Štai ir baigėsi lapkritį prasidėjęs šventinių patiekalų, skirtų advento, Kūčių ir Kalėdų stalui, konkursas, pareikalavęs iš jo dalyvių nemažai išradingumo, siekiant, kad pateikti receptai būtų nesudėtingi, įkandami finansine prasme kiekvienai šeimai ir, itin svarbu, sveiki.
"Svarbu ne brangios ir prabangios sudedamosios dalys, o patiekalo tinkamumas lietuvio skrandžiui, jo nauda žmogaus organizmui", – tikino konkurso žiuri narė, tris kartus Šeimininkių šeimininkės titulą Sveiko maisto konkursuose pelniusi kaunietė Danutė Kunčienė.
Išrinkti tokius receptus buvo nelengva, nes dauguma jų buvo būtent tokie. "Ir už tai ketinu visiems konkurso dalyviams padovanoti po savo sveikų patiekalų originalių receptų knygelę, kuri, tikiuosi, paakins konkurso dalyvius dažniau ruošti sveikus patiekalus savo namiškiams. Kartu drįstu duoti vieną patarimą – kad ir kokį patiekalą gamintumėte, niekada negailėkite brangiausių prieskonių: meilės, širdies šilumos, gerumo", – anot D.Kunčienės, svarbu nepamiršti ir grožio, nes patiekalą pirmiausia ragauja akys.
Jos bendramintės žiuri narės ir aukštos prabos šeimininkės, taip pat pelniusios nemažai garbingų vardų įvairiuose sveiko maisto konkursuose – Julija Čiurinskienė ir Greta Vosylienė pritarė Danutės mintims ir jas paryškino, kalbėdamos apie konkursinius patiekalus.
Komisija pasigedo karštų daržovių patiekalų, apkepų, produktų derinimo receptuose. Žiūri narės kartu primena konkursantams ir visiems "Kauno dienos" skaitytojams, kad Seimas paskelbė šiuos metus Vaikų sveikatos metais, o sveikata labai priklauso ir nuo mitybos. Todėl, žiuri nuomone, reikėtų dažniau kartu su vaikais gaminti sveikus patiekalus, išradingai juos pateikti. Ypač svarbu, kad vaikai rytais gautų sveikos, skanios ir patraukliai pateiktos košės.
Kokia ta sveika vaikų mityba? Į šį klausimą, žiuri nuomone, galėtų atsakyti pačios mamos, dalyvaudamos naujame konkurse.
Prizininkai ir prizai
Komisijos nuomone, originaliausią saldaus patiekalo receptą pateikė Kauno "Šilo" pradinės mokyklos mokiniai, iš sėklų ir medaus paruošę sveiką saldų patiekalą "Degantis saulės ratas". Jis, anot G.Vosylienės, itin tinka vaikams žiemą, kai trūksta saulės šviesos ir šilumos.
Šaltų patiekalų, salotų kategorijoje nugalėtojos vardą pelnė Zita Mikoločienė, atsiuntusi labai originalų "Advento salotų" receptą.
Šioms salotoms paruošti reikės: šviežio kopūsto, morkos, rauginto moliūgo, daigintų saulėgrąžų, garstyčių aliejaus. Pastarojo galima nusipirkti ūkininkų turgelyje, o moliūgas rauginamas taip:
1 kg moliūgų, supjaustytų 3–4 cm kubeliais, užpilti litru vandens, paskaninti 3 šaukštais druskos, 2 šaukštais cukraus, keliomis skiltelėmis česnako, po šaukštą kalendros ir kmynų. Viską paslėgti ir rauginti kambario temperatūroje penkias dienas. Tuomet išnešti į šaltą patalpą ir ten laikyti.
Originaliausią karšto patiekalo receptą ("Farširuota višta") konkursui pateikė Stasė Jonaitienė iš Kauno rajono Bubių kaimo.
Šaltų ir karštų patiekalų kategorijoje nugalėjusioms šeimininkėms bus įteiktos knygos ir "Kauno dienos" firminiai prizai, o "Šilo" pradinės mokyklos moksleiviams – bilietai į Lėlių teatrą.
Nugalėtojai kviečiami į redakciją atsiimti dovanų, prieš tai paskambinus tel. 302 267 arba 8 687 44 933. Laukiami ir visi kiti konkurso dalyviai – kiekvienam bus įteikta D.Kunčienės žadėta sveikų patiekalų receptų knygelė.
Naujausi komentarai