Pereiti į pagrindinį turinį

Ąžuolui išsaugoti reikia kelių tūkstančių eurų

2017-02-09 15:00

Arboristai pateikė išvadas dėl vadinamajame Dviračių treko skvere augančių šimtamečių ąžuolų. Vieno medžio išgelbėti nepavyks, tad teks pašalinti. Į kitą reikėtų investuoti kelis tūkstančius eurų, kad dar kurį laiką stovėtų.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kamienai beveik išpuvę

Minėtoje vietoje augančius ąžuolus specialistai vertino prieš mėnesį. Dėl šių lapuočių į arboristus pagalbos kreipėsi savivaldybė.

Norėta sužinoti, ką toliau daryti su apie 150 metų senumo ąžuolais, kurie aptikti atliekant želdinių inventorizaciją. Domėtasi, ar verta juos saugoti, kiek tai kainuotų.

Vizualiai ąžuolai, kurių apimtys siekia 336 ir 357 centimetrų, atrodė pavojingi. Arboristai medžius peršvietė specialiu įrenginiu. Paaiškėjo, kas jų kamienų viduje.

Nustatyta, kad medžių vidų stipriai pažeidęs puvinys. Vietomis sveikos medienos nėra ir prie žievės. Arboristai iš anksto tvirtino, kad dėl to medis gali pradėti smukti. Konstatuota, kad vienas ąžuolų jau pradėjo tai daryti.

Kito medžio šaka bet kada gali nulūžti. Tada visas lajos svoris susikoncentruos vienoje pusėje ir šis pasvirs į pastarąją. Specialistai tvirtino, kad po šakos lūžio ąžuolo laukia griūtis. Kadangi kamienas stipriai pažeistas puvinio, šis procesas gali vykti žaibiškai.

Vieną siūlo pašalinti

Oficialiose išvadose arboristai dar kartą patvirtino, kad vienas medžių vizualiai atrodo kur kas prasčiau už kitą. Tačiau pastarąjį dar būtų galima išsaugoti. Geriau atrodančiojo būklė – daug prastesnė. Jis jau pradėjo smukti.

Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė teigė, kad šį ąžuolą arboristai siūlo pašalinti. Išvadose nurodoma, kad kitas dar gali likti augti kurį laiką, tačiau į jį reikia investuoti kelis tūkstančius eurų.

"Arboristai tvirtino, kad šių medžių augimo sąlygos buvo geros. Jų nenustelbė kiti želdiniai. Tačiau atkreipė dėmesį, kad mieste medžiai neauga tiek ilgai, kiek miške. Pasak arboristų, prie gatvių augančių lapuočių amžius siekia 40–50 metų. Čia sąlygos – ekstremalios. Medžiams trūksta erdvės, dirvožemio. Kenkia ir druska, kuria barstomos gatvės", – kalbėjo vedėja.

Ateitis dar neaiški

Anot R.Jievaitienės, net ir investavus nėra aišku, kiek laiko stovėtų ąžuolas.

"Ir dabar medžiai gali augti dar kelerius metus, o gali papūtus stipresniam vėjui ir nuvirsti. Sunku prognozuoti, kaip bus", – sakė vedėja.

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda patikslino, kad nemokamai paslaugas teikusių arboristų nurodyta investicijų kaina, kad ąžuolas būtų išsaugotas, yra orientacinė. Tiksli paaiškėtų viešo konkurso metu.

Pasak vadovo, dar bus tariamasi, ką daryti su Dviračių treko skvere augančiais ąžuolais.

"Reikia įvertinti ir priemones, kurios padėtų išsaugoti medį. Dabar lapuočių niekas neleidžia betonuoti ar mūryti plytomis. Spręsime, ką daryti", – teigė direktorius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų