Klaipėdos etnokultūros centras pasidalijo šio gėrimo istorija – kada ir kur jis išpopuliarėjo bei nuo kada apskritai rengiama Kafijos diena.
„Kafijos gėrimo kultūra – Mažosios Lietuvos regionui būdinga šeimos ir bendruomeninė tradicija, susijusi su lietuvininkų tradicinio gėrimo – kafijos – gaminimo, ruošimo ir vartojimo papročiais. Į šį regioną iš Vokietijos atkeliavusią kavą (tarmiškai kafiją) lietuvininkai pradėjo gerti XVIII a. antroje pusėje. Miestuose ir dvaruose plito paprotys valgant pavakarius gerti vokišką kavą. Šeimos, giminės, draugų susitikimas prie kafijos puodelio vadintas palaunage (valgis tarp pietų ir vakarienės, pavakariai)“, – informavo Klaipėdos etnokultūros centras.
Kafija ruošiama iš pirktinių kavos pupelių ar vietinių žaliavų – ąžuolo gilių, morkų, cikorijų, miežių, kviečių ar rugių. Manoma, kad ši tradicija itin populiari tarp vietinių vyresnio amžiaus miestiečių.
„Siekiant išsaugoti šią tradiciją ir gaivinti kafijos gėrimo kultūrą, įvairios regiono bendruomenės, asociacijos, kultūros įstaigos, įmonės fiksuoja gyvas reiškinio formas, viešina tradiciją, organizuoja jai skirtus renginius, edukacinius kulinarinio paveldo užsiėmimus. Gražia tradicija tapo vaišinimasis gilių ar cikorijų kafija per kultūros renginius ir bendruomenių suėjimus. Tradicijos tąsai išlaikyti nuo 2019 m. rengiama Kafijos diena“, – akcentavo Klaipėdos etnokultūros centras.
Birželio 28-ąją, 16 val. Danės skvere (Danės g. 25) vyks kafijos pristatymas ir degustacija. Pristatymo metu bus kalbama apie kafijos gėrimo kultūros gaivinimo praktikas Mažojoje Lietuvoje bei lietuvininkų (šišioniškių) tarmės gaivinimą.
Naujausi komentarai