniečiai, ir bibliotekos skaitytojai turės unikalią progą pasidžiaugti reta, unikalia knyga. Kaunas turi savo Mažvydą“, – džiaugėsi Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos direktorius Sigitas Narbutas.

Bibliotekos direktorė sakė, kad dėl šio leidinio teks stiprinti visos bibliotekos apsaugą.

„Peržiūrėsime apsaugos priemones. Eksponuoti ketiname būtinai. Atliks ekspertizes, vertinimus. Dabar vandens ženklus tikrina, dokumento kelią į biblioteką. Ir tuomet, galvosime kaip ir kada eksponuoti“, – sakė E. Urbonavičienė.

2025 metai paskelbti Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus ir Baroko literatūros metais, tad visuomenė pamatyti šį leidinį anksčiausiai galės po metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
pučia burbulą

Sureikšmina kažkokį jėzuito eilėraštį ir bando padaryt atradimą. Iš pompastikos atrodo tarsi čia būtų Vasario 16-osios aktas. Nesąmonė.
0
0
nejuokinkit

4 lapų lotyniškas eilėraštis prilygsta Mažvydo katekizmui? Kas tokią nesąmonę sugalvojo?
1
0
Visi komentarai (2)

Daugiau naujienų