Pereiti į pagrindinį turinį

Laukti Kalėdų padės šventiniai filmai

2015-11-27 11:47 diena.lt inf.
Shutterstock nuotr.

Šąlant orui, už lango stūgaujant vėjui, vis labiau norisi pasilikti namie ir praleisti vakarą žiūrint filmą. Kino klubas „8½“ paruošė jums filmų sąrašą, kuriuos turėtumėte pamatyti kalėdiniu laikotarpiu.

1. „Tas nuostabus gyvenimas“ (It‘s a Wonderful Life), 1946 m., rež. Frank Capra.

Klasika tapęs kalėdinis filmas, kurį privalo pamatyti kiekvienas. Džordžas (vaidina akt. James Stewart) - Bedfordo miestelyje gerbiamas pilietis, visą gyvenimą svajojęs apie keliones ir tolimus kraštus. Mylimas miestelio gyventojų, sąžiningas ir atkaklus jaunuolis laukiamas kiekvieno namuose. Deja, netikėtai mirus tėvui, Džordžas, gyvenime padaręs daug gerų darbų, yra priverstas perimti verslą ir imtis jam vadovauti. Dirbdamas nemėgstamą darbą vyras vis dažniau jaučiasi nelaimingas ir prislėgtas. Nedžiugina nei namuose jo laukianti nuostabi gražuolė žmona Mary (vaidina akt. Donna Reed), nei būrys mielų vaikų.

„Nuostabus gyvenimas“ - sentimentali, jautri ir paguodžianti pasaka suaugusiems, mokanti, kad net juodžiausiomis akimirkomis neverta nusiminti ir bandyti nutraukti gyvybę savižudybe. Apsidairykite, nes šalia visuomet yra rūpestingas žmogus, kuris, jeigu neištaisys jūsų klaidos, tai bent parems patarimu ir palaikymu sunkią akimirką. Istorija, verčianti iš naujo apgalvoti savo gyvenimą, iš naujo save pamilti ir imti gyventi taip, tarsi kiekviena diena būtų paskutinė..

Juosta buvo nominuota penkiems Oskarams (geriausias filmas, geriausias režisierius, geriausias montažas, geriausias garsas, geriausias aktorius), tačiau neiškovojo nei vieno iš jų, tad dažnai yra pavadinama geriausia kino juosta, taip ir nepelniusia Oskaro. „Nuostabus gyvenimas“ dažnai patenka į geriausių visų laikų filmų sąrašus ir dažnai pavadinama klasikinio kino šedevru.

2. „Kalėdų pasaka“ (A Christmas story), 1983 m.,  rež. Bo Clark.

Bobo Clarko žvilgsnis į 1940 metų Kalėdas. Tai nuoširdus ir įtraukiantis filmas apie pamirštą tikrąją švenčių prasmę ir devynmečio Ralfo atkaklumą svajonių dovanos „Red Rider BB“ žaislinio šautuvo gavimą. Tėvai tokios dovanos mažam berniukui pirkti nenori, tačiau jis nesutinka pasiduoti ir išbando, ko gero, visas įmanomas priemones savo tikslui pasiekti.

3. „Kalėdų giesmė“  (A Christmas Carol), 2009 m., rež. Robertas Zemeckis.

Topinis Roberto Zemeckio kūrybos vaisius, pasakojantis apie seną niurzgalių ir šykštuolį Ebenyzerį Skrudžą, gyvenantį be meilės. Jo niekas nebedžiugina ir nebestebina, o savo pyktį jis išlieja nuolat varinėdamas savo ištikimą tarną. Neapsikentę tokio senolio gyvenimo trys Kalėdų dvasios jį pasikviečia į nepakartojamą kelionę. Jos metu Skrudžui yra parodomos jo praeities klaidos, dabarties gyvenimo tiesa ir pavojai, kas nutiks, jei jis ir toliau bus blogas žmogus.

4. „Hadsakerio įpėdinis“ (The Hudsucker Proxy), 1994 m., rež. Joel Coen, Ethan Coen.

Jaunas bedarbis iš provincijos atvyksta į Niujorką. Laimingo atsitiktinumo dėka jis gauna klerko darbą prestižinėje kompanijoje. Nuo tos dienos jam ima pasakiškai sektis. Vaikinas kopia karjeros laiptais labai greitai – netrukus jis tampa kompanijos valdybos pirmininku. Taip ilgai siekęs pinigų ir valdžios, herojus ima suvokti, kad jie gali ir sugriauti gyvenimą. O galiausiai supranta esąs užnugaris labai nešvariems ir neteisingiems žaidimams.

Skanus Kalėdinis pudingas ar karštas vynas. Juostoje juokiamasi iš perdėto šventiškumo, kvailumo. Na, suprantate, visi Coeniški elementai.

5. „Kalėdos Konektikute“ (Christmas in Connecticut), 1945 m., rež. Peter Godfrey.

Daugelis bent kelias sekundes, minutes ar valandas per šį šventinį laikotarpį tikrai pasijusime liūdnai. Kas nors neatrašys į Jūsų išsiųstą sveikinimą, kažko nepasieks dovana, jausitės persivalgę ir nepatrauklūs, ar tiesiog… bus liūdna. Čiupkite šį filmą – tikrai bent kartą nusijuoksite, o vėliau – dar, dar ir dar kartą…

Istorija apie merginą, įsimylinčią netinkamą vaikiną jo medaus mėnesio metu. Beprotiškai romantiška istorija, kurią norėtų išgyventi kiekvienas žmogus nors kartą gyvenime. Taip ir norisi susirangyti ant sofos su antrąja puse ir žiūrėti tokį kalėdiškai romantišką filmą.

6. „Tegyvuoja meilė“ (Love actually) 2003 m., rež. Richard Curtis.

Richardo Curtiso kūrinys apie meilę ir jos sukurtą chaosą. Tai 8 skirtingų meilės istorijų rinkinys, kurių herojai netikėtai sutinka vieni kitus, o po to netikėtai atitolsta, kol likimas vėl juos suveda. Veiksmas vyksta likus kelioms savaitėms iki Kalėdų, kuomet įmanomi patys nuostabiausi stebuklai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų