Pereiti į pagrindinį turinį

Už šimtukus klaipėdiečiams – premijos: labiausiai džiugino vieno egzamino rezultatai

2024-07-13 02:00

Klaipėdos abiturientus pasiekė informacija apie egzaminų rezultatus. Iš viso gauta 101 šimtukas, jų už lietuvių ir anglų kalbų egzaminus perpus mažiau nei pernai, bet už matematiką šimtukų gauta bemaž dvigubai daugiau nei prieš metus. Už kiekvieną šimtuką miesto valdžia pažadėjo abiturientams premiją – po 100 eurų.

Pažadas: Klaipėdos valdžia kiekvienam abiturientui už kiekvieną valstybinį egzaminą, įvertintą šimtuku, pažadėjo po 100 eurų premijas.
Pažadas: Klaipėdos valdžia kiekvienam abiturientui už kiekvieną valstybinį egzaminą, įvertintą šimtuku, pažadėjo po 100 eurų premijas. / I. Kiseliovaitės nuotr.

Temos pakišo koją

Lietuvių kalbos valstybinį egzaminą laikyti pasirinko 1 189 moksleiviai, išlaikė apie 90 proc., 10,69 proc. šio egzamino neišlaikė.

Per pakartotinę sesiją, kuri vyko vakar, liepos 12-ąją, kad galėtų gauti brandos atestatą, lietuvių kalbos mokyklinį egzaminą perlaikyti turėjo 157 kandidatai.

„Vieni klaipėdiečių egzaminų rezultatai pradžiugino, kiti kiek nuliūdino. Iš viso abiturientai šiemet gavo 101 šimtuką, pernai buvo 136. Lietuvių kalbos valstybinį egzaminą 15 abiturientų išlaikė aukščiausiu balu ir pelnė šimtukus. Pernai jų buvo 33. Kodėl tiek mažai? Gal koją pakišo rašinių temos? Tačiau ir visoje respublikoje šiais metais šimtukų gauta mažiau nei pernai“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Ilona Milkontė.

Daugiausia šimtukų už valstybinį lietuvių kalbos egzaminą Klaipėdoje pelnė „Ąžuolyno“ gimnazistai – 7, po 3 šimtukus gavo Klaipėdos licėjaus ir Vytauto Didžiojo gimnazijos (VDG) abiturientai, 2 šimtukus gavo „Vėtrungės“ gimnazijos moksleiviai.

Neišlaikė 158 moksleiviai

Matematikos valstybinį egzaminą šiemet laikė 1 106 moksleiviai, pernai matematikos egzaminą pasirinko 966 klaipėdiečiai.

Pasak Švietimo skyriaus specialistų, šiemet matematiką laikiusiųjų rezultatų vidurkis aukštesnis nei pernai.

Vieni klaipėdiečių egzaminų rezultatai pradžiugino, kiti kiek nuliūdino.

Šiais metais matematikos valstybinio egzamino Klaipėdoje neišlaikė 14,3 proc. (2022 m. tokių buvo net 30 proc.), tai 158 moksleiviai.

Klaipėdoje neišlaikiusiųjų valstybinio matematikos egzamino rezultatų vidurkis yra didesnis nei Lietuvos – šio egzamino vidutiniškai neįveikė kas dešimtas šalies moksleivis.

„Bet šiuo atveju nudžiugino šimtukų skaičius. Pavyzdžiui, pernai už matematikos valstybinį egzaminą moksleiviai gavo tik 19 šimtukų, šiemet – net 31. Vien „Ąžuolyno“ gimnazijoje 21 abiturientas iš 136 laikiusiųjų matematikos egzaminą gavo šimtukus. Klaipėdos licėjaus moksleiviai gavo 4 šimtukus iš 34 laikiusiųjų, po vieną šimtuką pelnė „Aitvaro“, „Vėtrungės“, VDG, „Baltijos“, H. Zudermano ir Vydūno gimnazijų abiturientai“, – vardijo I. Milkontė.

Džiugino chemijos rezultatai

Šiemet valstybinį istorijos egzaminą klaipėdiečiai išlaikė geriau nei pernai, nors šiais metais rezultatų vidurkis šalyje yra aukštesnis nei Klaipėdoje.

Už istorijos egzaminą šiais metais nepelnytas nė vienas šimtukas, pernai buvo vienas.

Iš 395 moksleivių dešimt istorijos egzamino neįveikė.

„Džiaugiamės dėl chemijos egzamino rezultatų, kurie šiemet geresni nei pernai ir geresni nei šalyje. Egzaminą laikė 89 moksleiviai, iš jų tik 2 neišlaikė, vienas iš profesinės mokyklos ir vienas eksternas. Be to, gauti net trys aukščiausi įvertinimai, pernai nebuvo nė vieno šimtuko“, – teigė I. Milkontė.

Nustebino, kad už anglų kalbos egzaminą šiemet gauti tik 27 šimtukai, pernai buvo 53.

Miesto savivaldybė už kiekvieną gautą šimtuką abiturientams pažadėjo po 100 eurų premiją.

Suskaičiavus visų valstybinių egzaminų rezultatus, matyti, jog iš miesto biudžeto jauniesiems klaipėdiečiams teks išmokėti 10,1 tūkst. eurų.