Pereiti į pagrindinį turinį

Andrius Burba nepasigenda turtingų dėdžių

2012-03-10 18:01
Andrius Burba nepasigenda turtingų dėdžių
Andrius Burba nepasigenda turtingų dėdžių / Vytauto Petriko nuotr.

Klaipėdietis Andrius Burba, į Seimą patekęs po to, kai iš jo buvo pašalintas Linas Karalius, nuo mažumės suprato, kad visko gali pasiekti pats. Vienu metu jis sugebėjo mokytis trijų dalykų skirtinguose miestuose ir įgijo penkių specialybių diplomus.

Mokslas pečių neslegia

– Esate jaunas žmogus, 34-ąjį gimtadienį dar tik švęsite. Iš kur jumyse tiek veržlumo?

– Neturėjau įtakingų ir turtingų giminių, kurie mane išlavintų, užtartų, įdarbintų. Visko pasiekiau pats. Įsitikinau, kad būtina turėti dideles svajones ir bandyti jas siekti įgyvendinti.

– Skaitant jūsų biografiją stebina tai, kiek mokslų esate krimtęs.

– Esu įgijęs penkis įvairių lygių diplomus. Dažnai vienu metu studijavau kelis dalykus. 2004 metais įstojau mokytis magistrantūroje į M.Romerio ir Vytauto Didžiojo universitetus. Kaune mokiausi dieniniame skyriuje, o Vilniuje – neakivaizdinėse studijose vienu metu. Prieš tai bakalauro studijas krimtau M.Romerio universitete, Kauno technologijos universitete neakivaizdžiai mokiausi komunikacijų mokslo, o Klaipėdoje Paslaugų ir verslo mokykloje studijavau reklamą. Tuo pačiu metu dar ir dirbau. Be atostogų gyvenau daug metų, be laisvo laiko sau, bet investavau į savo žinias. Tai buvo mamos įtaka, nes jos nuostata – mokslas pats didžiausias turtas, kuris nepraranda vertės. Mokydamasis 12-oje klasėje laikiau visus valstybinius egzaminus, išskyrus chemiją. Tuo metu buvo tokia tvarka, kad stojant studijuoti tam tikrų specialybių reikėjo nurodyti egzaminų įvertinimą, o aš nežinojau, kurių man prireiks. Nenorėjau gaišti laiko egzaminų perlaikymui. Iki 28 metų įgijau penkis diplomus iš kompiuterijos, reklamos ir įvairių teisės sričių.

– Ar galite pasakyti, kad tokiu tempu mokytis buvo nesunku?

– Buvo tikrai nelengvas laikas. Savo mokamų ir nemokamų atostogų sąskaita važinėdavau iš Klaipėdos į Kauną, Vilnių ir atgal. Jeigu būčiau ruošęsis egzaminams tik paskutinę naktį, būtų bėda. Bet net pasikartoti dalyką yra pakankamai sudėtinga. Mokiausi ir naktimis. Po pusantrų metų tokių intensyvių studijų išėjau akademinių atostogų, nes vienu metu studijuoti tris dalykus buvo per daug. Net didįjį savo pomėgį – dainavimą chore „Gintarėlis“, kurį lankiau 10 metų, palikau tada, kai fiziškai nebespėjau suderinti repeticijų su studijomis. Choras buvo kitas mano pasaulis, tik ten atsipalaiduodavau.

Santuokai brendo 33 metus

– Minėjote mamos įtaką jūsų gyvenimui. Savo biografijoje esate pažymėjęs, kad tėvas jūsų neaugino. Gal kontaktas atsirado, kai tapote žinomas?

– Nebendraujame. Kai mums buvo labai sunku, jis nepadėjo. Tai man labai įsirėžė į širdį. Iki pat šiol tie randai širdyje išliko. Bendrauju su tėvo seserimi, kuri yra mano krikštamotė. Iš jos žinau, kad tėvas labai gailisi dėl savo klaidų. Aš pamenu, kaip mama, aukodama sveikatą, stengėsi dėl mūsų su broliu, jos ašaras. Pamenu, įvairių košių „dietas“, nes vienai jai išlaikyti visą šeimą nebuvo lengva. Bet mama neieškojo antro vyro nei linksmybių, tik dirbo ir žiūrėjo mus. Todėl esu be galo jai dėkingas ir kaip galiu stengiuosi tai kompensuoti.

– Ar skriaudos tėvui neįmanoma atleisti?

– Lai Dievas jam atleidžia.

– O kaip savo paties šeimoje, ar aptarinėjate darbo problemas?

– Stengiuosi nepasakoti žmonai nei apie darbus, nei apie problemas, nes ji pati dirba. Po darbo kur kas maloniau panirti į šeimos planus ir bendrus malonumus. Man šeima yra labai svarbus dalykas. 33 metus brendau santuokai. Mokiausi, stengiausi dirbti ir susikurti pagrindą gyvenimui. Viskas pagal planą, net jausmai atėjo, lyg būtų iš anksto suplanuoti. Svajojame apie šeimos pagausėjimą. Norėsime atiduoti vaikams visą dėmesį, todėl planuojame ir jų gimimą. Jei Dievas duos, norėčiau turėti ne mažiau kaip tris vaikučius, o žmona sutiktų auginti ir visą krepšinio komandą.

Ant debesies nesėdi

– Kai tapote Seimo nariu, ar pajutote, kad pasikeitė jūsų draugų ir giminių bendravimas?

– Suprantama, kad norėtumėte dirbti ir kitoje Seimo kadencijoje. O jeigu nepavyks, kas tada?

– Net jei nebūsiu išrinktas, darysiu viską, kad sutikęs žmones nebijočiau jiems pažiūrėti į akis. Man gyvenime sekėsi – darbas rasdavo mane, o pačiam likdavo tik jo imtis. Tai yra tam tikras mano kompetencijos įvertinimas. Man visada reikėdavo dvigubai daugiau stengtis, kad pateisinčiau pasitikėjimą. Esu įsitikinęs, kad dirbti ir užsidirbti Lietuvoje galima bet kurioje srityje, kurioje dirbi su meile. Galbūt tai nėra paprasčiau nei Švedijoje ar Norvegijoje, kur žmonės dirbdami tą patį darbą uždirba gerokai daugiau nei Lietuvoje, bet pabandykime lyginti su Afrikos ar Azijos šalimis. Tikrai ketinu gyventi Lietuvoje, tik dar nežinau, kuriame mieste, – Klaipėdoje turėčiau ką veikti.

– Kokia yra didžiausia jūsų svajonė?

– Aš turiu ją, bet kalbėti apie tai būtų nekuklu. Beje, turiu pripažinti, kad mano svajonės dažniausiai pildosi. Kažkada, dar studijuodamas, kartą draugui parodžiau į Seimo rūmus ir lyg juokais pasakiau, kad kada nors aš ten dirbsiu.

– Ar su klaipėdiečiais Seimo nariais esate bendraminčiai, nors ir iš skirtingų partijų?

– Bandžiau atgaivinti klaipėdiečių frakciją, kad darbas Klaipėdos labui būtų mūsų bendras tikslas. Bene Vaclavo Stankevičiaus kadencijos laikais buvo tokia klaipėdiečių bendrystė. Kalbėjau su kolegomis, bet pritarimo nesulaukiau. Gal todėl, kad esu jaunas. Bandysime tą patį daryti atskirai. Mes, lietuviai, stebiname pasaulį. Kaip individai esame labai darbštūs ir protingi, bet dirbti komandoje nesugebame. Tai yra mūsų tautos tragedija. Vieni kitų nepalaikome, nepadedame taip, kaip tai daro žydai.

– Kaip galėtumėte apibūdinti darbą Seime?

– Tai yra neribotų galimybių darbui vieta. Jei užtektų sveikatos ir noro, galima dirbti 24 valandas per parą. Dirbti su rinkėjais, su įstatymais, komitete. Esu tikras, kad Seime geriausiai sekasi teisininkams. Teisės išmanymas yra vienas pagrindinių kriterijų tampant Seimo nariu. Darbštumas, gebėjimas kalbėti iš tribūnos yra tikrai reikalingi, bet ne pagrindiniai bruožai.

Televizijos šou pakeitė gyvenimą

– Kaip dalyvavimas įvairiuose televizijos projektuose pakeitė jūsų gyvenimą?

– Labai pakeitė. Pradžioje tapau realybės šou „Ideali pora“ dalyviu. Jame užsibuvau savaitę, tačiau greitai supratau, kad iš rengėjų tikėjausi solidesnės, romantiškesnės laidos. Tai buvo lengvas tramplinas susipažinti su televizinio darbo virtuve iš vidaus, susipažinti su nemažai žmonių. Pagaliau tai davė postūmį pakeisti darbo profilį. Iki tol dirbau Seime vieno Seimo nario padėjėju. Po laidos pamaniau, kodėl man nepabandžius savęs naujame amplua? Dvejus metus po to buvau įvairių renginių organizatorius ir vedėjas. Taip susipažinau su dar daugiau žmonių iš šou pasaulio, jeigu galima kalbėti, kad Lietuvoje toks yra.


Vizitinė kortelė

Gimė 1978 m. balandžio 15 dieną Klaipėdoje.

1993 m. baigė devynias klases ir įstojo į Klaipėdos politechnikos mokyklą.

1996 m. įgijo kompiuterių operatoriaus specialybę.

1996 m. įstojo į N.Skučienės kalbų ir verslo kolegiją, studijavo verslo teisę ir įgijo juriskonsulto specialybę.

1999 m. pradėjo dirbti Klaipėdos apygardos administraciniame teisme.

1999 m. su bendraminčiais įsteigė Klaipėdos „Senamiesčio Rotaract" klubą ir buvo išrinktas jo prezidentu.

2000 m. pradėjo studijuoti teisę ir valdymą M.Romerio universitete.

2004 m. M.Romerio universitete pasirinko magistrantūros studijų administracinės teisės programą. Tuo pačiu metu studijavo Vytauto Didžiojo universiteto Teisės institute – magistrantūros studijų tarptautinės finansų teisės programą.

Studijuodamas dirbo Seimo nario padėjėju.

2006 m. M.Romerio universitete įgijo teisės magistro kvalifikacinį laipsnį.

2010 m. tapo Seimo nariu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų