Pereiti į pagrindinį turinį

Viešbučiuose užges šviesos

2009-05-28 09:00

Netekę vilties susitarti su Vyriausybe, Lietuvos viešbučiai ir restoranai pateikė ultimatumą: arba valdžia sumažins PVM šioms verslo šakoms, arba sulauks masinių protestų.

Kaip jau rašėme, per protesto akcijas kelioms valandoms viešbučiuose bus išjungiama šviesa, restoranuose ir kavinėse neskambės muzika, o svečiams bus pateikiama informacija apie sudėtingą padėtį, į kurią Vyriausybės sprendimai esą įstūmė visą šalies turizmo verslą.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija (LVRA) taip pat pagrasino, kad jei Vyriausybė neatkreips dėmesio į jų reikalavimus, liepos 5 ir 6 d., kai Lietuva švęs savo vardo paminėjimo tūkstantmetį ir į Vilnių suvažiuos daug užsienio svečių, bus paskelbta visuotinė protesto akcija.

"Dėl turizmo verslą žlugdančių sprendimų, pirmiausia – pridėtinės vertės mokesčio padidinimo turizmo, viešbučių ir restoranų versle, šiemet darbo jau neteko apie 10 tūkst. žmonių. Jei niekas nesikeis iki metų pabaigos, bankrutuos arba sustabdys veiklą iki 20 proc. visų šiame versle veikiančių įmonių, o darbo neteks dar apie 5 tūkst. žmonių", – liūdną statistiką pateikė LVRA prezidentė Evalda Šiškauskienė.

LVRA skaičiavimais, 2008 m. atvykstamasis turizmas sudarė 5,5 proc. viso Lietuvos eksporto, iš jo gauta 3 mlrd. litų pajamų. Šiemet užsienio svečių sumažėjo 25 proc. Dėl to Lietuva esą jau negavo apie 312 mln. litų pajamų. Viešbučių užimtumas per pirmus penkis šių metų mėnesius sumažėjo 25 proc., kambarių kainos nukrito 15 proc., restoranuose apyvarta sumažėjo beveik 40 proc. Šių metų pirmą ketvirtį restoranai ir viešbučiai mokesčių į biudžetą sumokėjo 8,3 mln. litų mažiau negu pernai už tą patį laikotarpį.

"Atvykstamasis turizmas sudaro nemažą Lietuvos eksporto dalį. Būtent eksporto skatinimas ir konkurencinio pranašumo didinimas galėtų padėti valstybei išgyventi šį sunkmetį. Tačiau Vyriausybė blogina atvykstamojo turizmo sąlygas. 20 iš 27 ES šalių apgyvendinimo paslaugoms taiko nuo 5 iki 10 proc. PVM, o pas mus jis – 19 proc. Pusę metų bandėme savo argumentus ir problemas išsakyti ministrams ir premjerui, tačiau veltui, todėl esame priversti imtis drastiškų priemonių", – ultimatumą Vyriausybei dėstė E.Šiškauskienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų