Pereiti į pagrindinį turinį

Baltijos artroskopijos konferencijoje – dėmesys aktyviam gyvenimui

2024-09-24 13:41 diena.lt inf.

Praėjusį savaitgalį į Klaipėdą buvo sugužėję geriausi Europos gydytojai ortopedai-traumatologai – jie tradiciškai rinkosi į 16-ąją Baltijos artroskopijos konferenciją. Šiemet pirmą kartą organizuoti kelio sąnario artroskopiniai kadaveriniai kursai, taip pat dėmesys skirtas pėdos ir čiurnos patologijų diagnostikai bei gydymui.

Atsižvelgiama į aktualijas

Lietuvos artroskopijos ir sporto traumatologijos asociacijos ir medicinos centrų „Northway“ organizuojama konferencija šiemet sujungė dar didesnį artroskopijos specialistų ratą. Ilgametis konferencijos organizatorius Chirurgijos centro „Northway“ Klaipėdoje Ortopedijos ir traumatologijos skyriaus vadovas gydytojas Markas Fiodorovas pasidžiaugė, kad visi dalyviai atlaikė intensyvią konferenciją ir jau laukia kitų metų renginio.

Dviejų dienų konferencijoje dėmesys skirtas šiandienos aktyvaus gyvenimo aktualijoms: kelio sąnario, peties, pėdos ir čiurnos traumoms, tausojančiam bei efektyviam jų gydymui. Po ankstesnių metų sėkmingo starto šiemet artroskopiniai kadaveriniai mokymai buvo skirti kelio sąnariui. Iki tol šie kursai buvo skiriami peties patologijai.

Europos gydytojai ortopedai-traumatologai tradiciškai rinkosi į 16-ąją Baltijos artroskopijos konferenciją. Partnerių nuotr.

Praktiniai mokymai – paklausūs

Pirmoji renginio diena Klaipėdos universitete buvo skirta pažengusiems savo srities specialistų praktiniams kelio sąnario artroskopijos mokymams ant mirusiųjų donorų kūnų, vadinamiesiems kadaveriniams kursams. Juose buvo sudarytos penkios stotelės, kur pranešėjai iš įvairių Europos šalių dalijosi naujausiomis tausojančiomis meniskų, plyšusių kelio raiščių gydymo metodikomis bei technologijomis.

Pasak M. Fiodorovo, dėmesys kelio sąnariui skirtas tikslingai: gydytojai traumatologai pastebi, kad aktyviai gyvenantys bei sportuojantys žmonės dažnai susiduria su kelio traumomis. Be to, Lietuvoje gana daug gydytojų specializuojasi būtent kelio sąnario gydyme.

Kadaveriniai kursai – vieninteliai tokio pobūdžio mokymai, organizuojami Lietuvoje. Pasaulyje tokie kursai specialistų labiausiai vertinami dėl gaunamos didžiulės naudos, nes savo srities ekspertai per trumpą laiką pasidalina ilgamete patirtimi, įvairiais gydymo niuansais, apie kuriuos neperskaitysi nė viename vadovėlyje ar moksliniame straipsnyje.

Dėmesys – pėdai ir čiurnai

Antrąją konferencijos dieną laukė įtempta darbotvarkė: pirmoji dalis skirta kelio sąnario patologijoms, o po pietų pranešimų temos sukosi apie peties traumas ir efektyvų jų gydymą. Šiemet pirmą kartą sesija buvo skirta pėdos ir čiurnos patologijoms, su kuriomis susiduria įvairaus amžiaus pacientai – nuo jaunų iki vyresnio amžiaus, tad aptartų temų spektras – taip pat gana platus.

Organizuodamas konferenciją M. Fiodorovas stengiasi atsižvelgti į nūdienos aktualijas. Gausus dalyvių skaičius patvirtino, kad mokymai ir aptartos temos sulaukė didelio dėmesio. Pranešėjų ir dalyvių būta iš pačių įvairiausių šalių: Lenkijos, Šveicarijos, Vokietijos, Slovėnijos, Graikijos ir Lietuvos.

Pirmoji renginio diena Klaipėdos universitete buvo skirta pažengusiems savo srities specialistų praktiniams kelio sąnario artroskopijos mokymams. Partnerių nuotr.

Atsiliepimai skatina nesustoti

„Puikūs konferencijos dalyvių atsiliepimai įkvepia ir skatina nesustoti“, – pasibaigus 16-ajai Baltijos artroskopijos konferencijai pasidžiaugė Chirurgijos centro „Northway“ Klaipėdoje Ortopedijos ir traumatologijos skyriaus vadovas.

M. Fiodorovas tarptautines artroskopijos konferencijas organizuoja nuo 2008 metų. Jos tradiciškai vyksta rugsėjo pabaigoje. Jis taip pat yra gydytojų mokymo programos SNACE, skirtos jaunų Europos ir Vidurio Rytų specialistų ugdymui ir tobulėjimui, lektorius ir moderatorius. Šios programos iniciatoriai siekia suburti pirmaujančius centrus, kurie specializuojasi artroskopijos srityje. Toks mokymo centras įsteigtas ir medicinos centre „Northway“ Klaipėdoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų