Pereiti į pagrindinį turinį

Visų šventųjų diena – be streso ir skubėjimo

2015-11-01 13:30
Vėlinės

Sekmadienis Kaune išaušo saulėtas ir šiltas. Gal todėl artimųjų kapus lankantys kauniečiai atrodė niekur neskubantys, maloniai bendraujantys su kapinėse susirinkusiais giminaičiais ar vienatvėje susitelkę mintyse apie gyvenimą ir mirtį.

Visur žvakelės

Vienose seniausių Kauno kapinių – Petrašiūnuose, šiemet pirmąkart per Visus šventuosius buvo pagerbti kauniečiai, palaidoti vasario mėnesį atidarytame naujame kolumbariume. Prie trečdalio iš metalo ir granito pagamintų, tautiniais raštais puoštų kolumbariumo nišų degė žvakelės – tiek daug jų buvo užpildyta urnomis per mažiau nei metus.

Nors vėlyvą Visų šventųjų rytą Petrašiūnų kapinėse nebuvo ypatingai daug žmonių, beveik ant visų kapų degė žvakelės. Ko gero, nemažai kauniečių į kapines važiavo dieną prieš – šeštadienį. Bent po žvakę dėgė ant kiekvieno žinomo kauniečio kapo, gausybė jų stovėjo prie kunigo Ričardo Mikutavičiaus amžinojo poilsio vietos.

Bijodami per Visų šventųjų dieną įprastinių eismo spūsčių, kapus sutvarkyti žmonės stengėsi paprastomis darbo dienomis. Vis dėlto, tiek prie įvažos į Petrašiūnų kapines, tiek mieste didesnių eismo trukdžių nebuvo, netgi buvo galimybė automobilį pasistatyti prie pat įėjimo į kapines.

Sunkus gėlių verslas

Vienintelis šurmulys kaip visada vyko ne pačiose kapinėse, o prie jų. Pirkėjų ieškojo ir nuolaidų siūlė gėlių pardavėjai. Vienas pardavėjų "Kauno dienos" žurnalistams iš pradžių siūlė įsigyti gėlių, o vėliau išsipasakojo.

Anot jo, šiemet prekyba visai nesiseka, dėl euro jis priverstas mažinti kainas. "Niekas nepagalvoja, kad gėlių sodinukus pirkome litais, o gėles parduoti jau turime eurais", – jis skundėsi pinigų nuvertėjimu.

Vyras teigė po kelių dienų išvažiuojantis iš Kauno, nes dirba tolimųjų reisų vairuotoju, iš kur ir visas jo uždarbis. O gėlių verslas – tik nuostoliai. "Auginame gėles, turime žemės, už kurią mokame didžiulius mokesčius. Lietuvoje tik mokesčius mokėti, nuo jų ir kuprą gali užsiauginti", – sakė pardavėjas.

Gyvenimas palengvėjo

Rami Visų šventųjų diena šiais metais buvo ir Panemunės bei Šančių gyventojams. Nors ne visi tikėjo, kad iki lapkričio 1 d. bus atidarytas ilgai lauktas Panemunės tiltas, bet valdžia išpildė ne tik šį pažadą – paskubomis buvo suremontuota ir Vaidoto gatvė, einanti palei pat Panemunės kapines.

Atidarius tiltą vienas kitą aplankyti paprasčiau gali ne tik bičiuliai panemuniečiai ir šančiškiai. Ne vieno Panemunės gyventojo artimieji ilsisi senose Šančių kapinėse, ir atvirkščiai. Panemuniškiai pasakojo, kad pro savo langą jie galėjo matyti atrodo ranka pasiekiamas Šančių kapinių žvakeles, tačiau patekti į jas buvo vienas vargas.

Ant Panemunės tilto sekmadienį sutikti kauniečiai vienu balsu sutarė – gyvenimas palengvėjo. Kitame miesto mikrorajone gyvenanti Leokadija ėjo lankyti artimųjų, kurie palaidoti ir Panemunės, ir Šančių kapinėse. "Esu kilusi iš Panemunės, bet dabar čia negyvenu. Kol nebuvo tilto, reikėdavo didžiausią ratą apeiti, kol visus kapus aplankydavau, o dabar vienas malonumas, pasivaikščioti ramiai galima", – sakė moteris.

Sutuoktiniai Rūta ir Arnas, gyvenantys Šančiuose, ėjo Panemunės link. "Automobilį turime, bet išėjome specialiai be jo – pasivaikščioti norėjome. Pernai taip pat pėsčiomis ėjome, prietilčiu, bet dabar kitas reikalas", – džiaugėsi kauniečiai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų