Pereiti į pagrindinį turinį

Laisvės alėją užliejo tradicinė Rudens mugė: kiekvieno skoniui

2024-09-20 14:27

Tris dienas Laisvės alėjoje karaliaus tradicinė Rudens mugė, kurioje gausu amatininkų, tautodailininkų, kurie atvežė įvairiausių rankų darbo dirbinių. Maisto gamintojai kviečia ir sūrių paragauti, ir vakarienei gardžios žuvies parsinešti.

Smulkmės namams

Šiemet Rudens mugėje dalyvauja apie 600 prekeivių iš visos Lietuvos. Jie į Kauną atvežė įvairių dirbinių, visus metus gamino rankdarbius. Nemažai prekeivių siūlo ir rudeninio derliaus gėrybių.

Laisvės alėjoje tarsi upe tekančių žmonių gausoje akys užkliūva už kelių mielų smulkmenų namams. Viena amatininkė pati gamina lėles, sako, kad jas vaikai labai mėgsta, kita siūlo įsigyti medinių dirbinių, kurie neabejotinai pravers buityje.

„Aš ieškau kokios nors gražios lentutės, ant kurios galėčiau ką nors paserviruoti, nes ant jos būtų gaila pjaustyti. Labai gražūs darbai, dar peržvelgsiu, ką siūlo kiti, bet, manau, kad į namus pasiimsiu šią su gėlėmis“, – tarstelėjo viena pirkėja, ką tik peržvelgusi siūlomą asortimentą.

„Gavau iš vaikų užsakymą nupirkti veltinių šlepečių, tai būtent jų ir ieškau. Šiaip planuoju dar gal kokią dovanėlę anūkei surasti, nes kaip tik jai už kelių dienų sueis 10 metų. Galvoju, gal patiktų kokia nors rankų darbo apyrankė“, – kalbėjo Rudens mugėje sutikta ponia Darija.

Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Dar viena pora ieškojo ko nors su lietuviška atributika. „Išleidžiame vaikus mokytis į užsienį, todėl norisi, kad kažkokią tautinę smulkmę ten nusivežtų“, – tikino Jonas.

Visur einu su šypsena, prašau nuolaidų, deriuosi, tai tikrai nėra brangu.

Kviečia paragauti

Apėjus dalį prekeivių nosį paliečia čia ruošiamų patiekalų kvapai. Eilutė jau rikiavosi ir prie kaimu kvepiančios duonos, ir šašlykų ar rūšinių gėrimų.

„Kaip tam posakyje: „Per barzdą varvėjo...“, tai ir man keli lašai burnon netilpo“, – ragaudamas girą juokėsi vyras.

Rūkyta žuvis taip pat viliojo stabtelėti ir iš rankinės traukti piniginę. „Patys viską rūkom, tikrai šviežia žuvis. Labai populiarūs karšiai, ešeriai. Turim ir unguriukų, kurie – tikras delikatesas“, – tikino prekeivė.

Delikatesu kitas vadino kepimui paruoštas sraiges. Dar kiti siūlė ir chalvos ar „Karvutės“ saldainių, kad gyvenimas taptų saldesnis. „Paragaukite šiųmečių obuolių. Tik iš sodo. Labai skanūs, ilgai laikosi, o uogienės pasakiškos gaunasi“, – savo kozirius išsakė sodo gėrybėmis prekiaujanti moteris.

Edgaro Cickevičiaus nuotr.

„Perku žiemai spanguolių. Seniau pati rinkdavau, tačiau dabar niekaip neišeina pačiai iki miško nuvažiuoti“, – teigė ponia Ramunė, pasiprašiusi kelių kilogramų raudonų miško karoliukų.

Kaip kainos?

Ne kartą teko girdėti, kad mugėse esą viskas brangu, tačiau kalbinti pirkėjai turėjo įvairią nuomonę. Vieni vertino perkamų daiktų unikalumą, kiti atėjo į mugę derėtis, todėl tikisi per daug neišleisti.

„Visur einu su šypsena, prašau nuolaidų, deriuosi, tai tikrai nėra brangu. Kokia mugė be tradicinių riestainių, tad pavyko nusiderėti 50 centų, dar pirkau grybukų, ilgai kalbėjau, sakiau, kad labai noriu, tai vieną kepinuką nemokamai įdėjo“, – ir toliau su šypsena kalbėjo sutikta Greta.

„Nusprendžiau įsigyti odinę rankinę. Esu pasiruošusi sumokėti iki 100 eurų. Manau, kad už kokybišką daiktą tokia suma tikrai nėra didelė. Be to, tai nebus masinės produkcijos pavyzdys, turėsiu unikalų daiktą“, – savo nuomonę išsakė Laura.

Edgaro Cickevičiaus nuotr.

Iš tiesų mugėje viskas priklauso nuo poreikių. Čia galima ir tikrai paišlaidauti, tačiau ir už simbolinius kelis eurus parsinešti ką nors į namus. Štai, pavyzdžiui, stambūs metalo dirbiniai gali ir kelis šimtus kainuoti, pintinių galima rasti už 15-20 eurų. Pasimėgauti čia ruošiamu maistu galima už maždaug 8-15 eurų. Už tradicinių riestainių pynę prekeiviai prašo apie 4-5 eurus. Įsigyti kokį nors bižuterijos aksesuarą galima nuo 6 iki keliasdešimt eurų.

Kultūrinė programa

Rudens mugės rengėjai paruošė ir įvairią kultūrinę programą, kurioje – ir dainos, ir šokiai bei kitos staigmenos tiek mažiesiems, tiek ir suaugusiems mugės dalyviams.

Kauno Rudens mugę rugsėjo 20 d. atidarys ansamblis „Jonis“, o rugsėjo 21 d. vakaro vinimi taps patriotinė roko grupė iš Kauno „Thundertale“.

Be to, renginyje mažylius linksmins Elza, Pelytė Minė bei kiti personažai. Specialiai įrengtoje šeimų zonoje vaikai galės dalyvauti įvairiuose žaidimuose, o visa šeima galės išbandyti interaktyvias pramogas.

Penktadienį ir šeštadienį mugė veiks 10–20 val., o sekmadienį – 10–16 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų