Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos verslą vilioja Afrika

2010-04-23 23:59
Vizitas: svečiai iš KDR domėjosi, kokiomis rinkos reguliavimo priemonėmis galėtų paspartinti mobiliojo ryšio plėtrą savo šalyje.
Vizitas: svečiai iš KDR domėjosi, kokiomis rinkos reguliavimo priemonėmis galėtų paspartinti mobiliojo ryšio plėtrą savo šalyje. / Gedmino Bartuškos nuotr.

Vis daugiau šalies įmonių, negalinčių plėstis seklioje Lietuvos rinkoje, dairosi į tolesnius kraštus. Afrika gali tapti naujų lietuviško verslo galimybių pradžia.

Trūksta teisės aktų

Telekomunikacijų bendrovės, jau pasidalijusios didžiąją dalį pasaulio, kaktas ima remti iš skurdo kylančiose Afrikos valstybėse. Čia savo vietą norėtų atrasti ir Lietuvos įmonės. Viena jų – bendrovė "Mano numeris", prieš kelerius metus įdiegusi Lietuvoje mobiliojo ryšio telefonų numerių perkėlimo paslaugą.

2009 m. Didžiojoje Britanijoje buvo įkurta bendrovė "Infozillion", kurios vienu akcininkų tapo "Mano numeris". Tikimasi, kad pasinaudojant lietuvių patirtimi "Infozillion" pavyks šią naujovę įdiegti ir Juodajame žemyne.

"Mūsų žiniomis, iš visų valstybių tik Pietų Afrikos Respublikoje ir Egipte yra įdiegta numerio perkėlimo paslauga. Kitos šalys tuo aktyviai domisi. Apskritai Afrikos šalyse šiuo metu labai jaučiamas mobiliojo ryšio rinkos pakilimas. Norėtume ir mes būti šalia kitų pasaulio įmonių, kurios veržiasi į Afriką", – sakė "Mano numerio" generalinis direktorius Artūras Mickevičius.

Lietuvių akys jau nukrypo į Kongo Demokratinę Respubliką (KDR). "Mano numeris" yra pasiruošęs su strateginiu partneriu – tarptautine programinės įrangos gamintoja "Telcordia Technologies" – diegti numerio perkėlimo paslaugą. Tam planuojama investuoti apie 35 mln. litų. Tiesa, ambicingiems Lietuvos verslininkų planams prireiks laiko. KDR dar trūksta teisės aktų, reglamentuojančių tokios paslaugos atsiradimą.

Turi iš ko mokytis

Lietuvių kvietimu, KDR Pašto ir telekomunikacijų reguliavimo tarnybos (pranc. – Autorité de Régulation de la Poste et des Télécommunications ARPTC) delegacija neseniai lankėsi mūsų šalyje ir susitiko su Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) atstovais.

RRT direktorius Tomas Barakauskas sakė, kad KDR elektroninio ryšio rinka yra sparčiai besivystanti, tad svečiai turėtų ko pasimokyti Lietuvoje. KDR, kur gyvena 65 mln. gyventojų ir veikia 6 operatoriai, iš jų – 4 mobiliojo ryšio (8,45 mln. numerių yra paskirta operatoriams), skverbties lygis tesiekia 15 proc. O Lietuvoje, turinčioje 3,5 mln. gyventojų, skverbties apimtis viršija 150 proc. Svečiai domėjosi, kokiomis rinkos reguliavimo priemonėmis galėtų paspartinti sektoriaus plėtrą.

RRT atstovai, atsakydami į klausimus, akcentavo, kad numerio perkėlimo paslauga prisideda prie konkurencijos rinkoje stiprinimo, nes skatina paslaugų teikėjus daugiau dėmesio skirti ne tik gerinti ryšio kokybei, bet ir esamų paslaugų vartotojams išlaikyti, naujoms paslaugoms ar lankstesniems mokėjimo planams pristatyti.

Reikia milžiniškų investicijų

Po susitikimo delegacijos vadovas Oscaras Manikunda-Musata tvirtino susidaręs nuomonę, kad numerio perkėlimas yra vienas svarbiausių būdų, siekiant reguliuoti rinką, kad būtų efektyvesnis konkurencingumas, kad vartotojai gautų geresnes paslaugas mažesnėmis kainomis.

"Kadangi numerio perkėlimo paslauga leidžia vartotojams pakeisti operatorių, šie bus priversti pagerinti paslaugas, kad išsaugotų klientus", – sakė O.Manikunda-Musata.

Be to, KDR institucija siekia motyvuoti savo šalies operatorius skverbtis į tolesnius regionus.

"Atokesnėse vietovėse nėra išplėtota infrastruktūra: trūksta kelių, telekomunikacijos tinklų. Tam reikia didelių investicijų. Svarstome galimybę steigti universaliųjų ryšių fondą, iš kurio operatoriai galėtų gauti lėšų diegti paslaugas atokesnėse vietose", – kalbėjo ARPTC vadovas.

RRT duomenimis, nuo 2004 m. Lietuvoje yra perkelta per 470 tūkst. numerių, t. y. apie 7,5 proc. visų paslaugų vartotojų yra pasinaudoję šia paslauga.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų