Pereiti į pagrindinį turinį

Žmonės jau ruošiasi Vėlinėms: už gėles ir žvakes teks pakloti daugiau

Iki Visų šventųjų ir Vėlinių dar yra laiko, bet žmonės jau ruošiasi ir po truputį puošia kapus. Už gėles ir žvakes šiemet teks pakloti daugiau.

LNK stop kadrai, Pixabay nuotr.

Šiaulietė Ieva tvarkė sūnaus ir vyro kapą. Moteris į kapines atvyksta kas savaitę, tad prieš Visų šventųjų dieną sakė nesiruošianti.

„Pasodinta ir užteks, žvakutes uždegsiu, pamerkiau ką tik gėlytes, o ką daugiau. Svarbu, kad būtų tvarkinga, neapžėlę, daugiau nieko nebereikia, tik tiek“, – šnekėjo šiaulietė.

Tačiau prekybininkų prie kapinių kasdien vis daugiau. Pirkėjai čia gali rasti skintų chrizantemų, gyvų gėlių vazonuose, skirtingų gėlių kompozicijų ir, žinoma, dirbtinių gėlių krepšelių.

„Pagrinde perka gyvas, žmonės neša vazoniuką, ypač pensininkai. Žinote, pensijas gavo ir po truputį perka, bet pagrindinis antplūdis bus paskutinę savaitę“, – nurodė prekybininkas Vaclovas Pluščinskas.

Prekybininkai tikina šiemet kainų ženkliai nekėlę, nors patys puokščių gamybai išleido daugiau nei prieš metus, pabrango žaliavos.

„Įkainiai dirbtinių gėlių ar kitų medžiagų, visų kitų dalykų, lapai visokie dekorui pabrango“, – aiškino prekybininkė Kristina Pieškuvienė.

K. Pieškuvienė, paklausta, kiek pabrango, atsakė: „15 proc. tikrai pabrango.“

Prekybininkė, į klausimą, ką daro, kad krepšelio kaina išliktų tokia pati, atsakė: „Pasiskaičiuojame, kiek sudedame, kiek galime.“

„Pas mus yra nuo 5 iki 20 eurų, čia pagrinde tokios kainos“, – pasakojo V. Pluščinskas.

Prekybininkas, į klausimą, kokias gėles perka, atsakė: „Mažas dabar kol kas, po 5–6 eurus tokias, o paskutinėmis dienomis jau gražias perka, brangesnes.“

Prabangesnių kompozicijų pirkėjams siūlo gėlių parduotuvės. Esą žmonės renkasi įvairiai, atsižvelgdami į savo finansines galimybes. Čia dirbtinės kompozicijos kainuoja nuo 10 iki 100 eurų.

„Žmonės atidžiai, nuoširdžiai renkasi. Tikrai negaili pinigėlių ir brangesniems produktams. Taip pat ateina tendencijos, kad šeima perka vieną brangesnį produktą, bet kokybiškesnį“, – tikino gėlių parduotuvės „Miksflora“ vedėja Jurgita Petkevičienė.

Šiemet pabrango ir žvakės. 15 proc. kainos pakilo jau anksčiau, ne prieš pat Visų šventųjų dieną.

„Priklauso nuo dydžio, stiklo kokybės, greičiausiai, galėtų būti apie 20 centų nuo vieno produkto“, – teigė gėlių parduotuvės „Miksflora“ vedėja.

„Kur pagražintos, kur su įdėklais, tos pabrango“, – sakė K. Pieškuvienė.

K. Pieškuvienė, paklausta, kiek maždaug, atsakė: „10–15 proc. kai kurios, o tos paprastos panašiai.“

Šiemet kapų puošimui lietuviai daug neplanuoja išleisti. Nors kainos didėja, palaipsniui atkeliauja minimalizmo mada, kai mažiau – reiškia gražiau.

„Manau, kad bus labai kukliai“, – šnekėjo pašnekovė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Pašnekovė, paklausta, ar dėl to, kad taip nori, ar dėl to, kad brangu, atsakė: „Todėl, kad brangu.“

„Nebėra taip, kaip anksčiau, kad pridėdavome. Reikia maldų mirusiems, o ne gėlių“, – sakė kita pašnekovė.

Minimaliai kasmet skiriasi ir mados, tačiau vienos populiariausių ir perkamiausių – gyvos gėlės.

„Žmonės nebijo keisti, yra išskirtinių, egzotinių gėlių, net tokias neša. Taip pat labai spalvos dominuoja, ne vien tik balta, gali būti ir raudona, ir geltona, ir oranžinė, ir pilka“, – nurodė J. Petkevičienė.

Atliekų rūšiuotojai mirusiuosius skatina gerbti santūriai. Primena, kad ne žvakių gausa pagerbiame artimuosius, bet prisiminimais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų