Pereiti į pagrindinį turinį

Bedarbiai supanikavo

2009-01-16 09:00
Bedarbiai supanikavo
Bedarbiai supanikavo / Nerijaus Jankausko nuotr. Nenumanė: Darbo birža nesitikėjo, kad norinčiųjų užsiregistruoti skaičius taip sparčiai didės.

Bedarbiams už gydymo paslaugas teks susimokėti patiems. Tokią pribloškiančią žinią žmonės esą išgirdo Darbo biržoje.

Pasikvietė į kitą patalpą

Darbo biržos specialistės žodžiai tarp bedarbių pasėjo paniką. Taip vakar tvirtino kai kurie sunerimę klaipėdiečiai.

Esą Darbo biržos specialistė norinčiuosius užsiregistruoti pasikvietė į didesnę patalpą ir įspėjo, kad bedarbiai už gydymo įstaigų suteiktas paslaugas nuo šiol mokės iš savo kišenės. Ši informacija esą dar turėtų pasirodyti "Valstybės žiniose".

Netekę darbo žmonės dažnai papildo biržos klientų gretas būtent dėl socialinių garantijų.

"Nesitikiu, kad man suras darbo. Bet bus ramiau, jei staiga prireiktų apsilankyti pas gydytoją", – sausio pradžioje dienraščiui pasakojo Darbo biržoje sutikti žmonės.

Klaipėdos darbo biržos direktorius Andrius Adomaitis iš pradžių dėl "visų socialinių dalykų" dienraščiui siūlė kreiptis į savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėją Audronę Liesytę.

"Mes siūlome tik darbą, jei jis yra, persikvalifikuoti, mokytis, kelti kvalifikaciją", – gynėsi direktorius, klausinėjamas, kokios lengvatos priklauso užsiregistravusiems Darbo biržoje.

Šia tema jis kalbėjo itin nenoriai. Kaip ir apie tai, ar bedarbiai nuo šiol patys mokės už gydymą.

"Gal ir ruošiami pakeitimai, bet oficialiai nėra patvirtinta. Tai tik projektai. Vyriausybė ieško visokių būdų. Žada griežtinti tvarką", – nuo konkretesnio atsakymo išsisukinėjo A.Adomaitis.

Apdraudžia valstybė

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos Informatikos ir statistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Salvinija Andriušienė patikino, kad oficialūs bedarbiai nuo pirmos užsiregistravimo dienos draudžiami valstybės lėšomis. Tad jiems mokėti už gydymą nereikia.

Tą patį patvirtino ir Socialinės paramos skyriaus vedėja. Bedarbiai taip pat gali tikėtis kompensacijos už šildymą, vandenį ir kietąjį kurą. Ji skiriama apskaičiavus gaunamas pajamas ir šildymo išlaidas.

Atsižvelgiant į šeimos pajamas, kai vienam žmogui tenka ne mažiau nei 350 litų, skiriama socialinė pašalpa.

Bedarbiams taip pat skiriama išmoka, kuri pagal darbo stažą ir prieš tai gautas pajamas svyruoja nuo 350 iki 1041 lito. Maksimali išmoka mokama pirmuosius tris mėnesius, vėliau ji mažėja.

Kasdien – vis daugiau

Nors prognozuota, kad nuo mėnesio pradžios plūdę bedarbiai aprims, tačiau nutiko atvirkščiai. Užsiregistruojančiųjų Darbo biržoje tik padaugėjo.

A.Adomaitis pripažino, kad per pastarąsias savaites nedarbo lygis Klaipėdoje gerokai šoktelėjo į viršų. Anksčiau rekordas buvo gruodžio pirmoji savaitė, kai užsiregistravo 519 bedarbių. Praėjusią savaitę šis rekordas jau nebebuvo rekordas – bedarbių gretas papildė 666 žmonės.

Šią savaitę per dieną vidutiniškai užregistruojami 142 nauji bedarbiai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų