Pereiti į pagrindinį turinį

Lapių gyventojų atliekas „Kauno švara“ išveš nemokamai

2009-08-18 13:39
Lapių gyventojų atliekas „Kauno švara“ išveš nemokamai
Lapių gyventojų atliekas „Kauno švara“ išveš nemokamai / Tomo Raginos nuotr.

Blogas kvapas ir didžiulis triukšmas naktimis kelia nerimą Lapių seniūnijos gyventojams. Šalia stūksantis regioniniu tapęs Lapių sąvartynas ne tik skleidžia blogą kvapą.

Kaip pasakojo Lapių seniūno pavaduotoja Ramutė Abramavičienė, kas naktį pagrindine Lapių miestelio gatve pravažiuoja nemažai sunkvežimių, kurie kelia triukšmą. Maža to, į Lapių sąvartyną nuo liepos 16 dienos atvežamos ir Kaišiadorių rajono gyventojų buitinės atliekos.

Norėdamas kompensuoti šiuos nepatogumus Kauno regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) Lapių seniūnijos gyventojams nutarė mokėti 0,4 Lt dydžio kompensaciją už kiekvieną į Lapių regioninį sąvartyną atvežtą šiukšlių toną.

Kompensacijos bus mokamos iš vadinamojo „vartų“ mokesčio, kurį KRATC įvedė liepos viduryje.

„Tie keliasdešimt centų - tik lašas jūroje, - tvirtina R.Abramavičienė. - Praėjusią savaitę Didžiųjų Lapių gyventojai skundėsi baisia smarve, sklindančia nuo šiukšlyno. Lapių miestelyje irgi tvyrojo raugo kvapas. Tačiau „Kauno švara“ į tokius gyventojų skundus reaguoja paprastai: „Žinot, kur yra sąvartynas, o kad gyvenate netoliese - jūsų reikalas. Mes nieko negalime pakeisti“, - prisimena komunalininkų paaiškinimus Lapių seniūno pavaduotoja.

Dėl patiriamų nepatogumų daliai Lapių seniūnijos gyventojų tebebus teikiama nemokama atliekų išvežimo paslauga, kuri taip pat bus finansuojama iš „vartų“ mokesčio.

Beveik 430 kubinių metrų per mėnesį atliekų - tiek bus išvežta nemokamai iš gyventojų, kurių sodybos ar sodai yra arčiausiai sąvartyno.

Lapių seniūnijoje pastatyti 393 asmeniniai buitinių atliekų ir 11 bendro naudojimo konteinerių.

Iki liepos 1 dienos Lapių seniūnijoje gyveno 2 983 registruoti gyventojai. R.Abramavičienė įsitikinusi, kad realiai šioje seniūnijoje gyvena gerokai daugiau - per 3 tūkst. žmonių. „Vien pernai užregistravome apie 480 naujų gyventojų“, - pridūrė seniūnijos atstovė.