Pereiti į pagrindinį turinį

Pažaislio pažiba - opera "Kregždutė"

2011-05-09 16:32
Pažaislio pažiba - opera "Kregždutė"
Pažaislio pažiba - opera "Kregždutė" / Tomo Raginos nuotr.

37 koncertai, 100 solistų, 5 simfoniniai ir 2 kameriniai orkestrai, 7 dirigentai, 6 ansambliai ir 12 šalių atlikėjai bei įspūdinga, dar niekada Lietuvoje nepastatyta, Giacomo Puccini opera "Kregždutė". Tai – XVI Pažaislio muzikos festivalis.

Plečia erdves

"Esame tikri, kad ir šią vasarą festivalis taps pagrindiniu miesto kultūrinio gyvenimo akcentu. Šiandien kultūrai nėra skiriamas toks dėmesys, kurio menininkai nusipelnė, tačiau šis festivalis įsirėžia visiems į atmintį. Jis turi būti puoselėjamas ir vykti kasmet. Džiugu, kad festivalis neapsiriboja vien Kauno miestu ir skverbiasi tolyn", – pastebėjo  festivalio mecenato Ūkio banko valdybos pirmininkas Gintaras Ugianskis.

Muzikos mėgėjai šiemet pažins ir atokiausius Lietuvos kampelius, nes  festivalis vyks ne tik Kaune, Zapyškyje, Birštone, Žeimiuose, Pociūnuose, bet ir Zyplių, Babtyno–Žemaitkiemio ir Baisogalos dvaruose.

Festivalio koordinatorius Justinas Krėpšta juokavo, kad muzikos mylėtojai, važiuodami iš Palangos, turėtų  nepamiršti ir užsukti į pakeliui esančius miestelius, kuriuose kūrinius atliks pasaulinio garso žvaigždės. "Vyrai turi pasiimti ir meškeres – galės pažvejoti, nes kartais į dvarus visi norintieji nebetelpa", – šmaikštavo koordinatorius.

"Kai teatrai vasarą ištuštėja, kauniečius ir turistus viliosime pačių genialiausių muzikų kūryba", – žadėjo festivalio meno vadovas Petras Bingelis. Šiemet baroko ir klasicizmo epochų kompozitorių kūrinius keis šių dienų kūrėjai. Kaip atsvara stambiųjų koncertinių formų žanrams skambės ir kamerinė muzika. P.Bingelio teigimu, su didingais akademinės muzikos opusais kontrastuos lengvosios muzikos žanrai.

Dainuos ir Mia

Birželio 5 d. festivalis startuos projektu,  kuriame atgims dainininkų Freddy Mercury, Michaelo Jacksono, Tinos Turner, Lady Gagos, Madonnos ir grupės "Queen" dainos. Su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru dainas atliks dainininkai Mia, Rosita Čivilytė, Donatas Montvydas, Sasha Song.

"Šis koncertas nesipjaus su festivalio tradicijomis. Į dirigento Gintaro Rinkevičiaus idėją žiūrėjome atsargiai, tačiau perdirbtos žymių dainininkų dainos bus atliekamos su orkestru, o tai nenutols nuo mūsų tradicijų", – sakė J.Krėpšta.

Šiemet festivalyje dominuos orkestrai, pianistai ir užsienio atlikėjai. Pastarieji atliks apie 40 proc. repertuaro.

"Šiemet išgirsime 7 orkestrus – to dar nebuvo, – J.Krėpštos teigimu, sunkiausiai buvo prisikalbinti Taipėjaus filharmonijos orkestrą (Taivanas) ir Baltijos jaunimo filharmonijos orkestrą. – Turėsime net keturis pasaulinio garso pianistus – Alexanderį Paley (JAV), Vestardą Šimkų (Latvija), "Grammi" apdovanotą Andrių Žlabį, išgirsime išskirtinį Luko Geniušo rečitalį."

J.Krėpšta rekomenduoja paklausyti ir liepos 7–9 dienomis koncertuojančio Kalifornijos berniukų choro, liepos 30 dieną Baltijos jaunimo filharmonijos orkestro ir smuikininko Michailo Simonyan (Rusija) pasirodymo bei rugpjūčio 9 dieną italo smuikininko Sergejaus Krylovo pasirodymą.

Anot Justino Krėpštos, sunkiausia prikalbinti sekėsi G. Puccini operoje "Kregždutė" Magdos partiją atliksiančią amerikietę Elaine Alvarez. "Ši opera Lietuvoje dar nebuvo pastatyta. Net natų nebuvo, tačiau dirigentas Modestas Pitrėnas jas rado Rygoje. E.Alvarez dalyvauti šiame projekte prikalbino Lietuvos tenoras Edgaras Montvidas", – džiaugėsi J.Krėpšta. Festvalis baigsis rugpjūčio 28 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų