Pereiti į pagrindinį turinį

Mažesni mokesčiai – iki antradienio

2009-01-17 09:00
Mažesni mokesčiai – iki antradienio
Mažesni mokesčiai – iki antradienio / Tomo Raginos nuotr.

Įpusėjus sausiui daugelis šalies gyventojų ruošiasi mokėti komunalinius mokesčius. Tačiau ne vienam kyla klausimas, kokiu – senu ar nauju – tarifu mokėti už gruodį sunaudotą elektros energiją ir dujas?

Vartotojai, rengdamiesi mokėti už komunalines paslaugas, į skaitiklius tradiciškai žvilgteli ne paskutinę besibaigiančio mėnesio dieną, o praėjus dviem ar trims savaitėms. Retas jų žino, kad taip pažeidžia sutartis, pasirašytas su elektros ir dujų tiekimo įmonėmis. Taigi ir atsiskaitydami už gruodį suvartotą elektrą bei dujas skaitiklių rodmenis turėjome užfiksuoti gruodžio 31-ąją. O jau nuo sausio 1-osios mokėti didesniu tarifu.

Tiek VST ir Rytų skirstomieji tinklai (RST), tiek "Lietuvos dujos" patikino, kad gyventojai mokėti galės senais tarifais ir už keliomis dienomis vėliau nurašytus skaitiklių duomenis tiekėjai jų nebaus. Tiesa, į įmones bus žiūrima kiek griežčiau.

"Mūsų tvarka numato, kad skaitikliai būtų nurašomi paskutinę mėnesio dieną. Labai pageidaujame, kad taip ir būtų daroma. Tačiau suprantu, kad ne visi gyventojai taip sąžiningai fiksuoja skaitiklių rodmenis. Nieko nepadarysi. Tegul jau susimoka tuo senuoju tarifu. Bet su verslu yra kiek kitoks reikalas. Įmonės sunaudoja milžinišką elektros kiekį ir per kelias ar keliolika dienų susidaro labai nemaža pinigų suma. Taigi verslininkus stebėsime daug atidžiau", – kalbėjo RST ryšių su žiniasklaida vadovė Edita Sirutienė.

Jai pritarė ir VST ryšių su visuomene atstovė Giedrė Akelytė. Vakarų Lietuvos regionus aptarnaujančios bendrovės sutartyse su klientais taip pat numatyta, kad nurašyti elektros skaitiklių rodmenis privalu iki einamojo mėnesio pabaigos. Tačiau šį kartą bendrovė sutarties nuostatus pažeidusiems gyventojams taip pat žadėjo nebūti griežta.

"Už gruodį suvartotą elektros energiją gyventojai senaisiais tarifais gali mokėti iki šių metų sausio 20 d. Šiais metais bus atidžiau stebima, kaip klientai deklaruoja elektros energijos rodmenis. Tačiau dėl kelių dienų vėlavimo bendrovė inspektorių veikiausiai nesiųs. Labiau bus tikrinama, kad senuoju tarifu nebūtų mokama į priekį", – sakė pašnekovė.

"Lietuvos dujų" atstovai šventai įsitikinę, kad gyventojai skaitiklius galėjo nurašyti vėliau, nei numatyta sutartyse. Bendrovės atstovai neabejoja, kad dauguma šalies gyventojų skaitiklių rodmenis sąžiningai nurašė gruodžio 31 d. vakarą.

"Už gruodį suvartotas dujas mokama senu tarifu, čia net klausimo negali būti. Su gyventojais pasirašytose sutartyse numatyta, kad deklaruoti suvartotą dujų kiekį reikia iki einamojo mėnesio pabaigos, o sumokėti iki kito mėnesio pabaigos. Patikėkit manimi, žmonės puikiai žino šią sistemą ir stengiasi pagal ją atsiskaityti", – įsitikinusi "Lietuvos dujų" atstovė spaudai Sigita Petrikonytė-Jurkūnienė.


Elektros kainų pokyčiai gyventojams (centai už 1 kWh)

Vartotojų grupė Ankstesnė kaina Nauja kaina

Vienos laiko zonos tarifas 33 37

Vienos laiko zonos tarifas naudojantiems elektros virykles 29 33

Dviejų laiko zonų tarifas, dieninis 38 42

Dviejų laiko zonų tarifas, naktinis ir savaitgalio 21 25

Dviejų laiko zonų tarifas, dieninis, naudojantiems elektros virykles 32 36

Dviejų laiko zonų tarifas, naktinis ir savaitgalio, naudojantiems elektros virykles 18 22


Gamtinių dujų kainų pokyčiai gyventojams (litai už 1 kub. m)

Vartotojų grupė Sena kaina Nauja kaina

Naudojantys dujas maistui ruošti (iki 800 kub. m per metus) 1,62 2,12

Naudojantys dujas šildyti (iki 20 tūkst. kub. m per metus) 1,26 1,58

Šaltinis: Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų