Quantcast

Muziejų nakties maršrutu – paskui kaizerio kareivius

Tarptautinės muziejų tarybos inicijuojamas renginys Muziejų naktis pakvietė į keliones ir Kaune. Intriguojančių maršrutų pasiūlė IX fortas. Vienas jų – „IX fortas kaizerio kareivio akimis“.

Įspūdingas paveikslas

Šeštadienį ekskursiją vedė Kauno tvirtovės gidė Svetlana Tichanova ir restauratorius Martynas Kosas.

Iš rankraštinių šaltinių forto istoriją studijuojantys specialistai jo labai ilgos statybos, labai trumpos gynybos ir visiško sutriuškinimo istoriją pateikė pateikdami daugybę autentiškų detalių, iš kurių sudėliojo įspūdingą epinį paveikslą.

Smalsiems ekskursijos dalyviams laikas prabėgo nepastebimai. Juolab, kad ekskursijos metu keliaujama autentiškoje istorinėje aplinkoje – tuneliais, gynybiniais grioviais, užsukant į parako sandėlius, kareivines ir kitas fortui būdingas vietas.

Maisto neprireikė

Užlipama ir ant forto viršuje esančios aukštumos – paties aukščiausio Kauno taško, iškilusio kiek daugiau nei 100 metrų virš jūros lygio. Karo metu tai buvo strategiškai ypač svarbi vieta artilerijai.

Tačiau caro armijai iš strategiškai svarbios vietos buvo maža naudos. Atsigabenę  naujoviško tipo Didžiosiomis Bertomis vadinamas patrankas, vokiečiai vieną po kito trupino daugiau nei 30 metų statytus įtvirtinimus. Caro armijai teko kone paniškai bėgti, paliekant didžiąją dalį ginkluotės ir visas maisto atsargas, kurių, kaip planuota, 100 tūkst. kareivių turėjo užtekti 4 mėnesiams.

Pasak restauratoriaus M.Koso, tomis atsargos ilgai naudojosi ne tik fortą šturmavę kaizerio daliniai, bet ir kitose fronto vietose kovojančios vokiečių formuotės.

Komendantui – katorga

Nepavydėtina lemtis ištiko Kauno fortui vadovavusį komendantą Vladimirą Grigorjevą, kuris, teisindamasis neva norintis stabdyti dezertyrus, fortą greitai apleido ir pasitraukė į Karmėlavos apylinkes. Iš komendanto atimti visi kilmingumo titulai ir skirta penkiolika metų katorgos.

Gidė S. Tichonova sakė, kad tolesnis komendanto likimas nežinomas, tačiau neseniai pavyko rasti jo nuotrauką. Ji buvo išspausdinta 1913 metais Kaune leistame rusiškame laikraštyje.

„Jūs pirmieji, kurie matote šitą nuotrauką, nes muziejus jos kol kas plačiajai visuomenei jos dar nepristatė“, – atkreipė dėmesį S.Tichonova, apie Kauno fortus sukaupusi unikalios medžiagos ir ekskursijų metų ją mielai perteikianti miesto istorija besidomintiems ekskursantams.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytautas

Vytautas portretas
Pražiopsojau šią naktį , gaila . Įdomių dalykų būta .

>???

>??? portretas
Buvo ir Stalino NKVD.

???

??? portretas
O kodėl paskui Hitlerio kareivius nėjote? Būtumėte ir iki šių dienų atkeliavę...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių