Pereiti į pagrindinį turinį

Banko naujovė – saugesnė, bet brangesnė (papildyta)

2013-05-27 12:40
Banko naujovė – saugesnė, bet brangesnė (papildyta)
Banko naujovė – saugesnė, bet brangesnė (papildyta) / Tomo Raginos nuotr.

Elektroninės bankininkystės paslaugomis besinaudojantys SEB banko klientai po mėnesio slaptažodžių korteles turės keisti į elektroninius slaptažodžių generatorius. Kitaip galimybė naudotis sąskaitoje esančiais pinigais bus gana smarkiai apribota.

Nauji operacijų limitai

Nuo birželio 26 d. SEB banko klientams, sudarantiems ar keičiantiems elektroninių paslaugų teikimo sutartis ir prisijungiantiems prie banko paslaugų internetu sistemos naudojantis banko išduota slaptažodžių kortele, bus taikomi nauji didžiausi atliekamų operacijų limitai.

Per vieną dieną bus galima atlikti operacijų, kurių suma neviršys 1000 litų. Mėnesiui bus taikomas 5000 litų operacijų limitas.

Tai reiškia, kad tokių apribojimų išvengti norintys banko klientai privalės įsigyti elektroninius slaptažodžių generatorius.

Generatoriai – ne už dyką

Pats bankas aiškina, kad nauji operacijų limitai bus taikomi siekiant užtikrinti didesnį klientų lėšų saugumą ir apriboti nusikalstamos veiklos atvejus, kai ant kortelės surašytus slaptažodžius iš gyventojų išgauna telefoniniai sukčiai.

„Dauguma klientų vis dar naudojasi pačia paprasčiausia prisijungimo prie banko paslaugų internetu sistemos priemone – slaptažodžių kortele, nors būtent šių kortelių turėtojai statistiškai dažniausiai pakliūva į telefoninių sukčių pinkles. Vis dėlto matome, kad vis daugiau žmonių slaptažodžių korteles keičia į elektroninius slaptažodžių generatorius ar pradeda naudotis elektroniniu bei mobiliuoju parašu ir taip užtikrina didesnį savo lėšų saugumą“, – sakė SEB banko prezidento pavaduotojas ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Virginijus Doveika.

Tačiau nesunku apskaičiuoti, kad iš šios naujovės nemenkos naudos turės ir pats bankas. Slaptažodžių kortelės išduodamos nemokamai, o už generatorius tenka mokėti 29 litus. Tiek pat teks sumokėti ir slaptažodžių generatorių sugadinus ar pametus. Pakeisti kortelę kainuoja 5 litus.

Tiesa, slaptažodžių generatorius SEB bankas siūlo išduoti ir nemokamai, tačiau tuomet teks rinktis vieną banko pateikiamų paslaugų planų, įsigyti kredito kortelę ar prisiimti kitokių įsipareigojimų.

Naudojasi nedaugelis

Kiek klientų šiuo metu yra banko išduotų slaptažodžių kortelių turėtojai, SEB bankas neatsakė. Tačiau tai nesunku suskaičiuoti. Pirmą šių metų ketvirtį bankas turėjo 1,08 mln. elektroninės bankininkystės sistemos vartotojų. Praėjusią savaitę išplatintame pranešime spaudai buvo teigiama, kad 80 proc. klientų naudojasi slaptažodžių kortelėmis. Tad naujovės, kurios įsigalios birželio pabaigoje, palies apie 800 tūkst. banko klientų, nes elektroninės bankininkystės paslaugų sutartis vis tiek anksčiau ar vėliau reikės atnaujinti.

Tiesa, SEB banko statistika rodo, kad privačių klientų, kurie prie banko paslaugų internetu sistemos jungiasi naudodamiesi generatoriais, per metus padaugėjo beveik 15 proc. Naudojimasis elektroniniu ir mobiliuoju parašu per metus išaugo keletą kartų, tačiau šiomis priemonėmis prie banko sistemos jungiamasi vis dar vangiai.

„Kuo daugiau įvairios šalies institucijos, norėdamos nustatyti asmens tapatybę ar leisti patvirtinti dokumentus, suteiks galimybę naudoti elektroninį ir mobilųjį parašą, tuo dažniau šia priemone naudosis ir gyventojai tvarkydami asmeninius finansus. Toks pavyzdys galėtų būti Estija. SEB banko Estijoje duomenimis, beveik trečdalis banko privačių klientų jau naudojasi elektroniniu parašu ir skaičiai nuolat auga“, – sakė V.Doveika.


Arvydas Žilinskas

SEB banko ryšių su žiniasklaida vadovas

 

Naujieji limitai nuo birželio 26 d. bus taikomi tik naujiems klientams, kurie sudarys elektroninių paslaugų teikimo sutartį su banku ir naudos slaptažodžių kortelę,  ir dabartiniams klientams, kurie jau naudoja slaptažodžių kortelę, tačiau nuo birželio 26 d. keis elektroninių paslaugų teikimo sutartį. Visiems kitiems dabartiniams klientams, kurie neketina keisti elektroninių paslaugų teikimo sutarčių niekas nesikeis – jie ir toliau galės  naudotis tais pačiais limitais, kuriais naudojasi ir dabar.

Dauguma klientų nepajus nepatogumų dėl šių limitų pakeitimo, nes bankas naujus limitus nustatė išnagrinėjęs klientų operacijų duomenis. Kadangi daugiau nei 90 proc. klientų, kurie naudojasi slaptažodžių kortelėmis, neatlieka operacijų, didesnių nei 1 000 litų, taip pat neviršija 5 000 litų operacijų sumos per mėnesį. Būtent atsižvelgus į šią statistiką, buvo nustatyti nauji limitai.

Jei asmuo planuoja internetu atlikti operacijas, kurios viršys naujuosius nustatytus limitus naudojantis slaptažodžių kortele, bankas rekomenduoja rinktis kitą prisijungimo duomenų apsaugą užtikrinančią priemonę:

• mobilųjį elektroninį parašą. Mobiliojo elektroninio parašo priemonė – tai speciali SIM kortelė, kurią galite įsigyti iš savo mobiliojo ryšio operatoriaus. SEB banko paslaugų internetu svetainėje mobiliuoju parašu gali pasirašyti bendrovių „Omnitel“, „Bitė Lietuva“ ir „Tele2“ klientai. „Omnitel“ ir „Tele2“ klientams nėra taikomi jokie mokesčiai paslauga naudojantis Lietuvoje, „Bitė Lietuva“ paslaugos kaina yra 1 litas per mėnesį.

• elektroninį parašą – nuo 2009 m. išduodamą naujo pavyzdžio lustinę asmens tapatybės kortelę. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į gyventojų registro tarnybą. Už asmens tapatybės kortelės išdavimą sumokama valstybės rinkliava.

• slaptažodžių generatorių (kaina 29 Lt). Užsisakiusiems bet kurį iš SEB banko paslaugų planų slaptažodžių generatorius yra išduodamas nemokamai.

Pagrindinė ir vienintelė priežastis, kodėl bankas mažina šiuos limitus, yra klientų lėšų saugumas. Bankas siekia apriboti nusikalstamos veiklos atveju, pavyzdžiui, telefoninių sukčių apgaulės metu, klientų patiriamus nuostolius. Sumažinus šiuos limitus, sumažės tikimybė, kad slaptažodžių kortelės bus dažniau panaudojamos nusikalstamai veiklai. Tokiu būdu SEB bankas taip pat įgyvendina Europos centrinio banko rekomendacijas dėl internetinių mokėjimų saugumo.

 

 

 

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų