Kaunietė verslininkė Solveiga Grigalevičiūtė metė iššūkį Aleksoto rajone įsigalėjusiai greitojo maisto kultūrai. Ji čia jau antrus metus pirkėjus vilioja šviežių bandelių, sausainių, įvairiausių kitų kepinių ir kavos aromatais, sklindančiais iš skanėstų krautuvėlės-kepyklėlės "Lietuvos gurmanas".
Picerijų apsuptyje
Aleksote įsikūrusi skanėstų krautuvėlė "Lietuvos gurmanas" jau antrus metus vilioja šviežių bandelių, batonų, sausainių ir kitų kepinių kvapais. Tai tarsi atgaivos salelė miesto dalyje, kur karaliauja greitasis maistas. "Suskaičiavau, kad pusantro kilometro spinduliu aplink mus įsikūrusios penkios picerijos. Manau, nesuklydau pasirinkusi gal ir sudėtingesnį, ne tokį populiarų verslą, bet esame išskirtiniai", – įsitikinusi krautuvėlės šeimininkė S.Grigalevičiūtė.
Kita vertus, ji pastebi, kad kepyklėlių verslas šiuo metu irgi tapęs madingas. Paklausą užtikrina žmonių noras nusipirkti ką tik iškeptą skanėstą. "Bet koks bumas kada nors atslūgsta, todėl, net ir turint nuolatinių klientų, negalima užmigti ant laurų, nes išliks tik kokybišką prekę siūlantys gamintojai", – įsitikinusi mergina.
Pasiūlė tėvai
S.Grigalevičiūtę verslininkės kelią paakino rinktis tėvai. Prieš tai ji įgijo niekuo su dabartine veikla nesusijusią dizaino specialybę Lietuvos dailės akademijoje. Paskui dar dvejus metus mergina toje pačioje mokslo įstaigoje studijavo kultūros vadybos magistro programą. "Baigus mokslus darbo nepavyko gauti. Tiesa, labai intensyviai jo ir neieškojau, nes tėvai siūlė pradėti savo verslą, pažadėjo padėti materialiai ir konsultacijomis", – pasakojo S.Grigalevičiūtė.
Iš pradžių mergina ketino atidaryti ekologiškų, natūralių ir sveikų produktų krautuvėlę, kurioje būtų prekiaujama vien mažų gamintojų prekėmis. "Mane įkvėpė Pietų Europoje dominuojančios nedidelės, jaukios parduotuvėlės", – sakė ji.
Atvėrusi krautuvėlę ji greitai įsitikino, kad pasikliauti vien kitais gamintojais sudėtinga. "Pavyzdžiui, šeimos ūkių sūrinėse pagamintų sūrių reikėjo vežtis tik nedideliais kiekiais, nes jų galiojimo terminas trumpas. Tai labai didino laiko ir degalų sąnaudas, todėl pradėjau galvoti apie vietinę gamybą", – kalbėjo S.Grigalevičiūtė.
Tačiau parduotuvėlės idėjos ji neatsisakė. Čia ir dabar prekiaujama sveikais maisto produktais, bet didžiąją dalį sudaro vietos gamintojų produkcija.
Patyrė ir biurokratų smūgių
Sudėtingiausia jaunai verslininkei buvo tvarkyti įvairius dokumentus. Ši sritis ir dabar jai pati neįdomiausia.
Pradėjus veiklą dėl patirties stokos teko nukentėti ir nuo valdininkų – nežinojo, kad reklaminius šūkius, pavadinimus ant parduotuvės reikėjo derinti su savivaldybe, nes tai išorinė reklama.
"Jokio įspėjimo nebuvo, iškart gavau baudą", – skėstelėjo rankomis S.Grigalevičiūtė. Paskui nusišypsojusi mostelėjo ranka į pro krautuvėles vitrinas matomus Valstybinės mokesčių inspekcijos pastatus. "O štai šios įstaigos pareigūnų nebijau, nes laikausi principo sąžiningai mokėti visus mokesčius, kiekvieną pirkinį fiksuojame kasos aparatu", – tvirtino mergina.
Laukia atsiliepimų
Krautuvėlėje nuolat kepama kelios dešimtys rūšių gaminių. "Receptūras su kepėjomis kuriame bendrai, pasitardamos. Kepame nedideliais kiekiais, kad skanėstai neužsigulėtų ir būtų nuolat švieži", – pasakojo verslininkė.
Ji ir krautuvėlės darbuotojos visada stengiasi bendrauti su į krautuvėlę ateinančiais klientais. "Labai svarbu abipusis ryšys, kuris padeda išsaugoti pirkėjo lojalumą. Domimės, kas patiko, kokių produktų pasigendama. Tai padeda tobulinti produkciją, peržiūrėti asortimentą", – teigė S.Grigalevičiūtė.
Labiausiai pirkėjai mėgsta įdarytas bandeles su mėsa, daržovėmis, džemais, mielai perkami varškės pyragai. "Taip pat turime tortus, kurie kepami iš klientų siūlomų sudedamųjų dalių", – vardijo verslininkė.
S.Girgalevičiūtė jau dabar labai laukia kalėdinio laikotarpio ir planuoja, kaip krautuvėlėje sukurti šventišką nuotaiką. "Pernai pasiteisino paslauga – suruošti dovanėlę pagal kliento norą ir siūlomą sumą. Tam naudojome patrauklias ir gražias pakuotes", – šypsodamasi prisiminė S.Grigalevičiūtė.
Domisi naujovėmis
Dar vienas sėkmingo S.Grigalevičiūtės verslo receptų – bendradarbiavimas su mokslo institucijomis. Maisto gamybos technologijos nestovi vietoje, tobulinama ne tik gamybos įranga, bet ir žaliavos.
Babtų daržininkystės ir sodininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas Pranas Viškelis merginai daug pagelbėjo kuriant originalius ir natūralius džemus. "Nors pirkti iš didmenininkų su įvairiais priedais, konservantais galbūt būtų ir pigiau, tačiau siekiame kokybės ir norime būti vien sveikų produktų gamintojai", – aiškino S.Grigalevičiūtė.
Taip pat krautuvėlė glaudžiai bendradarbiauja su Aleksandro Stulginskio universitetu. "Greitai pasiūlysime labai originalių produktų iš mokslininkų sukurtų moliūgų miltų", – žadėjo verslininkė.
Parduotuvėlės lentynose galima pamatyti ir partnerių gaminių. Tai liofilizuoti (išsausinti ir užšaldyti) vaisiai, džemai, sirupas, aliejai. "Kai kurie gaminiai yra eksperimentiniai, sukurti mūsų partnerių, kurie bendradarbiauja su Babtų sodininkystės ir daržininkystės mokslininkais. Vaisių perdirbėjai stebi, ar naujieji produktai turės paklausą", – sakė verslininkė.
Turi daug planų
S.Grigalevičiūtė pasakojo turinti įvairių plėtros planų ir idėjų. Šiuo metu krautuvėlėje galima užkąsti, išgerti kavos su čia pagamintais patiekalais. "Norėčiau įdarbinti virtuvės šefą, kuris būtų kūrybingas ir pasiūlytų savo gurmaniškų patiekalų", – kalbėjo S.Grigalevičiūtė ir prisipažino, kad ir pati mėgsta skaniai pavalgyti.
Taip pat ji puoselėja idėją rengti nedidelius banketus. Tam jau įrengtos patalpos antrame krautuvėlės aukšte.
Verslininkė neketina į užkampę nukišti ir aukštojoje mokykloje gautų žinių. "Noriu savo krautuvėlę paversti dar ir nedidele galerija, kur vyktų parodos, būtų galima pasigrožėti įvairiais kūriniais", – planavo optimizmu ir entuziazmu trykštanti S.Grigalevičiūtė.
Naujausi komentarai