Pereiti į pagrindinį turinį

S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome – modernus gelbėjimo postas

2013-12-30 12:10
DMN inf.

S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo teritorijoje jau kuris laikas pluša darbininkai. Netolimoje ateityje šioje vietoje iškils naujasis Karinių oro pajėgų (KOP) aviacijos bazės paieškos ir gelbėjimo postas.

DMN archyvo nuotr.

S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo teritorijoje jau kuris laikas pluša darbininkai. Netolimoje ateityje šioje vietoje iškils naujasis Karinių oro pajėgų (KOP) aviacijos bazės paieškos ir gelbėjimo postas. Iš Aukštosios Fredos iškėlus šiuo metu ten veikiantį gelbėjimo postą, 30 ha ploto žemės sklypas bus skirtas miesto plėtrai.

Darbai jau pradėti

Darbų konkursą laimėjusi bendrovė "Avona", už 13 mln. litų įrengsianti modernų paieškos ir gelbėjimo postą, jau pradėjo parengiamuosius darbus. Pagal projektą aviacinio statinio aukštis sieks 11 m, ilgis – apie 30 m. Jį ketinama dengti sidabrinės spalvos lakštais.

Pasak Kauno miesto savivaldybės Statybos skyriaus vedėjo Vigimanto Abramavičiaus, šiuo metu įrengiami keliai, skirti privažiuoti į statybvietę, taip pat lygiagrečiai rengiamas darbo projektas.

"Svarbu, kad iš dviejų greta esančių aerodromų liks vienas centralizuotas ir šiuolaikiškas aerodromas, o atlaisvinta žemė, kuri ilgą laiką buvo neišnaudojama, bus skirta miesto plėtrai. Naujasis gelbėjimo postas bus įrengtas pagal naujausius standartus, jis bus technologiškai pažangus ir pritaikytas atlikti gelbėjimo ir paieškos užduotis", – teigė V.Abramavičius.

Naudos miesto plėtrai

Pasirenkant vietą naujajam postui, buvo atsižvelgta ir į atliktą poveikio aplinkai vertinimo studiją. Įvertinti ir miesto triukšmo žemėlapio duomenys. Paneigdami nepagrįstus gyventojų nuogąstavimus, specialistai pabrėžia, kad aplink aerodromo teritoriją didelių triukšmo lygio viršijimų nėra.

"Vyriausybės pasitarime buvo pasirašytas protokolinis susitarimas ir sutarta, kad būtų daug prasmingiau Karinių oro pajėgų aviacijos bazės gelbėjimo postą perkelti į S.Dariaus ir S.Girėno aerodromą, kur bus įrengta viena skraidymo zona. Kaunui aktuali ir Fredos teritorija, kurią miestas galėtų panaudoti savo poreikiams: ar rekreaciniams tikslams, ar sporto objektams, ar net tam pačiam žemės grąžinimui teisėtiems savininkams. Dabar, kai skolinimosi limitas savivaldybei yra didesnis, bus galima reikšmingiau prisidėti ne tik prie Panemunės tilto statybos, bet ir prie šio objekto. Be to, Karinės oro pajėgos atlieka ir civilinę funkciją: pergabena donoro organus ir vykdo paieškas", – teigė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Pasak Kauno vadovo, sklypas Aukštojoje Fredoje yra per didelis šiuo metu vykdomai veiklai, todėl vertinga miesto teritorija naudojama neefektyviai. Kauno miesto savivaldybės teritorijos bendrajame plane šioje teritorijoje numatytos pramonės, komercinės ir visuomeninės paskirties teritorija.

Miesto vadovo iniciatyva

Kauno meras A.Kupčinskas dar 2009 m. kreipėsi į Krašto apsaugos ministeriją dėl Antrojo gelbėjimo ir paieškos posto perkėlimo iš Aukštosios Fredos į netoliese esantį Kauno S.Dariaus ir S.Girėno aerodromą. Tuomet buvo akcentuojama, jog vykdant posto veiklą, sraigtasparnių skrydžiai vyksta bet kuriuo paros metu – tai sukelia Aleksoto gyventojų nepasitenkinimą.
Tuometė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė teigė, kad Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Antrajam paieškos gelbėjimo postui Aleksote tikrai nereikia beveik 30 ha žemės sklypo, kuriame jis dabar įsikūręs.

2009 m. Kauno miesto taryba pritarė Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Antrojo paieškos ir gelbėjimo posto perkėlimui iš Aukštosios Fredos į netoliese esančią S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo teritoriją.


Apie gelbėjimo postą

Šiuo metu du kariniai sraigtasparniai į žmonių gelbėjimo operacijas periodiškai kyla iš Fredos bei S.Dariaus ir S.Girėno aerodromų. Kaune įsikūręs paieškos ir gelbėjimo tarnybos postas aptarnauja centrinę, rytinę ir pietinę Lietuvos dalis. Civilių žmonių gelbėjimo misijas vykdantis karinis sraigtasparnis, gavęs avarinio iškvietimo signalą, skuba į gelbėjimo operacijas, dingusių žmonių paiešką, transportuoja ligonių ir donorų organus, gesina gaisrus.

Komentarai
Juozas Olekas, LR krašto apsaugos ministras

"Manau, kad šie mainai bus naudingi tiek Krašto apsaugos ministerijai, tiek ir Kauno miesto savivaldybei. Iškėlus paieškos ir gelbėjimo postą į S.Dariaus ir S.Girėno aerodromą, Kauno miestui atsilaisvins daugiau nei 30 ha žemės geroje strateginėje vietoje. Sumažės ir sraigtasparnių keliamas triukšmas miesto gyventojams. Tą žemę savivaldybė galės panaudoti miesto poreikiams. Žinoma, Krašto apsaugos ministerijai taip pat bus naudinga turėti naują paieškos ir gelbėjimo bazę. Viską įvertinus matome, kad šie mainai naudingi ir krašto apsaugai ir Kauno miestui."

Rasa Juknevičienė, Seimo narė, buvusi LR krašto apsaugos ministrė

"Tai vienas darbų, kuriuo didžiuojuosi, jog kartu su Kauno meru, savivaldybe sutapo nuomonės dėl gelbėjimo posto perkėlimo. Išties Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Antrajam paieškos gelbėjimo postui Aleksote tikrai nereikia tokios didelės teritorijos, kurią dabar bus galima panaudoti Kauno miesto infrastruktūros plėtrai. Džiugu, kad Krašto apsaugos ministerija tęsia pradėtus darbus, šis projektas itin svarbus Kauno miestui."

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų