Kauno rajone, Ringauduose, gyvenančių Indrės ir Vinco Benevičių auginami įvairių žalumynų daigai pribloškia net ir šiltųjų kraštų gyventojus. Daigų augintojai mielai sutiko atskleisti "Kauno dienos" skaitytojams šių vertingų organizmui daigelių auginimo paslaptis.
Daigelių galia
Sveiką gyvenseną propaguojantys kauniečiai neabejotinai yra girdėję apie mūsų stalui neįprastus žalumynus: daigintas liucernas, spindulines pupuoles, žaliuosius lęšius, ridikėlius ir saulėgrąžas. Prieš šiuos sodrius daigus neatsilaiko net tokių daržovių gausa nesiskundžiančių šalių kaip Italija ar Ispanija gyventojai.
Kuo tie daigai ypatingi? Ir, jei jie jau tokie vertingi, ar gali kiekvienas miestietis savo namuose užsiauginti, pavyzdžiui, saulėgrąžų daigų?
"Žinoma, gali, – nedvejodama sako I.Benevičienė, jau porą metų daiginanti minėtus žalumynus auginti savame ūkyje. – Saulėgrąžų daigai – natūrali ląsteliena, kurioje gausu vitaminų, mineralų ir įvairių mikroelementų, gerinančių mūsų sveikatą ir nuotaiką, o viso to mums ypač trūksta šaltuoju metų laiku. Saulėgrąžų daigai ypač vertingi, nes juose yra amino rūgščių, iš kurių, kaip žinome, sudaryti baltymai – pagrindinė kiekvieno iš mūsų organizmo statybinė medžiaga. Be to, baltymai yra ir pagrindinė smegenų sudedamoji medžiaga."
Tinka tik juodos sėklos
Idėja užsiauginti daigų ant palangės Indrei kilo prieš dešimtmetį. Prieš porą metų, padedant vyrui Vincui, ši idėja virto verslu. Jauna šeima neturi jokių daigelių auginamo paslapčių, bet perspėja – tai pareikalaus iš kiekvieno augintojo nemažai kantrybės ir kruopštumo, tačiau suteiks ir daug naudos.
"Reikėtų nusipirkti džiovintų, bet neperkaitintų juodų – ne pilkų ar dryžuotų – saulėgrąžų sėklų. Iš pradžių bus sunku suprasti, kurios yra perkaitintos, bet tai išaiškės daiginant. Mat perkaitintos sėklos nedygsta.
Reikia pasirūpinti ne tik sėklomis, bet ir nusipirkti daržui skirtos žemės arba, jei gyvenate miesto pakraštyje ir turite savo žemės, labai tiks komposto ar net geros kokybės daržo žemė. Mes auginame humuse, kurį imame iš savojo sliekyno. Humusą mums gamina Kalifornijos sliekai", – į litrinį stiklainį žerdama kelias dideles saujas saulėgrąžų aiškino Indrė.
Mėgsta drėgmę ir šilumą
Saulėgrąžas stiklainyje reikia užpilti vandeniu ir laikyti uždengus marlės ar panašaus audinio skiaute dvylika valandų. Tuomet vandenį reikia nupilti, o sėklas sužerti į šlapią lininį ar drobinį maišelį ir padėti jį į dubenį. Dubuo reikalingas tam, kad sėklos būtų nuolat drėgnos – po dvylikos valandų maišelį vėl reikės gerokai sudrėkinti po tekančiu iš čiaupo vandeniu. Sudrėkintas maišelis vėl dedamas į dubenį (sėklos turi būti nuolat drėgnos), kurį reikėtų laikyti šiltoje vietoje. Pavyzdžiui, prie radiatoriaus.
Po pusantros paros nuo sėklų supylimo į šlapią maišelį jau bus galima pastebėti boluojančius 3–4 mm dydžio daigelius. Nieko nelaukiant sėklas su tokio dydžio daigeliais reikia pažerti plonu sluoksniu ant kelių centimetrų sluoksnio komposto ar parduotuvėje nusipirktos daržo žemės. Sėklos neturi gulti viena ant kitos. Beje, žemę galima paskleisti, pavyzdžiui, ant plastikinio padėklo ar stiklinio, keraminio indo dangčio.
Būtina stipriai slėgti
Žemės paviršių su paskleistomis ant jo sėklomis būtina stipriai suslėgti, sodriai pašlakstyti vandeniu, pavyzdžiui, iš vaikiško laistytuvo. Tuomet šį drėgną daigyną reikia uždengti, pavyzdžiui, plastikine pjaustymo lenta ar kitokia panašia plokštuma. Ant lentelės viršaus abiejuose lentelės galuose būtina uždėti, pavyzdžiui, po pusę trinkelės ar po akmenį, kurių bendras svoris būtų 2–3 kg.
"Tai padaryti būtina, – pabrėžė Indrė, – nes daigeliai pasižymi nepaprasta jėga. Jei neslėgsime, šaknys draikysis žemės paviršiuje, o reikia, kad jos sulįstų į žemę. Be to, tik suslėgti vos pradėję dygti daigeliai išaugs vienodo ūgio ir visi bus gražūs."
Taip paslėgti daigeliai laikomi tris paras. Svarbu, kad jie nenuverstų nuo savęs dangčio su svarmenimis. Kartu būtina kiekvieną rytą ir vakarą purkšti daigelius vandeniu. "Kai daigeliai jau bus pakėlę nuo žemės sėklas, reikės purkšti gausiau. Po trijų parų nuo paslėgimo jau bus galima dėti atidengtą padėklą su balzganais daigeliais ant palangės, kad jie gautų šviesos ir pažaliuotų, o po keturių parų pasiektų 10–12 cm aukštį. Kai ant daigelio susiformuos du lapukai – tai ženklas, kad jau galima nuimti derlių – daigelius nupjauti, nes uždelsus tai padaryti, jų skonis suprastės.
Patinka ir gyvūnams
Atskleidusi daigelių auginimo ant palangės technologiją, Indrė nepagailėjo ir salotų su užsiaugintais daigeliais recepto: 100 g saulėgrąžų daigų, 20 vyšninių pomidorų, du nedideli agurkai, avokadas ir mangas. Daigus perpjauti pusiau, agurkus ir mangą, avokadą supjaustyti priimtino dydžio gabaliukais. Viską atsargiai sumaišyti ir apšlakstyti lygiomis dalimis sumaišytu skysto medaus, citrinų sulčių, alyvuogių aliejaus ir garstyčių mišiniu.
Suprantama, sultingi ir labai naudingi organizmui saulėgrąžų daigeliai labai tiks ir kitoms daržovių salotoms. Beje, šviežiais daigeliais nemokamai mėgaujasi ir Zoologijos sode Kaune gyvenantys vėžliai, papūgos. I. ir V.Banevičiai taip atsidėkoja Zoologijos sodui už šeimai ir jos atžaloms teikiamas geras emocijas, lankantis šioje laukinių gyvūnų buveinėje.
Naujausi komentarai